FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BEJRUT

UN-ovi stručnjaci koji istražuju napad otrovnim plinom u Siriji otputovali su iz Damaska u subotu i otvorili put za SAD da pokrene vojne udare kako bi kaznio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da SAD, koji imat pet razarača u regiji opremljenih krstarećim raketama, planira "ograničenu" vojnu akciju kako bi kaznio Asada za napad za koji Washington kaže da je odnio 1.429 života, od kojih 426 djece. "Ne možemo prihvatiti svijet u kojemu se žene i djecu i nevine civile truje plinom...", rekao je Obama u petak nakon što je Washington objavio obavještajnu procjenu u kojoj je zaključeno da su Asadove snage krive za napad. Američki državni tajnik John Kerry, koji je u petak obznanio da je SAD čvrsto uvjeren da je sirijski režim odgovoran za kemijski napad, razgovarao je s ministrima vanjskih poslova europskih saveznica te saveznica među zemalja u Perzijskom zaljevu kao i s čelnikom Arapske lige, izjavio je jedan dužnosnik State Departmenta.

VATIKAN

Papa Franjo u subotu je donio najvažniju odluku o imenovanju u svom dosadašnjem pontifikatu imenujući nadbiskupa Pietra Parolina svojim državnim tajnikom, vatikanskim premijerom i glavnim savjetnikom, dodijelivši mu tako ulogu "zamjenika pape". Imenovanjem Parolina završava se razdoblje kardinala Tarciscia Bertonea, koji je bio kritiziran jer nije uspio spriječiti etičke i financijske skandale koji su obilježili osmogodišnji pontifikat pape Benedikta XVI. Parolin, 58-godišnji Talijan, trenutačno je na dužnosti vatikanskog nuncija u Venezueli, a bio je zamjenik vatikanskog ministra vanjskih poslova sedam godina sve do 2009.

VLADIVOSTOK

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu u Vladivostoku da su tvrdnje onih koji optužuju sirijsku vladu da je upotrijeblila kemijsko oružje "čista glupost", prenose ruski mediji. "U uvjetima napredovanja sirijske vojske govoriti o tome da je kemijsko oružje upotrijebila sirijska vlada čista je glupost", rekao je Putin. Po njegovim riječima, Rusija osuđuje primjenu kemijskog oružja. "Što se tiče mogućeg korištenja oružja za masovno uništenje, uključujući i kemijsko oružje, naše je stajalište dosljedno: mi se kategorički tome protivimo, osuđujemo i, sukladno tome, ako se to dokaže, mi ćemo sudjelovati u razmatranju mjera protiv takvih poteza", istaknuo je.

LISABON

Požari koji su buknuli u Portugalu u kojima je poginulo pet osoba i s kojima se bori oko 400 vatrogasaca u subotu su donekle stavljeni pod kontrolu, no vatrogasne službe su i dalje u stanju pripravnosti zbog bojazni od novih požara, priopćila je civilna zaštita. "Stanje je mirnije, no mi smo i dalje na oprezu", kazao je Carlos Guerra, glasnogovornik Nacionalne uprave za civilnu zaštitu. U gašenju požara portugalskim vatrogascima su u pomoć pritekli francuski i španjolski kanaderi, a hrvatska vlada je u subotu odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane kao pomoć u gašenju požara u Portugalu do 4. rujna.

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u subotu da će o novoj vladi Srbije sud dati građani kada budu živjeli onako kako im vlada odredi. Nikolić je tijekom posjeta središnjoj Srbiji na pitanja novinara što misli o novom sastavu vlade i koliko će "izdržati" rekao: "O novom sastavu vlade danas će se izjasniti skupština, a onda građani kada budu živjeli onako kako vlada bude odredila, stvarajući im uvjete za život". Srbijanski šef države je rekao da on osobno može pridonijeti ugledu Srbije u svijetu i omogućavanju ozračja da "vlada u inozemstvu osigura mnogo više poslova nego do sada i to ne samo kroz kredite već i kroz koncesije" za kapitalne projekte. "Sve ostalo u rukama je vlade Srbije i Skupštine koja donosi zakone na prijedlog vlade", istaknuo je Nikolić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙