FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski iseljenici iz Urugvaja na 59. Vinkovačkim jesenima

Autor: Domagoj Janković

VINKOVCI, 15. rujna 2024. (Hina) - Hrvatski iseljenici iz Urugvaja, članovi društva Hrvatski dom iz Montevidea u subotu su navečer prvi put nastupili pred hrvatskom publikom na Vinkovačkim jesenima.

"Hrvatski dom kulturno je društvo koje ima tamburaški orkestar, plesnu skupinu i lijepo sjedište gdje se okupljamo. Kao društvo prvi puta smo na Vinkovačkim jesenima, a mnogima je ovo prvi put da su došli u Hrvatsku. U Vinkovce smo došli s 35 članova”, istaknuo je Eduardo Antonich, počasni hrvatski konzul u Urugvaju i tajnik za kulturne poslove Hrvatskog doma. 

Ovo je naime, treća generacija Hrvata u dalekom Urugvaju, a raritet je da su osnovani davne 1928. godine kao odgovor na atentat na Stjepana Radića. Osnivačkoj skupštini, naime, tada se odazvalo 157 hrvatskih iseljenika.

Uspomene na svoje korijene i zemlju iz koje su prije stoljeća emigrirali njihovi preci čuvaju uspješno njegujući običaje, folklor i tradiciju u dalekom Urugvaju.

S obzirom na to da je najveći broj doseljenika u Urugvaj stigao iz Primorja i Dalmacije, društvo najviše njeguje pjesme i plesove obalnog područja. No, poštujući domaćina večeras su pred publikom 59. Vinkovačkih jeseni prikazali slavonski program na oduševljenje gledatelja. 

(Hina) xpp ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙