FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VUKOVAR - To je stvar Hrvatske, a ne Europske unije, poručio je predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara Tomislav Josić odgovarajući na konferenciji za novinare na pitanje kako komentira otvoreno pismo sedamdeset i troje zastupnika u Europskom parlamentu u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma koji će, smatraju, biti kršenje prava nacionalnih manjina. Ukupno 73 zastupnika, uglavnom socijaldemokrata, liberala i zelenih, ali i četvero članova konzervativne Europske pučke stranke potpisalo se na otvoreno pismo kojim "izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava". "Kamo sreće da se naši predstavnici bore za euro fondove, odnosno, za dobrobit Hrvatske. Međutim, oni se bore za neke druge stvari. Pita se Europljane o manjinama u Hrvatskoj, a znamo da Francuska uopće nema manjina. Oni su skupili 10 posto potpisa, a mi možemo skupiti 60 posto i izgleda da ćemo biti prisiljeni na to da i mi skupljamo potpise u Europskom parlamentu", kazao je Josić.

VUKOVAR - Problemi s kojima se susreću bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora ostaju isti iz godine u godinu, a s razine države ne čini se dovoljno da bi oni bili razriješeni ili svedeni na najmanju moguću mjeru, rečeno je danas na izvještanoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) u Vukovaru. Problema je dosta, a najveći je što civili koji su prošli strahote logora još uvijek nisu ostvarili prava poput nas branitelja, a stradali su jednako kao i mi", kazao je predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak rekavši kako je kroz srpske logore prošlo oko 30.000 zatočenika i da je država priznala statuts logoraša za samo njih oko osam tisuća. "Teško se s time mirimo", poručio je dodavši kako su logoraši razočarani i sporošću domaćeg pravosuđa kada je u pitanju kažnjavanje zločina počinjenih nad zatočenicima u srbijanskim logorima.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" zatražila je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva objašnjenje o kriterijima dodjele financijske podrške organizacijama civilnoga društva i o mogućnosti da novac dodijeli njima kao organizatorima prvog narodnog referenduma, budući da je, ističu, Zaklada dodijelila sredstva kampanji protiv referenduma. Inicijativa u današnjem priopćenju navodi da dosad nije dobila nikakvu stručnu ni financijsku pomoć od Nacionalne zaklade pa je stoga zanima - "po kojim su kriterijima dodjeljivana sredstva za kampanju protiv braka, kolika su sredstva na raspolaganju za jednokratnu podršku ad hoc inicijativama na nacionalnoj razini i kako se Inicijativa može prijaviti za dodjelu ad hoc sredstava, poput onih dodijeljenih kampanji 'protiv' referenduma". "U ime obitelji" navodi da je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva financirana iz državnog proračuna te da je donirala 45 tisuća kuna novca poreznih obveznika "za kampanju koja se vodila protiv prvog referenduma koji su pokrenuli i omogućili građani, iz čega proizlazi da je država financirala kampanju protiv svojih građana".

DUBROVNIK/PELJEŠAC - Na napuštenom gradilištu Pelješkog mosta, dubrovačka rock grupa Atlantida danas je performansom "Zvučni zid" upozorila na potrebu izgradnje mosta kako bi se Dubrovnik povezao s ostatkom Hrvatske i Europske unije. Koncert pod motom "Čujete li nas" održan je u Brijesti, na mjestu gdje su 2012. prekinuti radovi na Pelješkom mostu. Kako je kazao jedan od organizatora performansa "Zvučni zid", član grupe Atlantida Alan Lasić, na ovaj način povezali smo Dubrovnik i krajni jug s ostatkom Hrvatske, a želja nam je bila da se naš glas čuje i u čitavoj Hrvatskoj. Neretvanski kanal tako je, nakon brodicama i plivačkim maratonom, 'premošćen' i zvukom.

RIJEKA - Izložba "Kako žive djeca u Hrvatskoj?", na kojoj su izložene fotografije odabrane na istoimenom natječaju UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske, otvorena je danas u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka. Na izložbu su uvršteni radovi odabrani među više od 60 prispjelih na natječaj, a izložba putuje Hrvatskom. Natječajem u kojem su sudjelovali profesionalni fotoreporteri i izložbom „Kako žive djeca u Hrvatskoj" želi se podignuti svijest javnosti o različitim uvjetima u kojima žive djeca i potaknuti zanimanje javnosti i medija za bolje ostvarivanje prava djece i njihov zdravi razvoj, odnosno potaknuti društvo da napravi sve što može kako bi djeca mogla ostvariti ono što su im odrasli dužni pružiti.

DUBROVNIK - U Galeriji Dulčić Masle Pulitika i u Atelijeru Pulitika, danas je otvorena izložba "Susret kistom" slovenskog umjetnika Leona Zakrajšeka. Na izložbi je biti predstavljeno 35 radova, monotipija izloženih u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i akrilika na platnu izloženih u Atelijeru Pulitika. Radovi su nastali u posljednje tri godine i inspirirani su nasljeđem tradicionalne japanske umjetnosti.

Izložbu je otvorila ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik Vesna Delić Gozze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙