FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjine u Europi češće su na meti policijskih kontrola

Autor: vrad
BEČ, 11. listopada 2010. (Hina/AFP) - Pripadnici manjina u europskim zemljama češće su izloženi policijskim kontrolama, po izvješću koje je u ponedjeljak objavila Europska agencija za temeljna ljudska prava (FRA) sa sjedištem u Beču.

"Rezultati pokazuju da u više zemalja članica EU-a policija češće zaustavlja pripadnike manjina nego pripadnike većinskog stanovništva", rekao je direktor FRA-e Morten Kjaerum u priopćenju.

"Diskriminatorno profiliranje ima negativan društveni učinak jer može uništiti povjerenje manjina u policiju i u načelo ravnopravnosti", dodao je.

FRA je u ponedjeljak objavio još jedno izvješće, vodič za suzbijanje diskriminatornog profiliranja.

"Kada se odluka o zaustavljanju neke osobe temelji isključivo ili uglavnom na rasnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti te osobe, to je diskriminatorno etničko profiliranje", dodaje FRA.

FRA je anketirala 23.500 pripadnika etničkih manjina i potomaka useljenika i usporedila rezultate dobivene u deset zemalja EU-a.

U Grčkoj je policija u zadnjih 12 mjeseci kontrolirala 56 posto Roma i 23 posto ukupnog stanovništva.

U Španjolskoj, 42 posto stanovnika zemalja Magreba i 12 posto ukupnog stanovništva.

Od 27 zemalja EU-a, samo Velika Britanija prikuplja i sustavno objavljuje podatke o uhićenjima, među kojima i podatke o etničkoj pripadnosti uhićenika, napominje FRA.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙