FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ/AMSTERDAM - Izvješće inspektora UN-a o upotrebi kemijskog oružja u Siriji vjerojatno će sugerirati odgovornost režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada za napad nervnim plinom počinjen 21. kolovoza u Damasku u kojem su ubijene stotine ljudi, prenose svjetske agencije. Izvješće će vjerojatno biti objavljeno u ponedjeljak, kazao je u četvrtak šef francuske diplomacije Laurent Fabius, kojeg prenosi francuska novinska agencija AFP, dok britanska agencija Reuters pozivajući se na svoje izvore piše kako je njegovo objavljivanje moguće već ovog vikenda. Prema Fabiusu izvješće će govoriti o masakru počinjenom kemijskim oružjem i vjerojatno će ukazati na počinitelja napada počinjenog 21. kolovoza u Damasku. "Iz činjenice da samo režim raspolaže zalihama... možemo izvući zaključke", kazao je Fabius za kojeg nema dvojbi oko odgovornosti režima Bašara al Asada za taj napad. Britanska agencija Reuters, pozivajući se na diplomatske izvore u New Yorku i Amsterdamu, piše da se u izvješću neće izravno pripisati odgovornost za napad kemijskim oružjem jednoj od strana u građanskom ratu u Siriji ali će se ipak sugerirati tko je odgovoran. Prema dva zapadna diplomatska izvora na koje se poziva Reuters očekuje se da će izviješće koje je sastavio tim Akea Sellstroma potvrditi američko stajalište da je u tom napadu korišten plin sarin.

MOSKVA - Ruski plan međunarodne kontrole kemijskog oružja u Siriji sastoji se od četiri faze, piše u četvrtak ruski dnevni list Kommersant. U prvoj fazi, prema diplomatskim izvorima na koje se poziva list, predviđeno je pristupanje Sirije Organizaciji za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW). U drugoj fazi Sirija će otkriti lokacije svojih zaliha kemijskog oružja kao i mjesta njihove proizvodnje. U trećoj fazi odobrit će se ulazak inspektora OPCW-a u zemlju kako bi proveli istragu. Posljednja, četvrta faza uključuje donošenje odluke u suradnji s inspektorima o načinu na koji će se uništiti takvo oružje. Prema pisanju lista plan ne definira tko će biti zadužen za uništavanje toga oružja a nije isključena mogućnost da to zajedno rade SAD i Rusija.

NEW YORK - Razmješteni širom Sirije, kompleksi kemijskog naoružanja u državi rascjepkanoj građanskim ratom uključuju tvornice, bunkere, skladišta i tisuće komada streljiva, što bi se, po novoj ruskoj diplomatskoj inicijativi kojoj su Amerikanci spremni dati šansu, sve moralo pregledati, osigurati i eventualno neutralizirati, piše New York Times. Nadgledanje i osiguranje nekonvencionalnog naoružanja pokazalo se teškom zadaćom u državama poput Iraka, Irana ili Sjeverne Koreje čak i u mirnodopsko vrijeme. Sirija je u trećoj godini građanskog rata i mnoga od tih postrojenja nalaze se na bojištu. I koliko god bilo teško pronaći diplomatsko rješenje za izbjegavanje američkog napada na Siriju, provedba ruskog plana također je složena i nesigurna, kažu stručnjaci s iskustvom u nadziranju naoružanja. Sirija bi prvo morala predati sve podatke o svom programu kemijskog naoružanja. Međutim, čak i taj korak bi mogao zahtijevati teške pregovore o tome što se sve deklarira kao nekonvencionalno naoružanje jer se za njegovu upotrebu koriste i topništvo i višecijevni bacači raketa, dakle konvencionalno naoružanje. Nakon toga, kažu stručnjaci, zasigurno bi bio potreban velik broj stranih vojnika koji će osigurati rad i sigurnost inspektorima u jeku građanskog rata. Po nekim procjenama, i deseci tisuća stranih vojnika. Druga se zagonetka odnosi na premještanje naoružanja. Dok je Bašar al Asad gubio teritorij ili strahovao da će ga izgubiti, svoje je kemijske zalihe premještao s mjesta na mjesto. Pitanje je, piše NYT, koliko su stariji obavještajni podaci o lokacijama proizvodnje ili skladištenja naoružanja danas točni, a to dovodi do sumnji u to hoće li Asad prijaviti i predati svo kemijsko naoružanje. Stručnjaci za demilitarizaciju i uništenje oružja kažu da bi napori da se popiše svo sirijsko kemijsko oružje zahtijevalo velika ulaganja u ljudstvu i vremenu, a dodatno donosi i velike rizike s bojišta. UN ima 110 inspektora za kemijsko naoružanje diljem svijeta i taj će broj morati znatno povećati. "Očekujem da će neizbježno biti određenih žrtava. Mora se postaviti pitanje je li korist koja se ovime dobiva vrijedna toga", kazao je Stephen Johnson, bivši britanski stručnjak za kemijsko naoružanje koji je odslužio dvije vojne rotacije u Iraku. Destrukcija i deaktivacija kemijskog naoružanja traje godinama. U mnogo mirnijim okolnostima inspektori UN-a nadgledali su uništenje većine kemijskog oružja pohranjenog u svijetu. To su činili pod okriljem Konvencije o kemijskom naoružanju, globalnog sporazuma koji brani razvoj, proizvodnju, skladištenje i upotrebu tog smrtonosnog oružja.

WASHINGTON - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je upozorio Sjedinjene Države protiv uporabe sile u Siriji, nekoliko sati prije sastanka ministara vanjskih poslova Rusije i SAD-a o ruskom planu nadzora sirijskog kemijskog naoružanja. Susret u četvrtak u Ženevi između američkog državnog tajnika Johna Kerrya i ruskog kolege Sergeja Lavrova, uz više desetaka stručnjaka za razoružanje trebao bi otvoriti diplomatski izlaz iz sukoba u Siriji i odgoditi moguću vojnu kaznenu intervenciju koju najavljuje SAD. Prema pisanju New York Timesa predsjednik Putin je ponovno pojačao pritisak na Washington dok se državni tajnik Kerry već nalazio na putu prema Švicarskoj. On je najprije optužio sirijske pobunjenike, a ne vojsku predsjednika Bašara al Asada za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u blizini Damaska, radi izazivanja intervencije SAD-a.

Ruski predsjednik, blizak saveznik Damaska, upozorio je da bi moguća upotreba sile izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a bila "neprihvatljiva" i "predstavljala bi agresiju". Zatim je upozorio da bi napadi na Siriju mogli pokrenuti "novi val terorizma, potkopati multilateralne napore rješenja iranskog nuklearnog problema i izraelsko-palestinskog sukoba i dodatno destablizirati Bliski Istok i Sjevernu Afriku". Vladimir Putin je istaknuo da "Sjedinjene Države, Rusija i sve članice međunarodne zajednice trebaju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj nuklearni arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu radi uništenja". Putin zaključuje svoje upozorenje pomirljivijim tonom i pozdravlja sve veće povjerenje između njega i američkog kolege Baracka Obame.

WASHINGTON - Sjedinjene Države počele su isporučivati oružje i tehničku opremu sirijskim pobunjenicima, piše Washington Post. Pozivajući se na američke i sirijske izvore američki dnevni list navodi da je CIA počela isporučivati oružanu materijalnu pomoć posljednjih petnaest dana. List na svojoj stranici navodi da je State Department poslao vozila i drugu opremu, uključujući i sofisticiranu opremu za komunikacije i dijelove borbene medicinske opreme. Na pitanje agencije France presse, CIA je navela da nije dužna komentirati napise Washington Posta. Isporuke oružja, koje se prema pisanju tog lista ograničavaju samo na lako naoružanje i streljivo, stižu u odlučnom trenutku krvavog sukoba pobunjenika i vlade u Damasku. Washinton Post se poziva na američke dužnosnike koji objašnjavaju da je svrha tih isporuka pomoć u jačanju kohezije između skupa sirijske vojne oporbe.

MIAMI - Američki pastor Terry Jones je uhićen u srijedu na Floridi dok se pripremao zapaliti oko 2.998 primjeraka Kurana na 12. obljetnicu atentata 11. rujna, izvijestio je dnevni list Orlando Sentinel. Terry Jones (61) je u zatvoru u Malberryju blizu Tampe na Floridi i optužen je za nedozvoljeni prijevoz goriva i posjedovanje oružja, precizira glavni list regije. U trenutku uhićenja bio je za volanom vozila kojim je vukao prikolicu s roštiljem punim Kurana natopljenih kerozinom. Na svojoj internet stranici taj je kontroverzni pastor najavio da namjerava spaliti oko 2.998 primjeraka svete muslimanske knjige u zaljevu Tampe, u spomen na žrtve atentata 11. rujna. Priveden je u društvu pastora Marvina Sappa nekoliko minuta prije nedjela, precizira Sentilen. U srpnju 2010. on je privukao pozornost spaljivanjem stranica Kurana prigodom desete obljetnice atentata počinjenih 11. rujna 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙