FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navršava se 34 godine djelovanja DSHV-a u Srbiji

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 14. srpnja 2024. (Hina) - Prije 34 godine utemeljen je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćeno je u nedjelju uz isticanje da se ta organizacija zastupljenošću na sve tri razine vlasti u Srbiji dokazala kao jedini politički relevantni politički čimbenik hrvatske manjinske zajednice.

„Voljom 221 izaslanika iz svih krajeva Vojvodine 15. srpnja 1990. u Subotici je na Osnivačkoj skupštini utemeljen DSHV, najvažniji stožer politički angažiranih vojvođanskih Hrvata“, navela je stranka, uz napomenu kako je samo takav politički oblik organiziranosti mogao rješavati i unapređivati položaj hrvatskog naroda u Srbiji.

U prethodnih godinu dana, ukazano je, DSHV je nastavljajući suradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Aleksandrom Vučićem uspio osigurati ministarsko mjesto u Vladi Srbije, kao i zastupljenost u Vladi Vojvodine, te u lokalnim samoupravama Subotice, Sombora i mjesta Bača.

„I područje javnog sektora – nakon više od 10 godina – bit će otvoreno za zapošljavanje pripadnika hrvatske zajednice“, a počet će rješavanje pitanja osnutka Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom kazalištu, kao i programi izgradnje infrastrukture u područjima i naseljima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju, navedeno je.

„Osnažena je i naša vidljivost te politička relevantnost u Hrvatskoj povijesnim izborom naše članice Jasne Vojnić za zastupnicu u Hrvatskom saboru, postignuću kojem je DSHV dao svoj značajan prinos nikada većem izlasku ovdašnjih Hrvata na izbore“, ističe se u priopćenju.

Uz isticanje važnosti sinergijskog djelovanja u hrvatskoj zajednici, DSHV je naglasio potrebu stalne suradnje s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji „napose na planu koordiniranoga djelovanja glede ostvarivanja manjinskih prava Hrvata u Srbiji, usustavljivanju komunikacije s tijelima vlasti u Republici Hrvatskoj te usuglašenom vođenju kadrovske politike i utrošku sredstava“.

DSHV je najstarija i najveća parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji.

Njezin predsjednik Tomislav Žigmanov ministar je u Vladi Srbije od listopada 2022.

Stranka ima predstavnika u Vladi Vojvodine kao i pet vijećnička mjesta u Skupštini grada Subotice i Sombora.

DSHV ima preko 20 mjesnih odbora u svim većim mjestima Bačke, Srijema i Banata, a najveća je podružnica u Subotici koja je njihov političko, obrazovno kulturno središte.

Prvi predsjednik stranke bio je Bela Tonković, drugi Petar Kuntić a sada je čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

(Hina) xjsta yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙