FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSHV: Obljetnica stradavanja hrvatske obitelji Oskomići u Kukujevcima

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 30. srpnja 2024. (Hina) - Prije 31 godinu u srijemskome selu Kukujevci mučki je ubijena obitelj Oskomić, objavio je u utorak Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ponovno zatražio da se odredi mjesto komemoracije za sve stradale Hrvate u Srijemu tijekom ratnih devedesetih.

„Ne zaboravljamo ni jednu žrtvu među srijemskim Hrvatima 1990- ih, a u Kukujevcima ih je bilo najviše. Tražimo primjereno mjesto komemoracije za ove Hrvatice i Hrvate - nedužne žrtve mržnje spram našeg naroda, napose u Srijemu, prije tri desetljeća“, objavio je DSHV.

Obitelj Oskomić, supružnici Agica i Nikola, i njihova rođakinja Matija Tomić, ubijeni su u noći između 29. i 30. srpnja 1993.

Nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) u dosjeu „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ objavio je da su u ubojstvu sudjelovale tri osobe koje su nakon provale u njihovu kuću članove obitelji Oskomić usmrtili vatrenim oružjem.

FHP je u ime sina Stjepana obitelji Oskomića 2006. podnio tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije, zbog odgovornosti države za nesprečavanje akata nasilja.

Pozitivnu odluku donio je Prvi osnovni sud u Beogradu 2015. koji je Republici Srbiji naložio da se Stjepanu Oskomiću isplati milijun dinara na ime naknade štete zbog etnički motiviranog ubojstva njegovih roditelja Agice i Nikole Oskomića.

FHP je tim povodom priopćio da je to prva presuda za naknadu štete u vezi sa zločinima prema Hrvatima u Srbiji počinjenim početkom 1990-ih godina.

DSHV svake godine podsjeća javnost na ubojstva i progon srijemskih Hrvata.

Po njihovoj i evidenciji nevladinih udruga iz Srijema je tijekom ratnih devedesetih protjerano oko 40.000 Hrvata, među kojima je njih 25 ubijeno, a još se troje vode kao nestali.

(Hina) xjsta ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙