FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: Pobjednici izbora prijete SAD-u zatvaranjem vojne baze

Autor: mhaj
BIŠKEK, 13. listopada 2010. (Hina/AFP) - Kirgistanska nacionalistička stranka Ata-Žurt, koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila najviše mjesta u parlamentu, 28 od 120, u srijedu je zaprijetila zatvaranjem zračne baze koju u toj zemlji ima SAD, a ključna je za operacije koalicije u Afganistanu.

"O zatvaranju američke zračne baze raspravljat ćemo u parlamentu", izjavio je drugi čovjek stranke. "Odluka će se donijeti nakon konzultacija s predstavnicima ostalih stranaka u parlamentu, pošto osnujemo koaliciju", rekao je predsjednik stranke Ata-Žurt, Kamčibek Tačijev.

Ata-Žurt je stranka bliska bivšemu predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu, svrgnutom s vlasti nakon krvave revolucije u travnju, a na izborima održanim u nedjelju postigla je najbolje rezultate.

U parlament je ušlo pet od 29 stranaka, a neočekivani pobjednik je Ata-Žurt. Ta je stranka popularna među biračima s juga zemlje gdje je u krvavim sukobima između Kirgiza i Uzbeka u lipnju poginulo 2.000 ljudi.

Jedna od mogućih koalicija je ona između trećeplasirane i četveroplasirane stranke, lijeve, proruske Ar-Namis stranke bivšeg premijera Feliksa Kulova koja je osvojila 24 mandata i nove stranke Republika kojoj je na čelu naftaš Omurbek Babanov i koja je osvojila 23 mjesta u parlamentu.

Promatrači i kirgistanski političari pozitivnim ocjenjuju činjenicu da je zemlja bila u stanju provesti mirne izbore, koji su dobar uvod za mirnu tranziciju prema novoj vladi.

Kirgistan, kao vrlo siromašna zemlja centralne Azije, jedina je u svijetu koja istodobno na svom teritoriju ima rusku i američku vojnu bazu. Rusija svoju bazu ondje ima još od sovjetskog razdoblja, a SAD je vojnu bazu podigao 2001. u zračnoj luci Manas, nadomak Biškeku.

Svaki mjesec kroz bazu prođu deseci tisuća pripadnika vojnih snaga angažiranih na oružanim akcijama u Afganistanu. U Manasu je smješteno 1.200 američkih vojnika.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙