FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika likovna kolonija hrvatskog centra na Tekijama

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 24. kolovoza 2024. (Hina) - Kod srijemskog biskupijskog svetišta Tekije, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra "Petrovaradin - Novi Sad" otvorena je najveća do sada slikarska kolonija hrvatske zajednice u Srijemu, kojemu je u ime Hrvatskog sabora nazočila neovisna zastupnica Marijana Petir, prenio je u subotu list "Hrvatska riječ".

U radu četvrte kolonije Tekije sudjeluje oko 60 umjetnika iz 10 zemalja što je čini najvećim okupljanjem slikara na tome biskupijskom svetištu do sada, a najbrojniji su sudionici iz Hrvatske, navodi tjednik.

U izjavi novosadskim medijima Marijana Petir je istaknula kako drži važnim što će djela nastala na koloniji biti ponuđena na prodajnoj izložbi, te da će prikupljeni novac biti iskorišten za uređenje toga važnog sakralnog mjesta za mjesne Hrvate – katolike.

„Na poziv Hrvatskog kulturnog centra i Srijemske biskupije, posjetila sam Srijem gdje sam s biskupom Fabijanom Svalinom razgovarala o projektima koje HKC i Biskupija provode, a održala sam sastanak i s lokalnim poljoprivrednicima koji su zatražili snažniju podršku iz Hrvatske za Srijem“, objavila je ona u tome povodu na platformi „X“.

Dodala je kako je u Novom Sadu posjetila istraživačko-razvojni institut za informacijske tehnologije biosustava „BioSens“, gdje je s čelnim ljudima Instituta razgovarala o digitalnoj transformaciji poljoprivrede, inovativnoj primjeni IT-a u poljoprivredi i uspostavi pametnih sela.

Likovna kolonija Tekije najveći je i najvidljiviji projekt HKC-a, koji okuplja Hrvate Novoga Sada i Petrovaradina.

Od prošle godina, zalaganjem biskupa Svaline, službene prostorije imaju na tome marijanskom svetištu.

„Znamo koliki je povijesni značaj Tekija tako da ćemo u narednim godinama biti mnogo vidljiviji na turističkoj karti Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Osim toga, preko likovne kolonije održavamo kontakte s Hrvatima iz drugih zemalja, a međunarodni karakter je veoma bitan", izjavila je u tome povodu predsjednica HKC-a Jasna Čordaš.

Tekije nedaleko od Petrovaradina biskupijsko su svetište Srijemske biskupije i važno hodočasničko mjesto Hrvata katolika Srijema i Novoga Sada.

(Hina) xjsta ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙