FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 24. rujna 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Nedavno deklasificirani dokumenti CIA-e iz razdoblja Domovinskog rata i rata u BiH pokazuju da je američka obavještajna služba u srpnju 1995. najavila akciju Oluju i uglavnom dosta precizno predvidjela razvoj događaja u oslobađanju okupiranih hrvatskih područja. "Sve veće povjerenje Zagreba u svoju vojnu snagu i uvjerenje da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila najvjerojatnije će navesti Hrvatsku da ovu jesen pokuša zauzeti veće dijelove UN-ovih sektora Sjever i Jug, no teške borbe oko Bihaća i u Posavini te oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine ljeta", piše u dokumentima Posebnog odjela CIA-e za Balkan od 21. srpnja 1995.

BERLIN - Dva dana nakon nedjeljnih izbora u Njemačkoj na kojima je premoćno pobijedila kancelarka Angela Merkel pregovori o formiranju nove koalicijske vlade u Njemačkoj pokazuju se mukotrpnijima od očekivanog. Nakon što kancelarkini dosadašnji partneri u vladajućoj koaliciji, liberali, nisu prešli izborni prag i ušli u parlament, Angela Merkel mora pronaći novog partnera za formiranje vlade. Istodobno, veliki dijelovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), druge po snazi stranke u parlamentu koja je i naijizgledniji koalicijski partner kancelarkine demokršćanske Unije CDU/CSU, žestoko se opiru ulasku u tzv. "veliku koaliciju", a drugi potencijalni partner, stranka Zeleni, trenutno je zaokupljena izbornim neuspjehom i restrukturiranjem stranačkog vrha.

NAIROBI - Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta u utorak navečer objavio je da je okončana opsada trgovačkog centra Westgate u Nairobiju, u kojemu su u subotu naoružani islamisti povezani sa somalskim pobunjenicima Al-Shebab pobili najmanje 67 ljudi. Nakon trodnevne opsade i napada na trgovački centar "porazili smo napadače. Ovaj dio našega posla je završen", rekao je kenijski predsjednik u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

RIM - Benedikt XVI. odbacio je navode da je pokušavao prikriti spolno zlostavljanje djece u redovima rimokatoličkih svećenika u pismu koje je u utorak objavio dnevnik La Repubblica što je ujedno prvi komentar bivšeg pape otkako se u veljači odrekao službe. Komentari su dio pisma na 11 stranica upućenog talijanskom autoru i matematičaru Piergiorgiu Odifreddiju koji je napisao knjigu o teškoćama s kojima se suočavala Katolička crkva prije Benediktova odreknuća. "Kada spominjete da su svećenici moralno zlostavljali malodobnike, mogu samo, kao što znate, primiti to s dubokom konsternacijom. No nikada nisam pokušao prikriti stvari", napisao je Benedikt koji danas nosi titulu Papa Emeritus ili Papa u miru.

QUETTA - U snažnom potresu koji je u utorak pogodio zabačeno područje na zapadu Pakistana poginulo je najmanje 45 ljudi i nastao je novi otok nedaleko od južne pakistanske obale. Podrhtavanje se osjetilo nadaleko, čak i u indijskom glavnom gradu New Delhiju, udaljenom stotine kilometara od mjesta potresa, i pakistanskom lučkom gradu Karachiju. Američki institut za geološki nadzor objavio je da je potres snage 7.8 pogodio trusno podučje Baluchistana, uz pakistansko-iransku granicu. Potres je bio toliko snažan da je uzrokovao izdizanje podmorja, što je rezultiralo nastankom malog otoka, koji liči na planinu, udaljenog oko 600 metara od obale Gwadar u Arapskom moru.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u utorak da ne može prihvatiti homoseksualnost kao nešto normalno i prirodno i ocijenio kako i manjina mora voditi računa da ne vrijeđa osjećaje većine, izvijestili su beogradski mediji. "Prošle godine napravili su izložbu gdje su Isusa Krista predstavili kao homoseksualca. I očekuju da ih netko sada aplauzima i ovacijama dočeka", rekao je Dačić novinarima u niškoj zračnoj luci. "Ako nije prirodno, ako je to manjina i izuzetak, onda i oni moraju voditi računa da ne vrijeđaju osjećaje većine", rekao je Dačić prema izvješću agencije FoNet.

BEOGRAD - Skupština Beograda u utorak je tajnim glasovanjem smijenila gradonačelnika Dragana Đilasa, inače predsjednika Demokratske stranke (DS), najveće oporbene stranke u Srbiji. Za Đilasovu smjenu glasovalo je 60 zastupnika, nitko nije bio protiv, a preostali vijećnici nisu glasovali. Zahtjev za smjenu u ponedjeljak su službeno predali zastupnici naprednjaka (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), a kako su ranije potvrdili, za smjenu su većinu glasova osigurali zastupnici SNS-a vicepremijera Aleksandra Vučića, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića i njihovi koalicijski parneri - Jedinstvena Srbija (JS) i stranka umirovljenika PUPS, te oporbeni DSS Vojislava Koštunice.

DAMASK - Automobil bomba eksplodirao je u južnoj četvrti Damaska i ubio najmanje sedam civila u utorak dok pobunjenici ofenzivom na jugozapadno predgrađe nastoje probiti blokadu vojske predsjednika Bašara al-Asada. Najmanje je sedam civila ubijeno, a 15 ranjeno u eksploziji autobombe u četvrti Tadamon u kojoj se Asadove vojne snage mjesecima bore protiv ustanika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. O napadu je izvijestila i sirijska državna televizija pripisavši odgovornost za napad "teroristima", što je uobičajen izraz kojim režim naziva pobunjenike koji dvije i po godine nastoje svrgnuti Asada.

MOSTAR - Film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" ovogodišnji je kandidat BiH za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji stranog filma, priopćeno je u utorak iz Udruženja filmskih radnika BiH. Tanovićev film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca, koji je dobio glavni protagonist filma Nazif Mujić. "Berač željeza" prikazan je na brojnim festivalima, a otvorio je i ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

JOHANNESBURG - Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma smatra da je Vijeće sigurnosti UN-a "antidemokratsko" i "zastarjelo", piše u utorak južnoafrički dnevnik Business Day, dok se istodobno u New Yorku otvara redovita godišnja Opća skupština UN-a. Sadašnje Vijeće sigurnosti "možda je vrijeme pregazilo", kazao je Zuma južnoafričkim novinarima u ponedjeljak u New Yorku gdje treba održati govor u utorak pred Općom skupštinom.

NEW YORK - International Herald Tribune, međunarodno izdanje New York Timesa, promijenit će ime 15. listopada, napisao je dnevnik u utorak u poruci čitateljima. New York Times najavio je u veljači namjeru da ga preimenuje tijekom godine u International New York Times, u nadi da će povećati broj čitatelja izvan SAD-a i privući više oglašivača.

BEOGRAD - Pedesetogodišnji državljanin Srbije uhićen je u Francuskoj i osumnjičen za krađu slike Eugenea Delacroixa, vrijedne oko 600.000 eura, iz jedne pariške galerije 2012. godine, izvijestili su u utorak beogradski mediji, pozivajući se na izvore u pravosuđu. Neimenovanog državljanina Srbije sumnjiči se da je krajem studenoga 2012. godine ukrao djelo "Arapi iz Orana" iz 1833. godine, ali ta slika još nije pronađena, piše na svojoj internetskoj stranici beogradski "Blic".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙