FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska zajednica u Bačkoj proslavila žetvene svečanosti Dužijancu

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 12. kolovoza 2024. (Hina) - Predajom kruha pomoćniku gradonačelnika Subotice Srđanu Samardžiću, na svečanosti pred nekoliko tisuća gledatelja i mjesnih dužnosnika u središtu grada, okončane su u nedjelju višemjesečne žetvene svečanosti bačkih Hrvata koje oni zovu Dužijanca. 

Predaji kruha prethodila je svečana misa koju je predvodio subotički biskup Franjo Fazekaš nakon koje je više stotina sudionika u narodnim nošnjama u povorci prošlo kroz središte Subotice.

„Želimo čuvati, njegovati i usavršavati običaje i tradiciju bunjevačkih Hrvata, a osobito se radujemo kad možemo učiniti nešto lijepo za prijatelje Dužijance i za sve građane našega grada i putnika namjernika“, izjavio je u tome povodu predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata, svećenik Andrija Anišić.

Okupljenima se obratila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i saborska zastupnica Jasna Vojnić ističući važnost toga jedinstvenog običaja bačkih Hrvata.

„Neka živi naša Dužijanca i neka je blagoslovljeno svako zrno koje predaje svoje postojanje zarad zajedničkog nam i jedinog kruha«, rekla je Vojnić.

Program završnice započeo je u petak tamburaškom večeri u središtu Subotice i predstavljanjem predvoditelja slavlja, koje mjesni Hrvati nazivaju bandašica i bandaš.

Organizatori različitim vjersko-pučkim manifestacijama zahvaljuju Bogu na plodovima zemlje no jednaku pažnju posvećuju čuvanju, njegovanju i usavršavanju običaja i tradicije bunjevačkih Hrvata.

Subotička Dužijanca, jedan od najprepoznatljivijih simbola bačkih Hrvata, niz je od tridesetak manifestacija običajne tradicije kojima oni zahvaljuju Bogu za plodove zemlje.

Žetvene svečanosti počinju u travnju blagoslovom žita na blagdan Markovo i traju do sredine kolovoza kada se u centru Subotice, pred nekoliko tisuća gledatelja, održava središnja proslava kraja žetelačkih radova. 

Ovaj se običaj njeguje od 1911. kada je prvi puta održana crkvena Dužijanca u župi svetoga Roka u Subotici.

 

(Hina) xjsta ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙