FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak da su u vladi gledišta o 'lex Perkoviću' sada usklađena, ali nije mogla reći kad će se ići u izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu. "Ne mogu još reći kada će se to dogoditi, ali mislim da se pokazalo da smo se sada uskladili i idemo u pravcu normalnog funkcioniranja u tom pogledu", odgovorila je Pusić nakon sjednice vlade na novinarsko hoće li se odugovlačiti s izmjenom zakona o europskom uhidbenom nalogu. Napomenula je pritom kako to ni na koji način ne utječe na moguću inicijativu da se razmotri eventualna neravnopravnost pojedinih država članica u tom pitanju. "To je svakako moguća inicijativa, ali dok su ovakva pravila na snazi Hrvatska će ih poštivati", rekla je.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine spremno je aktivno sudjelovati u rješavanju pitanja graničnih prijelaza s Hrvatskom jer je jasno je da postojeći režim, zaključen ugovorom iz lipnja ove godine, ne zadovoljava potrebe BiH te je potrebno u pregovorima s Hrvatskom i EU doći do kvalitetnijih rješenja, kazao je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. On je novinarima u Sarajevu kazao kako je na temelju dosadašnje provedbe graničnog režima utvrđeno da on ne odgovara stvarnim potrebama. "Četiri (bosanskohercegovačka) ministarstva nezadovoljna su postojećim ugovorom", kazao je Bevanda objašnjavajući kako je takva ocjena proistekla iz njegova zahtjeva za očitovanjem nadležnih tijela vlasti o postojećem ugovoru o graničnim prijelazima s Hrvatskom.

DEN HAAG - Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron odlučio je da general Slobodan Praljak mora vratiti ICTY-iju više od tri milijuna eura za dosadašnje troškove obrane, s tim da tajništvo suda mora prvo specificirati taj iznos po stavkama, objavio je u četvrtak ICTY. Donošenjem te odluke automatski je prestao i angažman dosadašnjih Praljkovih braniteljica Nike Pinter i Natache Fauveau Ivanović koje je plaćao ICTY. Dvije braniteljice u međuvremenu predale su najavu Praljkove žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a krajem svibnja osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u BiH, a sada teku rokovi za pisanje same žalbe na presudu u kojoj je potrebno obrazložiti pravne pogreške presude za što je potrebno pravno znanje.

SARAJEVO - Tunel za Pelješac najbolje je rješenje za povezivanje Dubrovnika s ostatkom teritorija Hrvatske a njegova i gradnja stajala oko 80 milijuna eura, stajalište je Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koje je u četvrtak u obliku otvorenog pisma upućeno nadležnim bosanskohercegovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Utemeljitelj SBiH i njen lider iz sjene je dugogodišnji bosanskohercegovački političar Haris Silajdžić, a trenutačno joj je predsjednik Amer Jerlagić. On i potpisuje pismo u kojemu se navodi kako se "ponovo čuju zastrašivanja izgradnjom Pelješkog mosta i zatvaranja Neumskog zaljeva i slobodnog izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more".

VATIKAN - Dijalog i pregovori su jedina opcija za izlazak Sirije iz krize, smatraju papa Franjo i jordanski kralj Abdulah II., doznaje se u četvrtak u priopćenju koje je objavio Vatikan. "U razgovorima Pape i hešemitskog suverena je potvrđeno da su dijalog i pregovori između svih sastavnica sirijskog društva, uz pomoć međunarodne zajednice, jedina opcija za okončanje sukoba", piše u priopćenju. Sveta Stolica ističe nužnost prestanka nasilja koje svakodnevno uzrokuje gubitak velikog broja života. Također posebice pozdravlja "angažman kralja na području međuvjerskog dijaloga" i "pozitivan doprinos kršćanskih zajednica društvima u regiji koje su u njih integrirane". "Duboko poštujem to što radite i što radi Katolička crkva", kazao je jordanski kralj čija zemlja graniči sa Sirijom i u kojoj je trenutno utočište našlo oko milijun sirijskih izbjeglica.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u četvrtak da političko rješenje sirijskog sukoba mora biti u središtu pozornosti, ali da se to može dogoditi samo ako međunarodna zajednica uspije zaustaviti ubojstva i bolje poduprijeti sirijsku oporbu. "Sve se mora učiniti za političko rješenje, ali to će se dogoditi samo ako se koalicija bude u stanju pokazati kao alternativa s potrebnom snagom, posebice snagom svoje vojske", rekao je Hollande novinarima nakon sastanka s čelnikom oporbene Sirijske nacionalne koalicije Ahmedom Jarbom. "Mi ćemo to uspjeti samo ako međunarodna zajednica može privremeno zaustaviti eskalaciju nasilja...", kazao je.

LONDON - Britanska vlada je u četvrtak objavila interno pravno mišljenje koje je dobila a koje kaže da Britanija ima zakonsko pravo poduzeti vojnu akciju protiv Sirije čak i ako bi Ujedinjeni narodi blokirali takvu akciju. Britanska vlada je također objavila obavještajni materijal o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem u Siriji u kojem se tvrdi da nema dvojbi da se takav napad dogodio te da "vrlo vjerojatno" iza njega stoji sirijska vlada što podupiru "neke" obavještajne informacije. "Ako se blokira akcija u Vijeću sigurnosti, Velikoj Britaniji međunarodni zakon i dalje dozvoljava da poduzme izvanredne mjere kako bi ublažila razmjere goleme humanitarne katastrofe u Siriji", stoji u preslici pravnog stajališta britanske vlade. U takvim okolnostima, dodaje se, "vojni udari na određene mete u cilju odvraćanja i prekidanja takvih napada bili bi nužni i srazmjerni te ih se stoga može pravno opravdati", kaže se u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙