FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je večeras kako se za još 2800 umirovljenika iz Hrvatske ne zna njihov osobni identifikacijski broj (OIB), bez kojega im se neće isplatiti mirovne. "Ovo nije mjera koja trenira strogoću nad umirovljenicima, pokušali smo sve što možemo da dobijemo taj OIB, ali ovih 2800 građana hrvatskih, mi ne znamo ni njihov jedinstveni matični broj građana (JMBG), nemaju OIB i na sve naše upite su se oglušili. Žao mi je što neke političke stranke pokušavaju na tome dobiti jeftine političke poene, rekao je ministar Mrsić za Dnevnik Nove TV. Na pitanje postoji li mogućnost da između 2800 umirovljenika iz Hrvatske koji nisu dostavili OIB ima i onih koji nisu upućeni u to kako ga nabaviti, odgovorio je da su im u više navrata uputili upite. "Iako jesu to možda neuke osobe, netko sa banke diže novce za njih. Oni su i u bankama imali obavijest da moraju dostaviti OIB i ne vjerujem da je to slučajno", naglasio je. Jesu li ti ljudi uopće u Hrvatskoj, tko umjesto njih prima mirovine i jesu li među živima, zapitao je."Želimo sačuvati proračunska sredstva i ne želimo ih davati onima koji na to nemaju pravo", rekao je ministar Mrsić.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno (BUZ) danas je nevjerojatnom i grotesknom ocijenio mogućnost da oko 50 tisuća umirovljenika ne dobije mirovinu za listopad zbog toga što nisu dostavili svoj OIB, upozoravajući da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) do tog podatka za svakog svog korisnika mogao doći kontaktirajući Poreznu upravu koja je po službenoj dužnosti građanima određivala OIB. Mogućnost da bez mirovine za listopad ostane 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva, koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj, o čemu su zvjestili mediji, BUZ smatra iživljavanjem vlasti nad umirovljenicima.

OSIJEK - Koncertom jazz glazbe u Hrvatskoj narodnom kazalištu u Osijeku, na kojem su zajedno nastupili austrijska grupa Wiener Tschuschenkapelle i jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži iz Zagreba, počeli su Četvrti dani austrijske kulture u Osijeku, koji će trajati do 5. studenoga. Otvarajući tu kulturnu manifestaciju, austrijska veleposlanica u Repulici Hrvatskoj Andrea Ikić - Bohn istaknula je kako Austrija i Hrvatska imaju dugogodišnje prijateljske veze. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska i Austrija postaju partneri, a zna se da se suradnja najbolje ostvaruje na kulturnom planu, rekla je. Zahvalila se organizatorima, Austrijskom kulturnom forumu iz Zagreba i Hrvatsko-austrijskom društvu u Osijeku na, kako je naglasila, iznimno dobro osmišljenom programu. Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham je podsjetio da je Austrija bila zemlja partner na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture, a osječko-baranjski dožupan Drago Vulin je istaknuo kako je od 1993. godine upravo Austrija najviše investirala na ratom opustošenom području Osječko-baranjske županije. Tijekom idućih dana održat će se, između ostalog, trodijelna filmska retrospektiva soul i funk glazbe, te izložba fotografija "Austrijske knjižnice u svijetu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙