FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

JINAN - Smijenjeni visoki kineski dužnosnik Bo Xilai u četvrtak je izveden pred sud u Jinanu, gradu u istočnoj pokrajini Shandong, pred kojim će odgovarati za korupciju, podmićivanje i zloporabu ovlasti. Bivši ministar trgovine Bo (64) je bio stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga tereti za pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine. Analitičari suđenje drže testom odlučnosti novog predsjednika Xija Jinjpinga da u djelo provede obećanje o suzbijanju korupcije a strani mediji navode da će Bo sasvim sigurno biti proglašen krivim. Suđenje će trajati dva dana a presuda će vjerojatno biti objavljena početkom rujna, javila je državna televizija CCTV.

TEHERAN - Iran, glavni regionalni saveznik režima u Damasku, odbacio je u četvrtak optužbe sirijske oporbe o pribjegavanju kemijskom oružju u smrtonosnom napadu blizu Damaska, objavila je službena novinska agencija Irna. "Ako je informacija o korištenju kemijskog oružja točna, sigurno su ga koristile terorističke skupine i sunitski ekstremisti koji su pokazali da ne prezaju od nikakvog zločina", izjavio je šef diplomacije Muhamed Džavad Zarif, aludirajući na ustanike koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Sirijska oporba ustvrdila je u srijedu da je režim usmrtio 1300 osoba u napadu kemijskim oružjem blizu Damaska, ali Rusija, još jedan važan saveznik Bašara al-Asada, optužila ju je za "provokaciju".

BRAZILIJA - Brazilska vlada je zaposlila 4000 kubanskih liječnika u okviru programa zapošljavanja stranih liječnika osmišljenog zbog pomanjkanja radne snage u javnom sektoru, objavilo je u srijedu brazilsko ministarstvo zdravstva . Ministar zdravstva Alexandre Padilha potpisao je sporazum o suradnji putem Panameričke zdravstvene organizacije kako bi se pristupilo kolektivnom zapošljavanju bez uplitanja kubanske vlade. Prva skupina od 400 liječnika stići će u zemlju krajem sljedećeg tjedna i biti na procjeni tri tjedna. Ostatak će doći u skupinama do kraja godine. Četiri tisuće kubanskih liječnika radit će u 700 mjesta na sjeveru i sjeveroistoku Brazila, u najsiromašnijim područjima zemlje koja pate od teškog deficita zdravstvenih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙