FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSKVA - Sirija je u nedjelju pozdravila dogovor o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja, koji su u subotu u Ženevi zaključile Rusija i Sjedinjene Države ocijenivši ga pobjedom Sirije koja će "omogućiti izbjegavanje rata", rekao je sirijski ministar pomirenja Ali Haidar. "Pozdravljamo taj dogovor. S jedne strane on pomaže Sirijcima da izađu iz krize i s druge je omogućio izbjegavanje rata protiv Sirije, jer je one koji su ga željeli pokrenuti lišio argumenta", rekao je on u razgovoru za rusku državnu agenciju Ria Novosti. Taj dogovor je postao moguć zahvaljujući ruskoj diplomaciji i vladi, to je pobjeda za Siriju ostvarena zahvaljujući našim ruskim prijateljima, naglasio je Haidar.

DUBAI - Sporazum Rusije i Sjedinjenih Država o uklanjanju sirijskoga arsenala kemijskog oružja znak je da su Amerikanci "razumni", prenose u nedjelju iranski mediji riječi predsjednika iranskoga parlamenta Alija Larijanija. Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su zatražili da sirijski predsjednik Bashar al-Assad u roku od tjedan dana pokaže svoje tajne zalihe i dopusti međunarodnim inspektorima da do sredine iduće godine eliminiraju sve oružje. Iran snažno podupire Assadovu borbu protiv pobunjenika koji ga žele svrgnuti.

AMMAN - Jordan je od izbijanja sukoba u Siriji u ožujku 2011. prihvatio više od 2000 časnika prebjeglih iz sirijske vojske, rekao je jordanski ministar unutarnjih poslova Hussein Majali, po izjavama objavljenim u nedjelju. Amman je "prihvatio 2130 sirijskih časnika koji su napustili vojsku", rekao je ministar za vladin dnevni list Al Rai. "Časnici imaju različite činove i smješteni su u vojnim rezidencijama". Jordan koji ima zajedničku granicu sa Sirijom dugu više od 370 km tvrdi da je od ožujka 2011. prihvatio više od pola milijuna sirijskih izbjeglica.

SUBOTICA - Članovi jedine udruge hrvatskih intelektualaca u Vojvodini i Srbiji, Hrvatskog akademskog društva (HAD) izabrali su u nedjelju novoga predsjednika Matu Groznicu jednog od najaktivnijih pripadnika vojvođanskih Hrvata. "Zalagat ću se da HAD ostane intelektualno jezgro Hrvata u Vojvodini, zadržavanjem dosadašnjega članstva, ali prije svega privlačenjem novih, mladih, fakultetski obrazovanih pripadnka naše zajednice", poručio je u svojemu nastupnom govoru novi predsjednik Groznica, diplomirani inženjer prometa iz srijemskoga mjesta Golubinci. HAD je utemeljen 1998. kao udruga koja će okupljati zaslužne i fakultetski obrazovane pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji, s ciljem da svojim znanjem i stručnošću pomognu očuvanje identiteta Hrvata u toj zemlji.

HILLA - U valu napada, od kojih 14 autobombama, poginulo je 28 ljudi a više od 100 je ranjeno u nedjelju u Iraku, prema podacima medicinskog i policijskog izvora. Napadi su izvedeni u 11 gradova, među kojima i u Hilli, gradu s većinski šijitskim stanovništvom, gdje su eksplodirale 4 autobombe i ubile 16 ljudi. Od početka godine u Iraku je već poginulo više od 4.000 ljudi, prema podacima agencije France Presse na temelju medicinskih i policijskih izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙