FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding sastat će se u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj, doznaje su u utorak navečer u Europskoj komisiji. Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovorali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

ZAGREB - Hrvatska želi privući kineske ulagače, a nakon ulaska u Europsku uniju postala je pouzdan prijatelj Kine u okviru Europe, rekli su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i kineski veleposlanik Shen Zhifei u utorak u Zagrebu na proslavi kineskog nacionalnog praznika. "Želja je Hrvatske privući zainteresirane kineske investitore u područje infrastrukture, novih tehnologija, zelenoga gospodarstva", rekao je Leko na svečanosti priređenoj u prigodi 64. godišnjice utemljenja Narodne Republike Kine.

ZAGREB/NEW YORK - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je s govornice Opće skupštine UN od Vijeća sigurnosti zatražio "snažnu" rezoluciju za Siriju u kojoj će biti navedene i moguće teške posljedice po režim predsjednika Bašara al-Asada, objavile su agencije. Američki predsjednik želi "čvrstu" rezoluciju koja će omogućiti "provjere toga da li Asadov režim ispunjava obveze i posljedice ako to ne učini", odnosno ukloni arsenal kemijskog oružja kojim je režim, kako vjeruje Obama, ubio gotovo 1500 ljudi u napadu 21. kolovoza na predgrađe Damaska.

ZAGREB - Iranski predsjednik Hasan Rohani izrazio je nadu da predsjednik SAD-a Barack Obama neće pokleknuti pod američkim grupama koje huškaju na rat u rješavanju iranskog nuklearnog spora i pozvao na dosljedan glas iz Washington po tom pitanju. Govoreći na Općoj skupštini UN-a, samo nekoliko sati nakon što se godišnjem skupu svjetskih vođa obratio Obama, Rohani je kazao da se spreman uključiti u vremenski ograničene pregovore o nuklearnom programu i nije spominjao povećanje napetosti sa SAD-om, javljaju agencije. Rohani je naglasio i da nuklearno oružje "nema mjesto u iranskoj sigurnosnoj i obrambenoj doktrini", da je suprotno njihovim vjerskim i etičkim uvjerenjima te da Iran nije prijetnja svijetu. Ponovio je da je Iran nuklearni program razvio isključivo u civilne svrhe, zbog čega je još jednom osudio sankcije prema svojoj zemlji.

NEW YORK - Iranski predsjednik Hasan Rohani, kako se doznaje od izvora pri UN, nije se u utorak odazvao pozivu na ručak koji za predstavnike svih zemalja na zasjedanju Opće skupštine tradicionalno priređuje glavni tajnik Ban Ki-moon i tako izbjegao mogućnost susreta s Obamom. U svjetlu otvaranja iranske politike prema svijetu koje je najavio Rohani, upravo je taj za javnost zatvoreni ručak bio predmetom spekulacija kao mjesto na kojem bi se prvi put od Islamske revolucije u Iranu 1979. mogli sastati jedan iranski i američki predsjednik.

ZAGREB - Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u utorak da su nacisti počinili "prijekora vrijedan" zločin protiv Židova, odgovarajući u televizijskom intervjuu na pitanje prihvaća li da se holokaust dogodio. "Nisam povjesničar, a kada su u pitanju dimenzije holokausta povjesničari su ti koje bi trebalo pitati", rekao je za CNN tijekom posjeta New Yorku gdje je govorio na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. "Ali općenito mogu reći da je bilo koji zločin što se u povijesti dogodio protiv čovječnosti, uključujući zločine nacista nad Židovima, za osudu", rekao je iranski predsjednik prema CNN-ovu prijevodu.

SUBOTICA - Kuća u Novom Sadu poznatog skladatelja Josipa Runjanina, autora hrvatske himne "Lijepa naša domovino" i pjesme "Rado Srbin ide u vojnike", sada je smetlište, a noću stjecište narkomana i beskućnika, objavio je u utorak srbijanski dnevnik "Blic". Kuća u središtu Novoga Sada godinama je propadala, a grad i dvije države nisu spriječile da se spasi.

BERLIN - Zračna luka Duesseldorf u utorak je ponovno otvorena za promet, nakon što je bila zatvorena tri sata zbog dojave o sumnjivoj prtljazi, izvijestila je uprava zračne luke. Za to vrijeme dvadesetak letova preusmjereno je u obližnje zračne luke, a 70 letova je otkazano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙