FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron: možda su taokinju u Afganistanu ubili spasioci

Autor: rtom
LONDON, 11. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Moguće je da su britansku humanitarnu djelatnicu u petak u Afganistanu nesretnim slučajem ubili vojnici koji su je pokušavali spasiti, rekao je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron.

Linda Norgrove (36) radila je za američku humanitarnu udrugu, a otmičari su je oteli 26. rujna dok je s troje afganistanskih kolega obilazila projekt u udaljenoj pokrajini Kunar na granici s Pakistanom.

Britansko ministarsto vanjskih poslova u subotu je objavilo da su Lindu Norgrove ubili otmičari koji snose punu odgovornost za njezinu smrt tijekom operacije spašavanja.

David Petraeus, zapovjednik američkih i NATO-ovih snaga u Afganistanu, koji je s Cameronom ponovo razmotrio slijed zbivanja, kazao je kako postoje dokazi da humanitarku nisu ubili otmičari.

"Neki dokazi i razgovori s osobljem daju naslutiti da je Linda mogla poginuti od eksplozije granate koju je ekipa stranih vojnika detonirala tijekom napada", rekao je Cameron.

"Međutim, to nije sigurno i o operaciji će se provesti cjelovita američko-britanska istraga", rekao je Cameron te istaknuo da on preuzima punu odgovornost za odobrenje operacije spašavanja.

"Bilo je jasno da je Lindin život bio ugrožen i operacija je nudila najbolje izglede da joj se spasi život", rekao je Cameron.

Otmica je ukazala na opasnosti kojima se izlažu humanitarni radnici u Afganistanu kojega velike dijelove kontroliraju pobunjenici i druge oružane skupine.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙