FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. listopada 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan čelnici zemalja članica održat će virtualni sastanak o epidemiološkoj situaciji u Europskoj uniji, nastavljaju se intenzivni pregovori između EU-a i Velike Britanije, a pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća nastavljaju pregovore o višegodišnjem proračunu.
 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je virtualni sastanak na vrhu čelnika EU-a, koji će se održati u četvrtak navečer. Na dnevnom redu je epidemiološka situacija u EU-u sa zabrinjavajućim rastom stope zaraza koronavirusom, popunjenosti bolnica i smrtnosti.

Zdravstvo je u nadležnosti država članica, a na razini EU-a pokušava se postići što bolja koordiniranost mjera koje članice donose, poput mjera za ograničenja putovanja. Čelnici će razgovarati i o razvoju cjepiva i njegovoj učinkovitoj distribuciji kada postane dostupno.

Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori o sedmogodišnjem proračunu EU-a. Pregovarači Europskog parlamenta traže više sredstava za 15 ključnih europskih programa i promjene u pogledu financiranja duga koji će se koristiti za oporavak gospodarstva, što Vijeće rezolutno odbija budući da bi to značilo otvaranje paketa koji su teškom mukom ispregovarali čelnici zemalja članica u srpnju.

Nastavljaju se pregovori i o uredbi u uvjetovanju dodjele europskih sredstava poštovanjem vladavine prava.  Parlament traži učinkovit mehanizam koji bi omogućio suspenziju europskih fondova zemljama koje ne poštuju temeljna prava.Vijeće s druge strane želi takav mehanizam koji bi bio ograničen samo na zaštitu financijskih interesa Unije.

Glavni pregovarač EU-a za pregovore s Velikom Britanijom Michel Barnier, koji se trebao vratiti iz Londona u nedjelju, planira ostati tamo do srijede kako bi se nastavili intenzivni pregovori o budućim odnosima dviju strana nakon što istekne prijelazno razdoblje koje istječe 31. prosinca ove godine.

U četvrtak bi britanski pregovarači trebali doputovati u Bruxelles i nastaviti pregovore.  Za postizanje sporazuma preostalo je vrlo malo vremena budući da bilo kakav dogovor mora proći proces ratifikacije u državama članicama EU-a, a do isteka prijelaznog razdoblja ostalo je manje od dva i pol mjeseca.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙