FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva susjedne zemlje da usklade viznu politiku s europskom

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. listopada 2024. (Hina) - Čelnici država članica usuglasili su u četvrtak na samitu u Bruxellesu tekst deklaracije o migracijama u kojem su pozvali na pojačanu suradnju sa zemljama iz kojih migranti dolaze i preko kojih prelaze u EU te istaknuli potrebu usklađivanja vizne politike susjednih zemalja s europskom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je po završetku samita rekao da je ukazao na problem vizne politike zemalja jugoistočno od Hrvatske.

“Mi smo naglasili problem koji moramo riješiti, a to je da se nama susjedne zemlje usklade s viznom politikom EU-a jer 40 posto migranata koji ilegalno ulaze u Hrvatsku došli su iz nama susjednih  zemlje kao turisti bez viza i onda se iz turista transformiraju u migrante”, rekao je Plenković.

Čelnici država članica također su pozvali na odlučnu akciju na svim razinama kako bi se olakšalo, povećalo i ubrzalo vraćanje nelegalnih migranata iz Europske unije te pozvali Europsku komisiju da što prije podnese zakonodavni prijedlog u tom smislu.

Izrazili su solidarnost s Poljskom koja se suočava s instrumentalizacijom migranata koju provode Rusija i Bjelorusija.

Plenković je rekao da je znatno smanjen broj nelegalnih dolazaka preko zapadnobalkanske rute za što je iskazao zahvalnost hrvatskim graničnim policajcima koji čuvaju vanjsku granicu EU-a i šengenskog prostora.

Čelnici su u svojim zaključcima pozvali da se razmisli o novim načinima sprječavanja ilegalnih migracija, uzimajući u obzir  europsko i međunarodno pravo. U tekstu se na spominju centri za vraćanje nelegalnih migranata koji bi se nalazili u trećim zemljama, gdje bi nelegalni migranti čekali na povratak u zemlje podrijetla. To je jedna od ideja koja u zadnje vrijeme kruži kao način za rješavanje jednog od ključnih problema u migrarcijskoj politici, a to je vrlo nizak postotak vraćanja nelegalnih migranata. Prema podacima Eurostata, prošle godine je vraćeno manje od 20 posto onih koji su dobili rješeje da nemaju pravo na azil.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare najavila da će uskoro izići sa zakonodavnim prijedlogom za brže i učinkovitije vraćanje nelegalnih migranata.

Pitanje migracija jedno je od najspornijih pitanja u Europskoj uniji jer znatno utječe na političke procese u zemljama članicama, a istodobno se teško dolazi do zajednički usuglašenih stajališta.

Čelnicima EU-a se na početku samita obratio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij koji je od njih zatražio potporu za svoj plan pobjede.

Premijer Plenković je rekao da EU izražava solidarnost i snažno podupire Ukrajinu kao bi se stvorili uvjeti da ona ostvari svoje ciljeve, slobodu, teritorijalni integritet i obranu od ruske agresije.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća reagirali su na  vijest da su izraelske snage ubile vođu Hamasa Yahya Sinwara u Gazi.

Von der Leyen je rekla da je Sinwar bio “glavni mozak” terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine i da njegova smrat značjno slabi Hamas.

Michel je rekao da je Sinwar osim što je odgovoran za napad na Izrael također odgovoran za patnju ljudi u Gazi.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙