FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako Vlada do kraja ovog mandata ne bi trebala uvoditi nikakve nove poreze, pa tako ni porez na nekretnine, već je nužno osigurati i razviti pozitivnu investicijsku klimu koja će onda omogućiti i veće prihode proračuna. Pusić je gostovala u emisiji "U četiri oka" Media servisa, a jedno od pitanja bilo je vezano uz probleme hrvatskog gospodarstva koje stagnira te nema investicija i sve je veća nezaposlenost, budući da je to resor koji u koalicijskoj Vladi pripada HNS-u. Pusić ističe kako je najveći problem u Hrvatskoj investicijska klima jer će svaki investitor, kad vidi problem u pravnom okviru države, jednostavnosti procedure, stabilnosti institucija te političkih okolnosti, najprije pogledati "ima li u blizinu neka zemlja koja nudi povoljnije uvjete". "Naša glavna zadaća je osigurati i razviti pozitivnu investicijsku klimu", naglašava Pusić koja upravo zbog toga smatra da ne treba uvoditi porez na nekretnine. "Što se tiče poreza na nekretnine, mislim da je sada zaista jasno da do konca ovog mandata ne bi trebalo ići ni sa kakvim novim i dodatnim porezima, upravo iz perspektive ove investicijske klime", ocijenila je.

ZAGREB

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da očekuje od Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) da se očituje o ponašanju svog čelnika i izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, koji je danas najavio da će svi navijači Hajduka i bez "vaučera" u nedjelju moći doći na južnu tribinu u Maksimiru. Mamićeva odluka suprotna je pravilima HNS-a i Ministarstva sporta koji su uveli model vaučera, odnosno prijavu gostujućih navijača kako bi se povećala sigurnost na stadionima. Jovanović je u reagiranju rekao da jednaka pravila vrijede za Hajduk, Dinamo i Rijeku ili bilo kojeg prvoligaša pa stoga istup čelnika Dinama i izvršnog odbora HNS-a predstavlja "demagoško prodavanje magle" i izrugivanje zakona, propisa i odluka najvišeg tijela hrvatskog nogometa, čiji su članovi i čelnici Dinama. Ministar očekuje stoga da se HNS hitno očituje o ponašanju svog čelnika te da spriječi potencijalni kaos na nedjeljnoj utakmici Dinama i Hajduka.

ĐAKOVO

Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine organizirala je u Đakovu tribinu o pravima civilnih žrtava rata i priznavanju njihovih prava na odštetu, a kako je rekla njezina predsjednica Marijana Adrić, u Đakovštini su 23 takve žrtve, no država ih ne priznaje i nema zakona koji regulira njihova prava. Koordinatorica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Emina Bužinkić istaknula je kako Republika Hrvatska nema popis civilnih žrtava, da njihovo stradavanje nije prepoznato, niti imaju pravo na naknadu. Položaj civilnih žrtava rata jedan je od najozbiljnijih i vrlo često zanemarenih problema u Republici Hrvatskoj, rekla je, dodajući da njihova istraživanja govore da u Hrvatskoj živi od četiri do osam tisuća civilnih žrtava rata, a tome treba dodati 3500 poginulih civila u granatiranju, bombardiranju i izravnim smaknućima tijekom ratnih 90-ih. "Želimo javno priznanje svih žrtava u ovoj zemlji te pronaći odgovarajuće načine njihovog obeštećenja i reparacije koji će biti prihvatljivi i njima i njihovoj djeci", rekla je Emina Bužinkić.

ZAGREB

Policajac specijaliziran za umjetnine Josip Vrbić, koji je nedavno uhićen jer je tijekom pretrage vile Nadana Vidoševića mobitelom snimio nekoliko fotografija i dostavio ih Jutarnjem listu, danas je pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo nešto manje od dva tjedna. Vrbiću, koji se za potrage za ukradenim umjetninama usavršavao u Scotland Yardu te FBI-u, istražni zatvor je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke nakon što je osumnjičen za zloporabu položaja. Istovremeno ga je glavni ravnatelj policije udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti. Vrbića se tereti da je 13. studenoga prema ranijem dogovoru s novinarkom mobitelom načinio nekoliko fotografija tajnog skrovišta u Vidoševićevoj vili i ustupio ih Jutarnjem listu. Zahvaljujući njegovim fotografijama javnost je mogla vidjeti dio kolekcionarskog blaga kojeg je u bunkeru svoje vile pohranio bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore uhićen zbog izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz ustanove koju je vodio 18 godina.

ZAGREB

Predstavnica građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić danas je izvijestila da nemaju veze s inicijativama koje bi mogle rušiti dostojanstvo i onemogućiti birače da izraze svoje stajalište i prije referenduma. Na konferenciji za novinare u Zagrebu rekla je da su im se jučer i danas javljali građani zabrinuti što se u dijelu hrvatskih gradova organiziraju marševi antikampanje te dodala da se, istovremeno, na portalima javljaju stranice u kojima se ljude poziva da spriječe takve marševe osoba koje kane na referendumu glasati protiv. "Mi bismo htjeli jasno poručiti da je Hrvatska slobodna zemlja i da nam je jako drago da svi građani imaju priliku sudjelovati na referendumu - i oni koji su za, i oni koji su protiv", kazala je Markić. "Sve inicijative koje bi rušile bilo čije dostojanstvo i onemogućavale birače da izraze svoj stav i prije referenduma nemaju nikakve veze s inicijativom U ime obitelji", dodala je. Također je pozvala sve građane Hrvatske da iskoriste mogućnost da prvi put glasaju na referendumu koji su sami organizirali.

ZAGREB

Postavljanje štandova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u blizini glasačkih mjesta na kojima će se u nedjelju, 1. prosinca, glasovati na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braku, moglo bi omesti glasovanje, ocijenilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). Birači bi se mogli dovesti u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na državni referendum o braku, te da svojim potpisima podržavaju ili glasuju za referendum koji se baš na taj dan održava u obližnjem glasačkom mjestu, odgovorili su iz DIP-a općini Lukač te Zadru i Vinkovcima, koji su tražili tumačenje što učiniti sa zahtjevima da se štandovi Stožera postavljaju na javnoj površini "na lokacijama ispred zgrada" u kojima će se u nedjelju glasovati na referendumu. DIP kaže i da bi, ukoliko se veliki broj ljudi bude zadržavao na i u blizini štandova, to moglo otežati i pristup glasačkom mjestu. Podsjeća i na zakonsku obvezu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da policiji prijavi mjesto na kojem će se prikupljati potpisi pet dana prije početka prikupljanja.

SPLIT

Splitski HSS i predsjednica ženske organizacije HSS-a "Hrvatsko srce" Anita Čudina pozvali su danas u Splitu građane da u nedjelju na referendumu o braku glasuju 'za' jer, kako je rekla, "u njihovu srcu jedino ima mjesta za zajednicu žene i muškarca". Predsjednik splitskoga HSS-a Željko Sikirica rekao je da je obitelj najprirodnije okruženje za rast i razvoj djeteta, a brak između muškarca i žene jedina prirodna zajednica te je pozvao građene da na referendumu zaokruže 'za'. Istaknuo je kako je o tom odluku trebao donijeti Ustavni sud jer se potrošenih 47 milijuna kuna moglo uložiti "puno pametnije", za što su isključivi krivci SDP i HNS.

DUBROVNIK

Članovi Inicijative "Srđ je naš" podupiru kampanju "Građani glasuju protiv" i pozivaju građane da na referendumu zaokruže "protiv". Inicijativa smatra da se referendumom koji bi omogućio promjenu Ustava u definiciji braka kao zajednice isključivo žene i muškarca krše ljudska i manjinska prava i ne podupire načelo jednakosti kao temelja razvoja kvalitetnoga i zrelog društva. "Naša inicijativa se na lokalnoj razini više godina borila protiv napada na zajednička dobra, čitavo vrijeme s idejom referenduma kao onog našeg krajnjeg zajedničkog oružja za kojim ćemo posegnuti kada svi apeli i ukazivanja ne uspiju i kojim će pravda i demokracija pobijediti. Zato smo sada zatečeni i posebno nas boli što se taj instrument ne koristi za promicanje pravde, solidarnosti, informiranosti i razumijevanja, nego upravo suprotno", navodi se u priopćenju Inicijative "Srđ je naš".

RIJEKA

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije i potpredsjednik te stranke Zlatko Komadina s današnje je konferencije za novinstvo pozvao građane da izađu na nedjeljni referendum i glasuju, kako je rekao, protiv diskriminacije manjina. Ni jedna manjina ne može izglasati svoja prava, to mora za njih učiniti većina, naveo je Komadina. Ustav treba štititi prava, a ne ih ograničavati, dodao je. Ocijenio je da SDP nije zakazao u kampanji protiv referenduma. "Nemam dojam da smo zakazali, pa ja sam SDP, svi ministri koji o tome govore su SDP. Naš politički stav je apriori jasan, mi smo ljevičari, a ljevičarima je imanentna solidarnost", kazao je.

ZAGREB

Ivu Šarića, punca bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, policija ipak neće privoditi na zagrebački Županijski sud jer iz dostavljene nove liječničke dokumentacije proizlazi da zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti svjedočiti na suđenju u slučaju Fimi medija. Šarić se na sudu trebao pojaviti početkom ovog tjedna kako bi odgovarao na pitanja o porijeklu Sanaderove imovine. No, iako je nedolazak opravdao zdravstvenim razlozima, sud tada nije prihvatio njegovu liječničku dokumentaciju koju je sutkinja Ivana Čalić nazvala lakrdijom. Zaprijetila je pritom da će ga, ukoliko ne dopuni dokumentaciju, na sud privesti policija. Prema pisanju medija na Šarića je upisan velik dio Sanaderove imovine, od dijela vile u elitnoj zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, šuma, pašnjaka, vikendice, ali i bankovnih računa van Hrvatske. Kada je prije godinu i pol dana prvi put došao na suđenje u slučaju Fimi media Šarić se pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti protiv člana obitelji, a iz spisa je tada izdvojen i njegov istražni iskaz koji, po pisanju medija, nije bio povoljan za Sanadera.

ZAGREB

Međunarodna interdisciplinarna konferenciji o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti - "Obnovljiva energija/Obnovljiva kultura", koja se održava u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), bavi se promišljanjem o obnovljivoj energiji i održivosti na mikro i makro razini. Tom konferencijom MSU počinje trogodišnji projekt američkog umjetnika Davida Smithsona koji povezuje umjetnost i znanost "Pučka kuća na solarni pogon 2013-2015", rekao je kustos Tihomir Milovac. MSU je tako danas i sutra mjesto gdje će umjetnici, znanstvenici, energetičari i drugi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva sve zainteresirane upoznati s modelima uporabe obnovljive energije i održivosti na mikro i makro razini koje su primijenili u svakodnevnome profesionalnom i privatnom životu. Fokus konferencije je na interdisciplinarnim i umjetničkim praksama te na novim modelima kulturnoga i društveno-političkoga organiziranja, kazao je Milovac.

DONJA STUBICA

Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je danas u 15,15 sati slab potres s epicentrom kod Donje Stubice, oko 19 kilometara sjeverno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙