FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PRAG - Češka vlada stručnjaka, na čijem je čelu Jisi Rusnok, izgubila je u srijedu na večer glasovanje o povjerenju u parlamentu. Prema službenim informacijama, za povjerenje vladi glasovalo je 93 zastupnika, dok ih je 100 bilo protiv, a sedmoro zastupnika bilo je odsutno. Protiv Rusnoka glasovale su stranke članice prijašnje koalicije desnog centra, konzervativna Demokratska građanska stranke (ODS), liberalno konzervativni TOP 09 i manja stranka LIDEM. Za povjerenje vladi glasovali su socijaldemokrati (ČSSD), komunisti (KSČM) i populistička stranka Javne stvari (VV). Pokazalo se da su u glasovanju odlučujući bili glasovi neovisnih zastupnika. Rusnok je rezultat glasovanja opisao kao "pošteni poraz".

WASHINGTON - Okončavanje egipatske političke krize zahtijevat će kompromis i još ima vremena za dijalog, objavio je State Department u srijedu nakon što su se međunarodni izaslanici vratili u svoje zemlje a egipatska prijelazna vlada rekla da su razgovori propali. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da su razgovori u Kairu s izaslanicima iz Sjedinjenih Država, Europske unije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata pružili "čvrst temelj za stvaranje okruženja u kojem Egipta može krenuti naprijed". "Mi vjerujemo da će svako rješenje od obje strane tražiti da učine kompromis", rekla je Psaki novinarima. "Te odluke mogu donijeti samo Egipćani za Egipćane. Mi se naravno nadamo da će ih donijeti uskoro".

ZAGREB - Zrakoplov tvrtke US Airways na letu iz irske zračne luke Shannon u srijedu je prisilno sletio u philadephijskoj zračnoj luci zbog neodređene prijetnje, rekli su policija i zrakoplovna tvrtka. "Upućen je neki oblik prijetnje, no ništa određeno", rekla je glasnogovornica philadephijske policije. Umjesto uobičajenog postupka po slijetanju putnici i prtljaga su izolirani i pregledani.

LJUBLJANA - U slovenskim kaznenim ustanovama previše je zatvorenika u odnosu na prostorne mogućnosti, pa je vlada dopustila dodatno zapošljavanje zatvorskog osoblja, a razmišlja se i o gradnji novog zatvora. Ministar pravosuđa Senko Pličanič rekao je u srijedu prilikom posjeta zatvoru u Kopru da je u njemu 22 posto zatvorenika previše u odnosu na njegov kapacitet, dok višak "stanara" u svim kaznenim ustanovama na razini države iznosi šest posto. To bi se moglo riješiti gradnjom novog zatvora u Ljubljani, jednom vrstom javno-privatnog partnerstva, kroz investiciju u suradnji države i privatnog kapitala, ocijenio je Pličanič.

HERCEG NOVI - Hrvatski režiser Vinko Brešan je na 27. Filmskom festivalu u Herceg Novom "Montenegro film festival" dobio nagradu "Milan Žmukić" koja se tradicionalno dodjeljuje za ukupan doprinos tom filmskom festivalu. Brešan se na filmskom festivalu u Herceg Novom predstavio filmom "Svećenikova djeca". Grand prix - Velika zlatna mimoza filmskog festivala u Herceg Novom dodijeljena je filmu "Kalup", turskog redatelja Alija Ajdina, kome je pripala i Zlatna mimoza za najbolji scenario.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙