FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji u nedjelju lokalni izbori

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. listopada 2010. (Hina) - Slovenci će u nedjelju po peti put od stjecanja samostalnosti glasovati na lokalnim izborima na kojima biraju članove općinskih vijeća i gradonačelnike.

U općinama u kojima nijedan od kandidata za gradonačelnika u nedjelju ne dobije natpolovičnu većinu glasova održat će se dva tjedna nakon toga drugi krug u kojemu sudjeluju dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga.

U subotu je na snazi predizborna šutnja, glasačka mjesta širom države otvaraju se u nedjelju u sedam sati, a zatvaraju u 19 sati. Tada će biti objavljeni i rezultati izlaznih anketa, te prvi djelomični rezultati državne izborne komisije. Uz gradonačelnike biraju se i članovi gradskih vijeća, a na izbornim listama za ta mjesta je skoro 27.000 kandidata, članova političkih stranaka, lokalnih inicijativa i nezavisnih kandidata.

Broj općina u Sloveniji od prvih lokalnih izbora 1994. godine, kad ih je bilo 147, povećan na trenutačnih 210 zbog relativno jednostavnog postupka po kojemu su na području jedne općine nastajale nove. To i sve veći troškovi lokalne samouprave bile su jedna od glavnih tema predizborne kampanje. Rasprave o lokalnoj samoupravi bile su obilježene i traženjem razloga zašto Slovenija još nema regije, odnosno pokrajine, nakon što je zbog neslaganja koliko bi ih trebalo biti propao prijedlog prijašnje vlade od prije tri godine.

Sutrašnji izbori održat će se u 208 od 210 općina jer je zbog pravnih kontroverzi oko osnivanja novih općina u sadašnjim općinama Koper i Trebnje Ustavni sud u njima privremeno obustavio provedbu izbora.

Na izborima održanim 2006. godine u prvom je krugu izbora sudjelovalo 58 posto od skoro 1,8 milijuna birača. Najveći broj gradonačelničkih mjesta (47) tada je osvojila Slovenska pučka stranka (SLS), uglavnom u provinciji i manjim mjestima. Najveće iznenađenje ipak je bio meteorski politički uspjeh koji je na njima doživio sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič koji opet konkurira za svoj drugi mandat. Poduzetniku i nekadašnjem direktoru "Mercatora" projekcije sada pokazuju da će vjerojatno ponovno biti izabran, ali manje uvjerljivo nego prije četiri godine i s manje mjesta u gradskom vijeću sa svojom nezavisnom listom.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙