FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U argentinskom Rosariju kušat će hrvatska jela uz glazbu i plesove

Autor: Miho Dobrašin

MADRID, 3. rujna 2024. (Hina) - Ovaj tjedan se diljem Argentine održava festival kojim ta južnoamerička zemlja odaje priznanje kulturnom doprinosu doseljenika pa će u petak i subotu Hrvati u gradu Rosariju nuditi tradicionalna jela i izvoditi pjesme i plesove.

"Noć zajednica će biti dvodnevno putovanje svijetom preko okusa, plesova i kulturnih izričaja", izvijestila je vlast Rosarija. 

Diljem tog grada s više od 1 milijun stanovnika, u središnjem dijelu zemlje, bit će raspoređena mjesta gdje će se predstaviti 35 nacionalnih zajednica. Grad je objavio kartu gdje lokalni stanovnici i turisti mogu tijekom petka i subote "probati tipična jela i upoznati kulture".

Hrvatski centar kulture (Centro Cultural Croata) otvorit će svoja vrata u 20 sati i nuditi kiseli kupus sa svinjskom potrbušinom i slaninom, kobasice, dalmatinski umak, štrudle, kolače od čokolade i pivo. Istovremeno će odjekivati melodije zbora "Mila Ive", orkestra "Zagreb" i plesne skupine "Velebit" čiji će se nastup nastaviti u subotu.

"Tipična jela, piće i glazba. Očekujemo te na susretu s prijateljima", priopćio je Hrvatski centar kulture putem Instagrama.

U Argentini, zemlji s 46 milijuna stanovnika, živi oko 300.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je veleposlanstva u Buenos Airesu. Hrvati su se počeli značajnije doseljavati ondje nakon 1848. pa između Prvog i Drugog svjetskog rata, a onda su u trećem valu dolazili kao izbjeglice i politički emigranti od 1945. do 1956.

U tu prostranu zemlju su zbog gospodarskih i političkih razloga dolazili i drugi narodi.

U Rosariju će se tijekom vikenda predstaviti zajednice Slovenaca, Nijemaca, Rusa, Baska, Katalonaca, Ukrajinaca, Španjolaca, Grka, Libanonaca, Iračana i drugih nacija.

Gradska vlast vjeruje da će događaj biti zanimljiv turistima kojima nudi popust na jela i pića koja će prodavati nacionalne zajednice.

"Oni koji nas posjete imat će popust od 10 posto. Za ostvarivanje pogodnosti potrebno je podići poseban vaučer u uredu Turističke zajednice Rosario od ponedjeljka do subote od 9 do 18 sati uz predočenje osobne iskaznice koja dokazuje adresu izvan Rosarija", piše na internetskoj stranici Rosarija.

(Hina) xmdob yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙