FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Johnson će o dogovoru nakon brexita odlučiti nakon summita

Autor: Vera Radić

BRUXELLES, 14. listopada 2020. (Hina/AFP) - Britanski premijer Boris Johnson priopćio je u srijedu da će o nastavku teških trgovinskih pregovora s Europskom unijom nakon brexita odlučiti ovisno o "ishodu" europskog sastanka na vrhu koji se u četvrtak i u petak treba održati u Bruxellesu.

Johnsonova najava došla je nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, koji čini se nije dao nov zamah pregovorima što su već mjesecima u zastoju, pošto je EU istaknuo da nije spreman na dogovor "po svaku cijenu".

"Premijer je istaknuo da je dogovor poželjan, ali je i izrazio razočaranje što nije postignut veći napredak u zadnja dva tjedna", navodi se u priopćenju njegova ureda.

"Rekao je da s nestrpljenjem očekuje ishod europskog sastanka na vrhu" u četvrtak, nakon čega će "iznijeti sljedeće korake Ujedinjenog Kraljevstva, u svjetlu svoje izjave od 7. rujna", dodaje se.

Johnson je tog dana rekao da je spreman postići dogovor "do Europskog vijeća 15. listopada", što je nakon toga postao krajnji rok za Britance.

"Nema smisla razmišljati o rokovima nakon toga", istaknuo je. "Ne uspijemo li se dogovoriti dotad, nisam siguran da ćemo postići dogovor o slobodnoj trgovini".

"EU radi na dogovoru, ali ne po svaku cijenu", rekla je Ursula von der Leyen u objavi na Twitteru, nakon tog 10-minutnog razgovora tijekom večeri. "Pred nama je još puno posla", dodala je, a Charles Michel zatražio je "pomake".

O brexitu će u četvrtak poslijepodne razgovarati čelnici EU-a koji, kako sada stvari stoje, trebaju "sa zabrinutošću" zaključiti da "napredak ostvaren" u pregovorima "još nije dovoljan", vidi se iz nacrta privremenih zaključaka koje je AFP dobio na uvid.

(Hina) xvrad yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙