FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati u Patagoniji žele imati udrugu i okupljaju zainteresirane

Autor: Miho Dobrašin

MADRID, 2. rujna 2024. (Hina) - Hrvati u Patagoniji, najjužnijoj regiji Argentine, traže tamošnje ljude porijeklom iz Hrvatske kako bi se priključili nedavno osnovanoj skupini "Croatas en la Patagonia" kojoj je namjera postati udruga.

"Želja mi je da znaju da postojimo i da nam se priključe", rekla je osnivačica Adriana Curin za lokalne novine El Chubut.

Curin, čiji je djed Hrvat, živjela je 17 godina u glavnom gradu Buenos Airesu gdje postoje udruge Hrvata. Kada se vratila u patagonijski grad Puerto Madryn uvidjela je da ondje nema niti jedne.

"Kada sam se smjestila pomislila sam da bih ja mogla potaknuti osnivanje udruge", rekla je u tom primorskom gradu s oko 100.000 stanovnika.

"Znam da je ovdje puno ljudi porijeklom iz Hrvatske jer njihova prezimena završavaju na CH (Ć)", dodala je.

Curin je počela pisati stanovnicima drugih gradova u Patagoniji kao što su Cipoletti, Esquel, Gaiman i Rawson pa je sada u skupini puno više ljudi. Obitelj Crljen je osigurala da se jedna ulica na jugu Madryina zove "Hrvatska".

Grad je osnovan 1865. godine kada se tamo usidrio velški brod. Ondje stoga postoji udruga Velšana, ali i Talijana. Hrvati su također počeli dolaziti ondje u 19. stoljeću u potrazi za poslom i boljim životom.

Curin, osim razgovora za lokalne novine, obilazi i druge institucije ondje kako bi ukazala na svoju akciju, ali i registrirala udrugu.

"San mi je da formaliziramo skupinu, ali i ovako možemo raditi stvari i organizirati događaje", rekla je. Ovaj tjedan se u Argentini održava festival posvećen imigrantima koji su kroz stoljeća naselili tu južnoameričku zemlju sa 46 milijuna stanovnika. Hrvati u Madrynu iznijet će hrvatsku tradicionalnu hranu.

Curin se nada da će to biti pokretač i drugih aktivnosti kojima bi ukazali na običaje i kulturu.

Jedan od motiva za osnivanje udruge joj je i širenje informacija o mogućnosti dobivanja hrvatskog državljanstva koje se dodjeljuje u veleposlanstvu u Buenos Airesu.

"Nalazim se u WhatsApp grupi zajedno s ljudima iz gotovo čitave Latinske Amerike i gdje se međusobno pomažemo", rekla je Curin. "Također sam u kontaktu s predsjednicima hrvatskih klubova pa nam povezivanje pomaže da saznamo o mogućnostima i koristima koje imaju potomci Hrvata".

Potomci Hrvata u svijetu mogu primjerice dobiti stipendiju za učenje hrvatskog jezika u Hrvatskoj.

"Jedan od mojih sinova se prijavio, dobio stipendiju i otišao. Želim prenijeti te stvari koje neki propuštaju”, rekla je Curin.

Napomenula je da je važno stvoriti mostove između iseljenika, te njih i domovine.

"U konačnici cilj je da se upoznamo, družimo, pripremamo jela i zabavljamo pričajući svoje priče", rekla je Curin.

Poručila je svim zainteresiranima da joj se jave putem Instagrama ili na e-mail: croatasenlapatagonia@gmail.com

U Argentini živi oko 300.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatskog veleposlanstva u Argentini. Patagonija, koja je djelomično i u susjednom Čileu, najjužniji je dio Južne Amerike.

(Hina) xmdob ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙