FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija neće u nedjelju izvještavati iz referendumskog stožera inicijative U ime obitelji pridruživši se tako bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo nakon što je ta inicijativa zabranila izvještavanje iz njihovog stožera HRT-u, Indexu, Net.hr-u, T-portalu te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu. "24sata i Večernji list u nedjelju 1. prosinca, kao ni svi relevantni hrvatski mediji, neće izvještavati iz referendumskog stožera inicijative U ime obitelji", priopćili su ti listovi. Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, kazao je Hini da je pitanje solidarizacije s medijima kojima je Inicijativa u ime obitelji uskratila akreditacije bilo spontano. "Nije se dogodilo u 20 godina da je gotovo polovici medija zabranjen pristup informacijama", kazao je Trupčević, dodavši da su se nakon toga s tim medijima solidarizirala sva Styrijina izdanja među kojima su i Poslovni dnevnik i tjednik 24sata Express. Mediji kojima je uskraćena akreditacija i koji su se pridružili bojkotu čine više od 90 posto medijskog prostora, zaključio je. Bojkotu izvještavanju zbog odluke inicijative U ime obitelji "koja direktno utječe na slobodu medija" pridružila se i Nova TV. "Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji', rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV. RTL je na svojim inaternetskim stranicama među prvima objavio da neće izvještavati iz stožera "U ime obitelji" nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a i RTL optužili za pristrano izvještavanje. "Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje "za"ili "protiv", ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi, ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao", stoji u izjavi Ivana Lovrečeka, glavnog urednika RTL Televizije. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) žestoko je osudilo odluku U ime obitelji, a sve redakcije i novinare, ako Inicijativa ne opozove svoju odluku, pozvalo na solidarni novinarski bojkot. HND smatra kako je akreditacija uskraćena svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa inicijative "U ime obitelji". Ova vrsta diskriminacije novinara, kako smatra HND, dosad je kod nas nezabilježena, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

GOSPIĆ - Iako su s autoceste Zagreb-Split kod tunela Krpani sinoć uklonjena vozila iz jutrošnje teške prometne nesreće, dionica Sv. Rok-Maslenica ostaje zatvorena za promet zbog velikog odrona kod tunela „Bristovac", gdje je na kolnik pala velika stijena. " Neposredno prije nego što je policija nakon završetka očevida predala HAC-u autocestu na saniranje kolničkih površina, srušila se velika stijena kod tunela Bristovac, drugog tunela od Sv. Roka u pravcu Zadra", doznaje se od vršitelja dužnosti direktora „Održavanja i naplate cestarina“ Hrvatskih autocesta Željka Kadijevića. Budući da je velika količina kamenja na cesti, i to u usjeku, zbog sigurnosti prometa odlučeno je da autocesta ostaje noćas zatvorena za promet u oba smjera, a tijekom sutrašnjeg dana provjerit će se mogućnost normalizacije prometa. Vozila i ostaci od subotnje teške prometne nesreće - lančanog sudara u kojemu su poginule tri a ozlijeđeno 17 osoba, uklonjeni su s prometnice na 212. kilometru sinoć oko 20 sati, a odron se dogodio desetak kilometara dalje.

ZAGREB - Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a i prilika da se upozori javnost na važnost prevencije zaraze HIV-om s kojom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi više od 35 milijuna ljudi. Prilika je to da se pokaže i solidarnost prema oboljelima, te utječe na smanjenje stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om (virusom humane imunodeficijencije). Od prvog slučaja zaraze 1985. godine do danas u Hrvatskoj su registrirane 1102 osobe zaražene HIV-om. Od AIDS-a je pak oboljelo 420 osoba, a 176 je umrlo od te bolesti. Hrvatska je i dalje zemlja s niskim rizikom, s 12 novootkrivenih osoba godišnje na milijun stanovnika. Oboljevanje od AIDS-a je u stagnaciji, a smrtnost u laganom padu, ističu iz Ministarstva zdravlja. Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 60 osoba s HIV infekcijom, u čemu bilježimo lagani porast. No, do njega je dijelom došlo zbog otvaranja savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje je testiranje prošlo više od 11 tisuća pacijenata. Među oboljelima i dalje dominiraju muškarci (85 posto). U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, pod sloganom "Voli i budi zdrav" već nekoliko dana traje kampanja Hrvatske udruge za oboljele od HIV-a (HUHIV), kojom se zalažu za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj. Na sam dan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, građane se poziva da na zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) posjete HUHIV INFO šator, informiraju se o važnosti zaštite i testiranja te pridružite globalnoj borbi za AIDS free generaciju.

ZAGREB - Predstavnici ministarstava osam država Dinarskog luka, među kojima i Hrvatske, u ponedjeljak će u Budvi, u Crnoj Gori, usvojiti dokument nazvan "Big Win for Dinaric Arc" (Velika pobjeda za Dinarski luk) u kojem se ističe što bi trebali učiniti za zaštićena područja u svojim zemljama i regiji, a potpisivanju će nazočiti i europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) koja organizira događanje s Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN) ističe kako se tim dokumentom ministarstva "ujedinjuju u partnerstvo za prirodu kroz jačanje suradnje u regiji". Na ovogodišnjoj svečanosti, organiziranoj u okviru 2. Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka koja će se u Budvi održavati do 5. prosinca, Hrvatsku će predstavljati pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. "Dinarski luk" ili Dinaridi je područje koje pokriva oko 100.000 četvornih kilometara, obuhvaća i mnoge netaknute predjele, od planinskih do morskih. Uključuje nekoliko UNESCO područja svjetske baštine, brojne planinske vrhove, razgranatu mrežu rijeka, jezera i močvara od međunarodnog značaja, a i jedno je od područja najbogatijih ribom u Sredozemlju, ističe WWF.

OSIJEK - Predstavljanjem knjige Drage Hedla "Donjogradska obala" sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, počela je proslava Dana Grada Osijeka, 2. prosinca. Donjograđanin Hedl u svojoj je knjizi, između ostaloga, oslikao društvene i političke okvire totalitarnog režima, posebno sjećanjem na "olovna vremena" 50-tih godina prošlog stoljeća, kada nije lako bilo nositi breme njemačkog porijekla. Predstavljajući knjigu, književnica Julijana Matanović istaknula je kako je mislila da o Osijeku zna gotovo sve, ali je u Hedlovoj knjizi otkrila, kako je rekla, dio života koji nosi pečat teškog, tragičnog, ali unatoč svemu i sretnog odrastanja, "gdje su male, obične stvari predstavljale duševne vrijednosti i ljepotu". O knjizi je govorio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. Večeras će na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića biti podignut gradski stijeg, u osječkoj konkatedrali održat će se misa koju će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a središnja proslava je 2. prosinca, kada će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća. Dan Grada Osijeka slavi se 2. prosinca u znak sjećanja kada je prije 223 godine kraljica Marija Terezija ujedinila tri gradske cjeline Donji grad, Tvrđu i Gornji grad u jednu.

KRIŽEVCI - Tamburaški orkestar križevačke glazbene škole „Alberta Štrige“ obilježio je sinoć svečanim koncertom 35. obljetnicu uspješnog djelovanja. Kroz taj je nagrađivani orkestar i "zaštitni znak" Križevaca, tijekom 35 godina prošlo je više od 400 glazbenika. Puna tri desetljeća njime je ravnao Stjepan Fortuna, zatim njegov sin Matija Fortuna i od rujna 2010. Igor Kudeljnjak, inače član tamburaškog orkestra HRT-a. Tamburaški orkestar križevačke glazbene škole višestruki je dobitnik Zlatne plakete „Tambura Paje Kolarića“ na međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku; osvojio niz nagrada na natjecanju učenika i studenata glazbe Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, a dvaput i prvu nagradu na Europskom festivalu za mlade glazbenike u Belgiji. Za svoj rad križevački su tamburaši primili priznanje grada Križevaca i Županije koprivničko-križevačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙