FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo istražno saslušanje o napadima u Londonu 2005.

Autor: dmus
LONDON, 11. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na početku istražnog saslušanja o samoubilačkim napadima u Londonu od 7. srpnja 2005. u ponedjeljak je rečeno kako je smrt 52 žrtve posljedica nerazumnog divljaštva tijekom "nezamislivog vala užasa".

U najtežem mirnodopskom napadu u Londonu četvorica islamističkih radikala - Mohammad Sidique Khan (30), Shehzad Tanweer (22), Hasib Hussain (18) i Jermaine Lindsay (19) - detonirali su 7. srpnja 2005. eksplozivne naprave kućne izrade u trima podzemnim vlakovima i autobusu koji su bili puni putnika. Dugoočekivano istražno saslušanje prvo je javno istraživanje napada i događaja koji su do njih doveli.

Istražna sutkinja Heather Hallet na početku saslušanja obećala je da će za javnost otvoriti što je moguće više materijala povezanih s istragom.

"Pažljivo ću vagati potrebe nacionalne sigurnosti s važnošću dokaza i pravednošću", rekla je sutkinja, koja će nastojati istražiti ulogu sigurnosnih službi, odnosno je li MI5 (služba unutarnje sigurnosti) mogao i trebao spriječiti napade.

"Suprotno nekim današnjim medijskim izvješćima, ja nisam odlučila istražna saslušanja održavati bez porote da bih nasamo mogla razmatrati obavještajni materijal. Još moram vidjeti imam li ovlasti održavati i saslušanja zatvorena za javnost, te bi li to bilo u interesu pravde", rekla je istražna sutkinja.

Nakon minute šutnje za poginule u napadima, odvjetnik optužbe Hugo Keith opisao je kako su bombaši samoubojice izveli napad 2005.

"Detonirali su bombe među nedužnim ljudima koji ništa nisu znali, neselektivno ubijajući i sakateći ljude koji su samo išli svojim poslom", rekao je.

"U eksplozijama su poginuli muškarci i žene, stari i mladi, Britanci i stranci. Nije ih bilo briga je li žrtva kršćanin, musliman, sljedbenik bilo koje druge vjere ili ateist", istaknuo je.

Keith je rekao da su četvorica bombaša izazvala "nezamislivi val užasa" koji će, nadali su se, privući pozornost cijelog svijeta.

"To su bila djela nerazumnog divljaštva koja jedino mogu pokazati istinsku neljudskost počinitelja", rekao je.

Napadi 7. srpnja bili su predmetom već mnogih istraga, a iskazi svjedoka i dokazi u sudskim postupcima nakon 2005. pokazali su da su Tanweer i vođa grupe Khan snimljeni fotografskim aparatom i kamerom te da su ih obavještajci početkom 2004. nekoliko puta pratili u društvu urotnika koji su poslije završili u zatvoru zbog planiranja bombaških napada sredstvima kućne izrade.

No, Odbor za obavještajnu i sigurnosnu djelatnost (ISC) britanskog parlamenta prošle je godina u izvješću zaključio da MI5 nije mogao spriječiti napade jer mu nedostaje sredstava za potpunu istragu Khana.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙