FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održano godišnje okupljanje bačkih Hrvata katolika na svetištu Bunarić

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 25. kolovoza 2024. (Hina) - Proštenje na biskupijskom svetištu Gospe od suza „Bunarić“ pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti „Dužijance“, okupilo je u nedjelju i prethodna dva dana preko tri tisuće bačkih Hrvata katolika.

Tradicijsko vjersko i pučko slavlje pokraj izvorišta, kako se vjeruje ljekovite vode, ove godine je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

„Ovoliko vjernika i dobra organizacija meni govore da ovdašnji Hrvati katolici jesu uz svoju crkvu, i svoju zajednicu. Vidio sam i mnogo mladih obitelji što je znak da oni prenose svojoj djecu svijest o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti“, izjavio je nakon svečane mise biskup Ivica Petanjak.

Rektor svetišta svećenik Željko Šipek dodaje da je opstojnost hrvatskog naroda upitna bez kulture, vjere i običaja.

„Svetište Bunarić nam to pruža. Ovo je nešto što nas treba spajati, učiniti privrženima majci crkve i svjesni tko smo i što smo“, rekao je Šipek.

Vjerski skup, poznatiji kao „Bunarićko proštenje“ među najvećim je godišnjim okupljanjima katolika Hrvata u Srbiji, a održava se svake posljednje nedjelje u kolovozu.

Obnovljeno marijansko, biskupsko svetište Gospe od suza pokraj Subotice otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić.

Skup na Bunariću ujedno je posljednja manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatijeg kao „Dužijanca“.

(Hina) xjsta ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙