FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner ocijenio je danas da je Ustavni sud ukidanjem radne obveze bolničkim liječnicima učinio jedino što je mogao jer je Vlada "arogantno i bahato odlučila zanemariti upozorenja da je uvođenje radne obveze protuustavno". Odluka Ustavnog suda samo je potvrdila ono što je HDZ govorio kad je Vlada odlučila uvesti radnu obvezu. Na žalost, Vlada je, na svoj uobičajeni arogantni i bahati način odlučila zanemariti to upozorenje i sada je Ustavni sud učinio jedino što je mogao i, po peti ili šesti puta u zadnje vrijeme, poništio njihovu odluku, rekao je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a poručivši kako je "krajnje vrijeme da Vlada počne poštovati Ustav". "Problemi u zdravstvu su ogromni, a nema nikakve naznake da će se oni početi rješavati. Vlada od samog početka nije imala razumijevanja za zdravstvo, ni za pacijente niti za liječnike. Odnos prema zdravstvu jasan je iz izjave premijera da su liječnici 'zabušanti' i 'cirkusanti' i izjava drugih da liječnici kroz dežurstva i pripravnost kradu državni proračun. To je bagateliziranje i ponižavanje cijele profesije u sustavu koji svakim danom ima sve manje novca i nemoguće mu je održavati istu razinu zdravstvene zaštite", rekao je Reiner. Ustvrdio je da Vlada nije provela ni jednu reformu u zdravstvu, a da se "tzv. sanacija bolnica svela na stavljanje članova i podobnika Partije na čelo zdravstvenih ustanova".

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je danas u Splitu da će Hrvatska zaklada za znanost, koja postaje središnje mjesto za financiranje znanstvenih projekata, u iduće tri godine raspolagati s 340 milijuna kuna za najkvalitetnije znanstvene projekte. "Ova godina jedna je od prijelomnih za unaprjeđenje znanosti u Hrvatskoj i to tako da znanost bude ravnopravna članica europskoga znanstvenog istraživačkog prostora", rekao je ministar Jovanović odgovarajući na pitanja novinara nakon otvorenja prve gradske solarne elektrane na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Od ove godine, istaknuo je, počinje potpuno drukčiji rad Hrvatske zaklade za znanost, koja postaje središnje mjesto za financiranje znanstvenih projekata tako da država više ne upravlja znanošću nego samo nadzire kako se troši novac. "To je europski način razmišljanja i način rada. Hrvatska zaklada za znanost će u iduće tri godine na raspolaganju imati 340 milijuna kuna iz kojih će se financirati najkvalitetniji znanstveni projekti", istaknuo je ministar i dodao da je istodobno osigurano 150 milijuna kuna za namjensko financiranje fakulteta i sveučilišta.

SPLIT - Na krovu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) svečano je danas otvorena solarna elektrana, prva takve vrste u Splitu, vršne snage 31 kilovatpika, koja bi na godinu mogla proizvoditi 41 MWh električne energije. Solarna elektrana vrijedna je nešto više od 350 tisuća kuna, a na FESB-u računaju da će im se investicija vratiti za četiri godine. Solarnu elektranu pustio je u pogon ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je rekao kako je riječ o sjajnom projektu kojim je zaokružena vrlo uspješna akademska godina te da sve to pokazuje da je splitsko Sveučilište napredno i da povezuje akademsko znanje, istraživanje i inovacije sa stvarnim životom i gospodarstvom. Elektranu je FESB financirao vlastitim novcem, a računaju da će im se investicija vratiti za četiri godine. Solarna elektrana ima laboratorijsko solarno postrojenje. Najavljeno je da će služiti za nastavne svrhe, a dodatno opremanje specijalnom mjernom opremom omogućit će mnoga znanstvena istraživanja. Splitski FESB surađuje s njemačkim institutom ISE Fraunhofer. Riječ je o najvećem institutu u svijetu na kojem se provode razna istraživanja solarnih tehnologija, obnovljivih izvora energije, održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjem je božićno-novogodišnjem primanju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku rekao da je ova godina bila teška i dinamična, da 2014. neće biti laka, ali da se za dvije godine mogu očekivati povoljniji pomaci temeljeni na sadašnjim pokazateljima o zaustavljanju pada BDP-a. Najveća prednost Primorsko-goranske županije je njen zemljopisni položaj, koji joj omogućuje da postane strateško mjesto na karti Europe, rekao je Komadina. To se može ostvariti ne samo u prometnom i energetskom smislu nego i razvoju kao regije znanja, cjelogodišnjeg odmora i zdravog života, s turističkom ponudom koja se bazira na održivom razvoju, rekao je. Već sad prednjačimo u korištenju europskih fondova - imamo cijeli niz projekata koji su spremni ili su u pripremi za kandidiranje za te fondove, kazao je župan. Najveći hrvatski projekt koji se finacnira predpristupnim europskim fondovima je Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, a uz Istru smo vodeći po projektima prekogranične suradnje, naveo je župan.

ZAGREB - Opća skupština Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) na svojem je 37. zasjedanju održanom u Parizu potvrdila četiri obljetnice čije je obilježavanje u Hrvatskoj za 2014. i 2015. predložilo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture RH. Hrvatska će u idućoj godini obilježiti stotu obljetnicu smrti pjesnika, novelista, feljtonista, esejista i putopisca Antuna Gustava Matoša (1873.-1914.) te dvjestotu godišnjicu rođenja pjesnika, jezikoslovca i političara Ivana Mažuranića (1814.-1890.). U 2015. će se obilježiti dvjesto godina od rođenja političara, biskupa i dobročinitelja Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.), te 400 godina od izdavanja knjige "Machinae novae/Nove naprave" Fausta Vrančića (1615.). U obilježavanju povijesnih događaja i godišnjica istaknutih osoba koje slave države članice i pridružene članice, kako bi im se pružio svjetski značaj, UNESCO sudjeluje od 1956. godine.

ZAGREB - Priručnik "Okolišna dozvola - Kratki vodič za javnost" kojemu je svrha upoznati javnost s pojmom okolišne dozvole te ju potaknuti da sudjeluje u postupku izdavanja okolišne dozvole, predstavljen je danas u Tribini grada Zagreba gdje su izdavači priručnika - udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) organizirali i okrugli stol o toj temi i s istom svrhom. U raspravi su sudjelovali predstavnici gospodarstva, udruga, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i grada Zagreba te je zaključeno da svi mogu unaprijediti svoje ponašanje - ministarstvo koje ima odgovornost informirati i educirati javnost, poslovni sektor koji vrlo često skriva informacije zbog straha da će biti kritiziran te civilni sektor koji često nema kapaciteta razumjeti kompleksnost nekog postrojenja pa je zbog straha a priori protiv, a često i nema povjerenje da će njegovo mišljenje biti uključeno u konačnu odluku. Istaknuto je kako "mora postojati dobra volja svih da razgovaraju i sudjeluju u tom procesu, da se uvaži mišljenje svakoga", pa tako primjerice poslovnom sektoru mišljenje lokalne zajednice može biti koristan savjet da izbjegne loše odluke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙