FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Zapadni analitičari i sirijski prebjezi smatraju da bi čak i ograničeni napadi na ratom izmučenu sirijsku vojsku i zastarjelu vojnu opremu sirijskom režimu mogli nanijeti veliku štetu, no kad je riječ o kemijskom oružju mogućnosti su ograničene i zračni napadi situaciju bi mogli samo pogoršati, piše u nedjelju britanski list The Guardian. Nakon dvije i pol godine ratovanja sirijska je vojska u lošem stanju i ograničeni američki zračni napadi mogli bi joj nanijeti veću štetu nego što neki zapadni dužnosnici očekuju, piše list, pozivajući se na novo izvješće think tanka Rand Corporation pod nazivom "Options for Airpower in Syria". Analitičari su daleko više sumnjičavi kad je riječ o mogućnostima da se napadima krstarećim projektilima eliminiraju kapaciteti sirijskog režima za napade kemijskim oružjem.

BEOGRAD - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Srbije stupio je u nedjelju na snagu, a prve čestitke Beogradu je uputio povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele porukom da je Srbija korak bliže EU. Fuele je, čestitajući Srbiji stupanje na snagu SSP-a, ocijenio i da će sporazum pomoći Srbiji da dostigne europske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim poticajima i zaštiti potrošača. Bivša ravnateljica Ureda za eurointegracije srbijanske vlade, koja je 2008. parafirala SSP, objasnila je u izjavi agenciji Tanjug da se formalnim činom stupanja na snagu SSP-a u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promijeniti i ukazala na simbolički značaj stupanja na snagu SSP jer je time zadovoljen formalni preduvjet za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

BEOGRAD - Predsjednik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši srbijanski premijer, te nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica ocijenio je u nedjelju da će rekonstruirana vlada, čija se prisega očekuje u ponedjeljak, potpuno destabilizirati zemlju, a izvanredne izbore sugerirao kao najbolje rješenje. Koštunica je u izjavi, koju prenose beogradski elektronički mediji, naveo kako program rekonstruirane vlade predstavlja pouzdan dokaz da će ona “potpuno destabilizirati zemlju, nastaviti politiku razbijanja Srbije i ekonomskog pustošenja države”. Nova vlada, uvjeren je Koštunica, namjerava nastaviti staru politiku poniznog potčinjavanja Srbije Europskoj uniji, kao i provođenja "protuustavnog i antidržavnog bruxelleskog sporazuma i podržavanje antisrpkih kosovskih izbora", kao i da nastavi staru ekonomsku politiku koja će dovesti do potpunog sloma zemlje.

BEJRUT - Najmanje 110.371 osoba ubijena je u Siriji od početka ustanka protiv režima predsjednika Bashara al-Assada koji je prerastao u građanski rat, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. Prethodni podaci Opservatorija, od 26. lipnja, govorili su o više od 100.191 mrtvih. UN također procjenjuje na više od 100.000 ubijenih bilancu sukoba u Siriji. Novi podaci Opservatorija obuhvaćaju 40.146 civila, 21.850 ustanika i 45.478 pripadnika vladinih snaga, među kojima prorežimsku miliciju, objavila je ta nevladina organizacija koja podatke zasniva na širokoj mreži pristaša te medicinskim i vojnim izvorima u zemlji.

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je na dan posta i molitve u čitavom svijetu 7. rujna za mir u Siriji i čitavom Bliskom istoku, tijekom Angelusa u nedjelju. "Nek se vapaj mira uzdigne snažno za svijet mira", "nikada više rata!", kazao je Papa u vrlo svečanom pozivu pred više desetaka tisuća osoba na Trgu Sv. Petra u Rimu. "Odlučno osuđujem upotrebu kemijskog oružja. Opet su mi se utisnuli u duh i srce strašni prizori od zadnjih dana", nastavio je Papa i uzviknuo: "Postoji Božji sud i sud povijesti nad našim djelovanjem kojima ne možemo uteći!"

PARIZ - Francuska neće sama napasti Siriju i pričekat će da američki Kongres odluči hoće li kazniti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog kemijskog napada na civile, rekao je u nedjelju francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls za radio Europe 1. Nakon što je britanski parlament odbio sudjelovanje u vojnoj intervenciji u Siriji, a američki predsjednik Barack Obama odlučio zatražiti odobrenje Kongresa, u Francuskoj također sve više jača pritisak da o tom pitanju odluči parlament.

LISABON - Smirivanje je nastavljeno u nedjelju ujutro na požarištima u Portugalu gdje su najveći šumski požari ugašeni ali vatrogasci ostaju u stanju pripravnosti zbog nepovoljne meteorološke prognoze, objavila je Civilna zaštita. "To je ugodno iznenađenje. Stanje se znatno smirilo", izjavio je Carlos Guerra, glasnogovornik Nacionalne uprave za civilnu zaštitu. "U noći sa subote na nedjelju, vjetar je smanjio jačinu", kazao je dužnosnik civilne zaštite. Portugal je doživio smirivanje nakon što je u petak ugasio veliki šumski požar u planinskom lancu Caramulo, u središnjem dijelu zemlje, u kojem su tri vatrogasca poginula.

BAGDAD - Nasilje u Iraku uzrokovalo je smrt više od 800 osoba u kolovozu, objavio je u nedjelju UN, zbog čega se strahuje od povratka na najgore dane vjerskih borbi 2006. i 2007. Podaci o 804 mrtvih i 2030 ranjenih, iako niži od podataka za srpanj koji su govorili o 1057 mrtvih, potvrđuju pogoršanje sigurnosne situacije i povratak na razinu nasilja od prije pet godina.

LONDON - Britanski novinar David Frost, slavan po intervjuima s bivšim američkim predsjednikom Richardom Nixonom, umro je od srčanog udara u 74. godini, priopćila je njegova obitelj u nedjelju. David Frost je umro u subotu na brodu za krstarenje Queen Elizabeth, prema istom izvoru. David Frost, koji je radio za BBC tijekom svoje karijere na televiziji duge više od 50 godina, intervjuirao je Richarda Nixona oko skandala Watergate, 1977. nakon ostavke američkog predsjednika, a Nixon se tom prigodom ispričao za skandal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙