FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su prikupili potpise za tzv. antićirilićni referendum, oko 10 sati krenuli su s Trga bana Jelačića prema Hrvatskom saboru. Pridružilo im se tristotinjak simpatizera koji su prije polaska u Sabor otpjevali hrvatsku himnu ispod spomenika banu Jelačiću. Skandirali su "Hrvatska, Hrvatska" i "Vukovar, Vukovar". Građani koji prate pripadnike Stožera nose različite transparente među kojima i "Narod odlučuje", "Niste nezamjenjivi", "Da ste htjeli čuti žrtve rata, ne bi bilo referenduma". Pripadnicima Stožera potporu je došao dati i bivši hrvatski nogometni izbornik Ćiro Blažević. Potpise za referendum protiv ćirilice pripadnici Stožera predat će predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

DRNIŠ - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je drugi put u mandatu u posjetu gradu Drnišu gdje nazoči obilježavanju početka uređenja gradskog trga „Poljane“. Jutros, na za javnost zatvorenom sastanku, predsjednik Josipović je o razvojnim mogućnostima i ulaganjima na području Drniša razgovarao s drniškim gospodarstvenicima, te čelništvom Šibensko-kninske županije i Grada Drniša. Predsjedniku su predstavljeni i projekti koje drniška vlast želi ostvariti u ovom mandatu. Prigodna svečanost obilježavanja početka uređenja gradskog trga „Poljane“ održava se u glazbenoj školi "Krste Odaka" gdje će predsjednik Josipović prigodno obratiti okupljenima.

RIJEKA - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" organizira potpisivanje peticije u školama kojom će zaposlenici zatražiti od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da smijeni ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić. Ocijenio je da će - "ako bude prikupljeno puno potpisa, a predsjednik Vlade ne smijeni ministra Jovanovića, javnosti i zaposlenima u školama biti poslana jasna poruka da iza svih pogrešnih i štetnih ministrovih odluka, višestrukih zakidanja na plaćama i neisplati materijalnih prava stoje premijer Milanović i Vlada." Peticija naziva "Mijenjajte ga!" moći će se do kraja tjedna potpisati u svim osnovnim i srednjim školama, a Stipić je istaknuo da očekuju potporu i iz drugih sindikata. Poručio je da su zaposlenici u školama nezadovoljni radom resornog ministra, da su plaće među javnim službama smanjene samo učiteljima i nastavnicima, a da su im u povodu jednodnevnog štrajka bile upućivane uvrede.

Sada se plaće ponovno umanjuju, ne isplaćuju su jubilarne nagrade i troškovi prijevoza, a ministar izaziva nezadovoljstvo i bijes zaposlenika, rekao je predsjednik sindikata.

ZAGREB - Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak uputio je u proceduru prijedlog izmjena Odluke o naknadama gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini grada Zagreba i članovima njezinih radnih tijela, kojim se traži smanjenje naknada gradskim zastupnicima za 50 posto, izvijestio je danas zagrebački HNS. HNS time želi pokazati da gradski zastupnici shvaćaju svu složenost gospodarskog okruženja u kojem se nalazimo, te ostvariti konkretne uštede u gradskom proračunu, koje bi iznosile više od dva milijuna kuna. Iako se zakonski njihov rad vodi kao volonterski, gradski zastupnici primaju mjesečnu naknadu za rad u Gradskoj skupštini, te naknadu za rad u radnim tijelima i stručnim radnim skupinama ako tijekom mjeseca imaju sastanke radnih tijela, podsjeća HNS. S obzirom na to da se ne može unaprijed procijeniti koliko se godišnje sjednica radnih tijela Gradske skupštine održi, procjenu uštede moguće je napraviti na razini 2010., kada je za naknade gradskih zastupnika isplaćeno više od četiri milijuna kuna.

OSIJEK - Tri osobe su ozlijeđene u sudaru plovila koji se noćas u 1,35 sati dogodio na Dunavu, između Aljmaša i Erduta. Do nesreće je došlo kada je brod austrijskih nacionalnih oznaka ploveći pri gustoj magli udario u četiri manja plovila, usidrena izvan plovnog puta, na hrvatskoj strani Dunava, doznaje se u policiji i osječkom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U usidrenim plovilima bile su tri osobe koje su ozlijeđene i prevezene u osječki Klinički bolnički centar (KBC), a očevid na mjestu nesreće bit će obavljen tijekom dana, kazao je Hini glasnogovornik osječko-baranjske policije Vlado Krznarić.

SPLIT - Oko 15 tisuća kuna iznosi materijalna šteta prouzročena sinoćnjom eksplozijom ručne bombe na stubištu stambene zgrade u Triljskoj ulici u Splitu, priopćila je danas splitska policija. Sinoć je završen očevid na mjestu eksplozije, te je utvrđeno da je netko u 18,40 sati, u Triljskoj ulici na Brdima, u stubištu stambene zgrade, između prizemlja i prvog kata, bacio ručnu bombu koja je potom eksplodirala. Sreća je da u tom trenutku nikoga nije bilo na stubištu. Policija je izvijestila da su očevidom utvrdili kako se radi o ručnoj bombi, a od eksplozije su oštećena dvoja vrata i stakla, te se materijalna šteta procjenjuje na oko 15.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙