FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ragbijaši s Novog Zelanda dolaze u Hrvatsku tražiti pretke

Autor: Miho Dobrašin

MADRID, 24. rujna 2024. (Hina) - Veze između Novog Zelanda i Hrvatske poznate su zbog tisuća dalmatinskih imigranata koji su na tom otoku tragali za gumom prije 160 godina, a te će veze ojačati idući mjesec kada hrvatska ragbijaška ekipa Northland Tarara posjeti zemlju svojih predaka, izvijestile su novine NZ Herald.

Sa sjevera Novog Zelanda, napose iz regije Far North, otputovat će 10. listopada 24 igrača hrvatskog porijekla kako bi u Hrvatskoj odigrali četiri utakmice. S njima će doputovati i 34 navijača, a još desetak će ih stići u vlastitom aranžmanu.

Dave Jurlina, koji je sa suprugom Nadom organizirao to putovanje, rekao je da će boravkom u trajanju od dva i pol tjedna obnoviti veze ragbijaša Far Northa (Dalekog sjevera) i Hrvatske. Već su 1970-ih i 1980-ih bila organizirana četiri slična putovanja. Jurlina je išao na dva na kojima su bili i igrači hrvatskog porijekla iz Aucklanda, ali putovanja su stala kada je Hrvatsku zahvatio krvavi rat za neovisnost 1991.

Od tada je razmišljao o pokušaju oživljavanja povratka u domovinu, no morao se zadovoljiti tek godišnjim Kupom Srhoj u kojem se natječu hrvatske selekcije Northlanda i Aucklanda. Pa ipak, s tim događajem koji je  otišao u povijest, odlučio je ponovno pokrenuti putovanja u Hrvatsku.

Problem je bio što je imao samo 14 mjeseci da prikupi 150.000 dolara potrebnih da stigne tamo. Uslijedio je ogroman napor prikupljanja sredstava, uključujući i traženje velikih sponzora. Pomogao mu je Aucklandov ragbijaški trener Milan Yelavich koji je bio izbornik hrvatske reprezentacije i imao brojne kontakte u zemlji.

“Milan je bio briljantan", napomenuo je Jurlina. "Prikupili smo sredstva i on je pomogao organizirati sve praktične stvari na terenu i s Hrvatskim ragbi savezom. Sada smo spremni pa jedva čekam da krenemo”.

Jurlina je rekao kako je važno obnoviti utakmice u Hrvatskoj jer je to prilika da igrači vide odakle su im preci. Igrači koji će krenuti na put morat će pronaći rodna sela svojih predaka i posjećivati ih dok budu u Hrvatskoj kako bi ojačali veze.

"Mnogi su došli na Novi Zeland zbog kopanja gume pa su ovdje stvorili novi život. Bio je to težak posao. Mi smo njihovi potomci i ovo nije samo ragbi putovanje, nego kulturno putovanje kako bismo podijelili dvije kulture i pokazali igračima odakle su njihovi preci”, dodao je.

Rekao je da su igrači trenirali jednom tjedno kako bi održali formu. Tri njegova sina, Branden, Mitchell i Hayden, uključeni su u putovanje. Hayden bi uz to trebao nastupati i za reprezentaciju Hrvatske.

Jurlina je izjavio da će svaki igrač dati svojih 3000 dolara za putovanje, uz već spomenutih skupljenih 150.000 dolara.

“Milan je u početku rekao da bismo trebali otputovati 2025., ali mi smo rekli da je 2024. vrijeme za odlazak pa smo stvarno zapeli u prikupljanju sredstava. I evo nas, spremni smo za polazak", rekao je. Ukazao je na velikodušnu novčanu potporu hrvatske zajednice i lokalnih kompanija.

"Veze krajnjeg sjevera (Novog Zelanda) s Hrvatskom su snažne, a to ilustrira potpora koju smo dobili”, istaknuo je. Jurlina je rekao da je nekima od igrača ovo možda jedina prilika da odu u inozemstvo i vide svoje hrvatske korijene.

Momčad će igrati u Zagrebu, Splitu (dvije utakmice) i Makarskoj, uz jednu utakmicu protiv reprezentacije Hrvatske.

Oko 100.000 Novozelanđana ima hrvatske korijene, podatak je Ureda za iseljene Hrvate sa sjedištem u Zagrebu.

(Hina) xmdob ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙