FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić uputio sućut obitelji Ratka Petrića

Autor: nkot
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić uputio je danas u ime Ministarstva i u osobno ime sućut i iskreno žaljenje obitelji preminula hrvatskog kipara Ratka Petrića, u kojem napominje kako je Petrić u tipološkoj raznolikosti ostavio ujednačeni opus, koji ga svrstava među najzanimljivije osobnosti domaće suvremene umjetničke scene.

Ministar ističe kako je s tugom primio vijest o odlasku Ratka Petrića, koji je, kako navodi, u svom plodonosnu umjetničkom djelovanju trajno ostao vjeran skulpturi, a rado se okušavao u grafici, dizajnu, karikaturi i performansu.

Podsjeća kako je bio član grupe „Biafra“ i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a uz to što je utemeljitelj likovne kolonije i Parka skulptura u Jakovlju bio je inicijator Aleje skulptura na savskom nasipu u Zagrebu te neumorno stvarao svoj javni i reprezentativni umjetnički opus.

"Monumentalnost njegovih djela, napose njegove javne i spomeničke plastike, predstavlja trajno svjedočanstvo raznolikosti hrvatske likovne scene, na kojoj je Petrićevo ime upisano velikim slovima", kaže ministar u tekstu sućuti, ističući kako je bio nesuspregnut u oblikovanju autentična i ekspresivna likovnog izraza, najčešće, u ideji, provokativan, duhovit i socijalno zauzet.

"Zbog svoga bogata umjetničkog opusa Petrić će nam ostati u trajnom sjećanju", ističe ministar Biškupić.

Akademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić preminuo je iznenada 12. listopada u Zagrebu, a posljednji ispraćaj bit će 14. listopada u 15 sati na zadarskom groblju Belafuži, javili su iz ULUPUH-a.

(Hina) pp/xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙