FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ŽENEVA - Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov postigli su u subotu u Ženevi dogovor o okviru za eliminaciju svog sirijskog kemijskog oružja i poručili da će tražiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi mogla odobriti sankcije, ako već ne vojnu akciju, ne ispuni li sirijski predsjednik Bashar al-Assad preuzete obveze. Međunarodni bi inspektori, po dogovoru, trebali biti na terenu u Siriji do studenoga i završiti inicijalne inspekcije do kraja tog mjeseca. Sve zalihe sirijskog kemijskog oružja, materijal i oprema morat će biti uništeni ili uklonjeni do sredine 2014.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je subotnji dogovor SAD-a i Rusije o nadzoru nad sirijskim kemijskim oružjem i upozorio da su, ako diplomacije ne uspije, Sjedinjene Države i dalje spremne djelovati. Obama je u priopćenju reagirao na okvirni dogovor postignut na razgovorima u Ženevi između državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Upozorio je da, ako diplomacija ne uspije, "Sjedinjene Države ostaju spremne djelovati".

NEW YORK - Rusko-američki dogovor o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja mora omogućiti okončanje strašnih patnji Sirijaca, rekao je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Ban Ki-moon se "gorljivo nada" da će dogovor sklopljen u subotu u Ženevi između Rusije i Sjedinjenih Država spriječiti novu uporabu kemijskog oružja u Siriji i pripremiti put za političko rješenje kojim će se prekinuti strašne patnje sirijskog naroda", izvijestila je glasnogovornica UN-a Vannina Maestarcci. Njemački ministar vanjskih poslova Guide Westerwelle je ocijenio u subotu da su izgledi za postizanje političkog rješenja sirijskog sukoba "značajno" narasli nakon objave američko-ruskog dogovora o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja. Britanski šef diplomacije William Hague također je pozdravio dogovor Moskve i Washingtona. "Hitno ćemo početi raditi na primjeni", napisao je on na svom Twitter profilu.

ZAGREB - Zapovjednik pobunjeničke Sirijske slobodne vojske u subotu je odbacio dogovor SAD-a i Rusije o eliminaciji sirijsih kemijskih oružja do sredine 2014. "Ne možemo prihvatiti niti jedan dio ove incijative", rekao je general Selim Idriss novinarima u Istanbulu. "Nas u Slobodnoj sirijskoj vojsci ne tiče se provedba bilo kojeg dijela inicijative...", izjavio je Idriss. "Ja i moja braća po oružju nastavit ćemo borbi do pada režima", rekao je Idriss.

VARŠAVA - Više od 100 tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Varšavi protiv gospodarske i socijalne politike liberalne vlade Donalda Tuska, kojeg drže odgovornim za probleme dok gospodarstvo zemlje stagnira. Prosvjed u subotu su organizirale tri sindikalne središnjice i ona predstavlja vrhunac četverodnevnih prosvjeda u Varšavi. Sindikati traže smanjenje dobi za odlazak u mirovinu koju je Tuskova vlada produljila na 67 godina i povećanje minimalne plaće.

KAIRO - Sud u Kairu uputio je u subotu pozive bivšim dužnosnicima za svjedočenja od 19. listopada na raspravama u sklopu žalbenog procesa Hosnija Mubaraka optuženog za sudjelovanja u ubojstvima prosvjednika tijekom pobune kojom je svrgnut 2011. Tijekom sedme rasprave u žalbenom postupku u subotu, bivši predsjednik Mubarak, kojem prijeti smrtna kazna, bio je uz svoja dva sina, također optužena za korupciju, te uz svog ministra unutrašnjih poslova Habiba el-Adlija i šest drugih dužnosnika njegovog režima. Na prvoj instanci su ga sigurnosni dužnosnici ispitani kao svjedoci većinom oslobodili odgovornosti za smrtonosnu represiju narodne pobune.

LJUBLJANA - Posebnom svečanošću u subotu je u Ljubljani obilježeno polaganje temeljnog kamena za izgradnju islamskog kulturnog centra i džamije. Na svečanosti su uz nekoliko tisuća vjernika i predstavnike vjerskih zajednica bili nazočni i slovenska premijerka Alenka Bratušek, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te gradonačelnik ljubljane Zoran Jankovič. To će biti prva džamija u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙