FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSHV dio vladajuće većine u gradskoj vlasti Subotice

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 10. srpnja 2024. (Hina) - U Subotici je formirana nova gradska vlast koju će podržavati i tri vijećnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji su istaknuli kako je time potvrđena suradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i na lokalnoj razini, koja je ranije dovela do imenovanja Tomislava Žigmanova za ministra u srbijanskoj vladi.

„Kao klub vijećnika nastupamo samostalno, ali i podržavamo one čimbenike u Skupštini grada Subotice koji će raditi na uključivanju DSHV-a u procese donošenja odluka“, izjavio je nositelj izborne liste DSHV-a Marin Piuković.

Podsjećajući na imenovanje čelnika DSHV-a za ministra u srbijanskoj vladi Piuković je istaknuo dobru suradnju sa SNS-om u predstavničkim tijelima Pokrajine Vojvodine i na razini države.

„Nadamo da će taj model dobre suradnje biti implementiran i ovdje u Subotici“, rekao je Piuković u ime kluba vijećnika DSHV-a, koji je na konstitutivnoj sjednici gradske skupštine podržao kandidate SNS-a i saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za gradonačelnika i predsjednika lokalnog parlamenta, kao i sve druge njihove prijedloge.

Dodao je da će DSHV, kao partner novoj lokalnoj vlasti, „visoko na agendi grada Subotice postavljati pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji ovdje živi“.

U tome kontekstu rekao je kako će se zalagati za otvorenje Hrvatskog školskog centra, obnovu drame na hrvatskom jeziku pri subotičkom Narodnom kazalištu, rekonstrukciju putova i infrastrukturno opremanje sela u kojima živi značajan broj Hrvata.

Sudjelovanje u gradskoj vlasti Subotice u DSHV-u smatraju iznimno važnim jer je grad na sjeveru Vojvodine političko, obrazovno, informativno i kulturno središte hrvatske zajednice, koja je najbrojnija upravo u ovom dijelu Srbije.

Subotica je sjedište Hrvatskoga doma – Matice i triju profesionalnih institucija hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustanove „Hrvatske riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U prethodne četiri godine DSHV je imao dva vijećnika u gradskom parlamentu i nije bio dio vladajuće većine koju su činili Srpska napredna stranka i Savez Vojvođanskih Mađara.

Lokalni izbori u Srbiji održani su 2. lipnja.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙