FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović ogradio se na današnjoj sjednici Vlade od pisanja Večernjeg lista da je izgradnja Pelješkog mosta, prema izvorima iz Europske komisije, najizglednije rješenje za povezivanje juga zemlje. "Takvi preuranjeni zaključci štete hrvatskim interesima i umanjuju prilično velike šanse da dobijemo taj projekt i tumače se isključivo kao oblik pritiska na one koji donose odluku", upozorio je Milanović. Pozvao je da se to ne radi. "Siguran sam da se to neće posluštati, ali moram se ograditi u ime Vlade. Kad bude gotovo bit će gotovo", rekao je Milanović i zamolio sve da ne ugrožavaju taj projekt. "Ne ugrožavajmo svoje šanse i financijske interese hrvatske Vlade. To je moja molba", zaključio je.

ZAGREB - Vlada je danas u Sabor uputila prijedloge izmjena zakona o cestama i zakona o željeznici kojima predlaže drugačiju raspodjelu novca od trošarina za pogonska goriva pri čemu bi se smanjio iznos za Hrvatske autoceste, a povećao iznos za Hrvatske ceste te u raspodjelu uključila i HŽ Infrastruktura. Prema sadašnjem zakonskom rješenju, Hrvatskim autocestama (HAC) i Hrvatskim cestama (HC) pripada po 60 lipa po litri naplaćene trošarine za pogonska goriva, dok se sada predlaže da se iznos za HAC smanji na 20 lipa, za HŽ Infrastrukturu bi također išlo 20 lipa, a iznos za HC bi se povećao na 80 lipa. Tako bi se godišnji iznos koji HC dobiva iz trošarina na gorivo povećao na 1,8 milijardi kuna, dok bi HAC i HŽ Infrastruktura dobivali po 460 milijuna kuna. To će, kaže ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, omogućiti zamašnjak u financiranju obnove cestovne i željezničke infrastrukture u Hrvatskoj.

ZAGREB - Vlada je danas usvojila nacrt Kolektivnog ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog sustava, a ministar zdravlja Rajko Ostojić ističe kako se njime ispravljaju nepravde iz prijašnjih kolektivnih ugovora. Najspornije pitanje tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru bilo je pitanje dežurstava i pripravnosti, rekao je Ostojić kazavši kako je predloženi kolektivni ugovor u skladu s pozitivnim hrvatskim zakonskim propisima i praksom u Europskoj uniji. Dežurstvo će se smatrati radnim vremenom, odnosno ako je odrađeno unutar redovitog mjesečnog fonda sati plaćalo bi se kao redovan rad, a iznad mjesečnog fonda sati plaćalo bio se kao prekovremeni rad. Ukida se i razlika u dodacima temeljem posebnih uvjeta rada za radnike koji rade u istim ustrojstvenim jedinicama i posao im je međusobno vezan. "Kolektivnim ugovorom otklonjene su sve mogućnosti korištenja kumulative", rekao je Ostojić dodavši da su za 20 posto smanjeni i svi položajni dodaci. Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je, prema ranijim kolektivnim ugovorima, nelogično bilo da se ljudima prekovremeni rad plaća hijerarhijski. "To državna uprava ne poznaje", rekao je.

ZAGREB - Izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi se želi ubrzati postupke predstečajne nagodbe i omogućiti da se što više postupaka okonča uspješno, istaknuo je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog izmjena zakona o predstečajnoj nagodbi. U izmjenama se precizira kako, u slučaju da je postupak predstečajne nagodbe obustavljen, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi Financijska agencija (Fina), jer je dosadašnja formulacija mogla dovesti do različitih tumačenja. Rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuju se s 30 na 15 dana, uz istovremeno omogućavanje dužniku da, ako plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja. Vlada predlaže i da u postupku sklapanja nagodbe pred trgovačkim sudom državu zastupa državno odvjetništvo, a izmijenama regulira i zapljenju novčanih sredstava dužnika radi pokrića troškova postupka predstečajne nagodbe. "Zakon je dao doprinos u popravljanju stanja hrvatskog gospodarstva, a česte izmjene na koje upozoravaju pravnici, u cilju su ubrzanja postupka", istaknuo je ministar Linić. Od stupanja na snagu zakona, 1. listopada 2012., insolventnost u Hrvatskoj smanjena je za 9,8 milijardi kuna.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Šuker ocijenio je danas, da Bunjevci nisu Hrvati, kako je očito da se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji je izjavio da Bunjevci nisu Hrvati, vratio staroj retorici. "Očigledno je da se Nikolić, nakon što je godinu dana bio u janjećoj vratio u vučju kožu, odnosno svojoj staroj retorici", izjavio je Šuker Hini. Čekanjem na reakciju vlasti, objasnio je činjenicu da njegov Odbor nije zauzeo stajalište o Nikolićevoj izjavi. Odbor tu ne može ništa, zna se se tko vodi vanjsku politiku, kaže Šuker i tvrdi kako je, ipak, problematizirao spomenutu izjavu kad je Odbor raspravljao o prijedogu državnoga proračuna za iduću godinu. Potaknuo sam raspravu o tome, upozorivši da nitko iz vlasti nije reagirao na Nikolića, rekao je Šuker. Čudno je, ističe, da aktualna hrvatska vlast, koja reagira na svašta nije reagirala na Nikolićevu izjavu da Bunjevci nisu Hrvati, nego "posebna autentična slavenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti".

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP), a usprotivio mu se HDZ, koji tvrdi da će takve izmjene stvoriti pravnu nesigurnost. Predloženim izmjenama ZKP se usklađuje s odlukom Ustavnog suda, koji je u srpnju, djelomično ili u cijelosti, ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurala viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad. Utvrđuje se, među ostalim, da Državno odvjetništvo nakon završetka istrage mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona. U složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana, a rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno u složenim predmetima za 30 dana. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je izvijestio da je od prvog čitanja u prijedlog ugrađen "osigurač", po kojem će se postupak moći ponoviti na temelju stegovnog postupka protiv državnog odvjetnika koji nije podigao optužnicu.

ZAGREB - Rješavanje problema baliranog otpada na Brezju kod Varaždina preuzet će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, koje je najavilo da će se taj otpad ukloniti, obraditi i zbrinuti izvan Hrvatske. "Problem bala na Brezju predstavlja potencijalnu opasnost za građane i okoliš, a očigledno je da se ne nazire zakonski prihvatljivo rješenje", izjavio je ministar Mihael Zmajlović dodavši da se razgovaralo s gradom Varaždinom sve dok je postojala i najmanja šansa da se nađe prihvatljivo rješenje. "No, kako prijedlozi iz Varaždina i dalje nisu u skladu s preporukama ministarstva, moramo prelomiti i inspekcija ide na izvršenje svog naloga iz 2007. Balirani otpad će se ukloniti, obraditi i zbrinuti izvan Hrvatske", rekao je Zmajlović, čiju izjavu prenosi danas Ministarstvo. Još 2007. godine inspekcijskim je rješenjem naređeno uklanjanje 70.000 tona baliranog otpada na Brezju, a u međuvremenu je količina baliranog otpada porasla na 120.000 tona.

ZAGREB - Premda su na dnevnom redu današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine proračun za 2014. i izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), na inicijativu HDZ-a raspravljalo se o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita i dopisu Saveza antifašističkih boraca (SAB). "Zašto je u Gradskoj skupštini zaprimljen dopis SAB-a u kojem nas uče o Titu i Tuđmanu, zašto to nisu dijelili ispred Stare gradske vijećnice kao Krug za trg?", upitao je HDZ-ov zastupnik Mario Župan na početku sjednice. Ivan Tepeš (HSP AS) pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da se od toga dopisa javno ogradi jer su iznesene neistine i omalovažavaju se žrtve iz Drugog svjetskog rata, a Andrija Mikulić (HDZ) optužio je Bandića da koristi "komunističku i populističku demagogiju" umjesto da se jasno izjasni o Trgu maršala Tita. "Ljudi, danas imamo proračun na dnevnom redu. Jeste li svjesni gdje živite i s kojom se krizom nosimo? Trebamo li se stalno vraćati u rovove", upitao je Bandić. Nisam preimenovao trg 1945. i neću ga mijenjati niti sada, a neće ni vi - to će učiniti građani, rekao je. Nisam siguran, dodao je, kada bi sutra bio referendum, bi li ljudi bili za taj prijedlog, rekao je Bandić.

KRIŽEVCI - Na području Križevaca sinoć je ubijen 34-godišnji muškarac, koji je pronađen u besvjesnom stanju u automobilu u odvodnom kanalu s ubodnom ranom u prsima te je ubrzo je umro, a policija je jutros izvijestila da je uhitila jednu osobu. Oko 20,25 sati u odvodnom kanalu u Čabrajima pronađen je osobni automobil s vozačem (1979.) u besvjesnom stanju, koji je poslije umro, a pregledom tijela pronađena je ubodna rana prsišta, izvijestila je nakon očevida koprivničko-križevačka policija koja je tijekom noći uhitila jednu osobu i provodi kriminalističko istraživanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙