FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, tako da porezni obveznici neće morati podnijeti godišnju poreznu prijavu za ostvareni drugi dohodak, kako je prvo bilo predloženo. "Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak", priopćeno je iz Vlade i najavljeno da će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti. "Strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je", navodi se u priopćenju, "neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje". Najavljeno je da će se stoga odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još podrobnije razmotriti.

ZAGREB - Više od 1500 osoba s invaliditetom zaposleno je ove godine u Hrvatskoj, istaknuto je danas na okruglom stolu koji je povodom Dana URIHO-a (Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom) i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kako bi se upozorilo na složenu problematiku života i rada tih osoba. Iako je prošle godine zaposleno više osoba s invaliditetom nego proteklih godina, na skupu je upozoreno i da su u idućoj godini za četiri milijuna kuna smanjena proračunska sredstva namijenjena njihovu zapošljavanju. Posebna tema bio je novi zakon o profesionalnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji će uskoro u drugo saborsko čitanje, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja iduće godine. Na temelju novog zakona, u obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ubuduće bi trebao biti uključen i realni sektor – svi poslodavci morat će plaćati novčanu naknadu ako ne zaposle osobu s invaliditetom, istaknula je pomoćnica ravnatelja URIHO-a Ljubica Lukačić. No nezadovoljna je, kaže, što, po novom zakonu, nestaje Fond za profesionalnu rehabilitaciju, koji prerasta u zavod s još jednom ingerencijom – jedinstvenog tijela vještačenja za cijelu Hrvatsku. Unatoč novim ingerencijama, u proračunu za 2014. sredstva namijenjena fondu nisu povećavana te i dalje iznose oko 53 milijuna kuna, tvrdi Lukačić.

ZAGREB - Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH i i Hrvatski savez slijepih pozvali su lokalne čelnike da dodijele primjerena sredstva udrugama koje pružaju socijalne usluge najranjivijim skupinama društva, poput osoba s invaliditetom. U ime oko 12 posto populacije osoba s invaliditetom i u prosjeku najmanje dva člana obitelji s kojima žive, obraćamo vam se sa zamolbom da u kreiranjima proračuna za 2014. godinu uvrstite stavke kojima se poštuju odrednice UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, ističu u svom apelu SOIH, kao krovna organizacija 14 nacionalnih saveza osoba svih vrsta invaliditeta, i Hrvatski savez slijepih koji okupljaju preko 250 udruga diljem zemlje. Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava pod UN-ovim sloganom "Uklonimo barijere, otvorimo vrata: za društvo koje će uključivati sve", pozivaju i na uklanjanje fizičkih, socijalnih i ekonomskih barijera, ali i uklanjanje predrasuda.

DUBROVNIK - Na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije njegov tajnik Mato Tomljanović predstavio je danas projekt ADRIARadNet koji će omogućiti da se na srednjemu i južnom Jadranu postave četiri meteorološka rada - dva u Italiji, te jedan u Albaniji i jedan u Hrvatskoj, na brdu Žarkovici iznad Dubrovnika. Projekt se financira iz programa IPA Adriatic s 2,25 milijuna kuna. Radari koji će biti postavljeni u Albaniji te u talijanskim regijama Marche i Abruzzo i u Hrvatskoj na brdu Žarkovici omogućit će preventivno djelovanje u slučaju nevremena. Radar procjenjuje nevrijeme i mjesto koje će pogoditi za šest sati. Ukupna vrijednost projekta veća je od 21 milijun kuna.

RIJEKA - Tribina "Društvo bez stigme" održana je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici, a namjera organizatora - udruge Terra bila je osvijestiti nužnost izbjegavanja stigmatiziranja marginaliziranih skupina poput ovisnika, beskućnika i članova LGBT zajednice. Tribina je dio istoimene kampanje koju udruga Terra provodi u sklopu projekta "Together in Action", a njome je ujedno obilježen i 1. prosinca, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i Mjesec borbe protiv ovisnosti. Predsjednica udruge Terra Ilinka Serdarević pozvala je mjerodavne državne institucije da svim stigmatiziranim osobama pomognu ostvariti njihova prava, posebice socijalna prava i prava na zdravstveno osiguranje, ističući da ih to u ovom trenutku najviše opterećuje. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je na tribini da je "ono što se jučer dogodilo nešto na što Hrvatska ne može biti ponosna" te da zato treba "što češće javno govoriti o društvu bez stigme".

KARLOVAC - Sutra će biti puštena u promet dionica sutoceste A1 Zagreb – Split između čvorova Sv. Rok i Maslenica, s tim da će se prema Zagrebu prometovati nesmetano, a u smjeru Splita, kod tunela Bristovac, samo jednim trakom, doznaje se od direktora HAC-ove tvrtke „Održavanje i naplata cestarina“ Željka Kadijevića. Institut IGH kao projektant i stručnjaci Hrvatskih autocesta za izvanredno održavanje danas su pregledali stijenu kod tunela Bristovac od koje se u subotu na prometnicu urušila znatna količina kamenja, te će donijeli svoje stručno mišljenje o sanaciji. Do tad, Hrvatske autoceste će osigurati tu lokaciju od novih odrona postavljanjem betonske ograde. Betonsku ogradu „New Jersey“ postavit će sutra i pustiti promet i prema Splitu, jednim kolničkim trakom. Promet dionicom autoceste od čvora Sv. Rok do čvora Maslenica u prekidu je od subote u 6,15 sati, kada se dogodio lančani sudar u kojemu su poginule tri osobe i 17 ih je ozlijeđeno. Kad je završen očevid i uklanjeni ostaci nesreće, na kolnik je kod desetak kilometara udaljenog tunela Bristovac palo kamenje koje se odlomilo i urušilo sa stijene iznad ceste, pa je ta dionica ostala zatvorena za promet zbog vjetra i odrona.

ZAGREB - Osnivač portala Index.hr Matija Babić bio je danas poslijepodne na obavijesnom razgovor u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici zbog objavljene ilustracije sa šahovnicom u obliku svastike, a protiv njega bit će podnesen optužni prijedlog redovnim putem, potvrdila je večeras Policijska uprava zagrebačka (PUZ). U priopćenju stoji da je "zbog objave na internetskom portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Republike Hrvatske korišteni na način suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u službene prostorije PU zagrebačke pozvan autor teksta". Matija Babić potvrdio je na društvenoj mreži Facebook da je on autor sporne ilustracije. Policija navodi da je " utvrđeno kako je autor počinio prekršaj iz članka 4. navedenoga Zakona poradi čega će protiv istoga nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem". Ilustracija hrvatske zastave sa šahovnicom u obliku kukastoga križa objavljena je sinoć nakon referenduma na naslovnici portala Index uz tekst pod naslovom "Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju". Babić se na Facebooku oglasio jutros s porukom: 'Nakon desetaka mailova s prijetnjama tužbi i odmazdi, bio sam prisiljen promijeniti ilustraciju. Na postojeću sam dodao katoličke nazi svećenike", a poslije je i poručio - 'Kažu da sam povrijedio dostojanstvo hrvatskoga naroda. Koje dostojanstvo".

PULA - Na pulskoj Rivi danas je, u sklopu programa "Prosinac u gradu", svečano otvoreno klizalište "Tivoli", koje će za posjetitelje biti otvoreno do 1. veljače. Pulski gradonačelnik Boris Miletić na otvaranju klizališta izrazio je zadovoljstvo tim projektom. "Veseli me pogled na ozarena dječja lica", rekao je i dodao kako će zimske radosti osjetiti i oni, koji ne mogu otići na zimovanje. Čast da klizanjem otvori ovogodišnju klizališnu sezonu pripala je dječjem gradonačelniku Mariju Tomašiću. On je kazao da je znao, kad je bio izabran za dječjeg gradonačelnika, da će prisustvovati raznim otvaranjima, no kako nije mogao ni sanjati da će dva puta u svom mandatu otvarati klizalište u Puli. Na klizalištu, koje će biti otvoreno svakodnevno od 10 sati do 22 sata, bit će organizirano i učenje klizanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙