FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Europska komisija nije primila odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa vezano za zakon o europskom uhidbenom nalogu unatoč tome što je u petak istekao rok za slanje odgovora u Bruxelles, izjavila je u ponedjeljak u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica EK-a Mina Andreeva i najavila da će zbog toga poduzeti mjere protiv Hrvatske. "Po mojim saznanjima nismo dobili odgovor. Europska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu, a to nije nevažno pitanje", istaknula je Andreeva. Podsjetila je da je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding na to jasno ukazala u nekoliko navrata.

BEJRUT

UN-ovi inspektori u ponedjeljak su krenuli na lokacije navodnog napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska, izjavio je jedan očevidac, nakon poziva zapadnih sila na vojnu akciju u svrhu kažnjavanja možda najgoreg kemijskog napada u 25 godina. Sirija je u nedjelju pristala omogućiti inspektorima da posjete te lokacije. Međutim, SAD i njegove saveznice izjavljuju da je vladino žestoko granatiranje tog područja posljednjih pet dana vjerojatno uništilo dokaze te da je dopuštenje inspektorima stiglo prekasno. Konvoj od šest automobila u kojima su stručnjaci za kemijsko oružje krenuo je uz pratnju snaga sigurnosti i vozila hitne pomoći. Rekli su da idu u predgrađe poznato kao istočna Guta gdje su, po tvrdnjama aktivista, rakete s nervnim plinom ubile stotine ljudi u srijedu.

ISTANBUL

Turska će se priključiti međunarodnoj koaliciji protiv Sirije čak i ako se ne postigne konsenzus u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. "Uvijek nam je prioritet djelovanje zajedno s međunarodnom zajednicom, prema odlukama Ujedinjenih naroda. Ako se takve odluke ne donesu u Vijeću sigurnosti, druge alternative ... će doći u obzir", rekao je Davutoglu. "Trenutno 36-37 zemalja razgovara o tim alternativama. Ako se u tom procesu stvori koalicija protiv Sirije, Turska će sudjelovati u toj koaliciji", rekao je turski ministar. Turska je od izbijanja sukoba u Siriji prije dvije i pol godine postala jednim od najvećih kritičara režima Bašara al-Asada. U Turskoj se nalazi oko pola milijuna sirijskih izbjeglica, a turska je vlada sirijskoj oporbi dopustila da se organizira na turskom teritoriju.

MOSKVA

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden ostao je u tranzitnom odjelu moskovske zračne luke jer mu službena Havana zbog američkog pritiska nije dopustila da doputuje na Kubu, objavio je u ponedjeljak ruski dnevnik Kommersant. Snowden, kojega SAD traži zbog špijunaže, planirao je poletjeti za Havanu s moskovskog aerodroma Šeremetjevo dan nakon što je 23. lipnja doputovao u Moskvu iz Hong Konga. Po Kommersantu, koji citira "obaviještene izvore", nekadašnji konzultant američke obavještajne službe nikada, međutim, nije odletio za Havanu jer su kubanske vlasti, pod pritiskom SAD-a, izvijestile Moskvu da letu Aeroflota neće dopustiti slijetanje ako prevozi Snowdena. Izvor je istaknuo da je Kubu, kao i druge zemlje, Washington upozorio na "nemile posljedice" ako pomognu Snowdenu.

RAMALAH

Izraelski vojnici ubili su tri Palestinca i ranili još dvadesetak u ponedjeljak u sukobima u palestinskom logoru Kalandija, blizu Jeruzalema, objavili su palestinski medicinski i sigurnosni izvori. Po izraelskoj policiji, sukobi su se odvijali nakon što je postrojba izraleskih graničara došla uhititi jednog Palestinca u logor. Tri su Palestinca ubijena, prema palestinskim izvorima. Glasnogovornica izraelske policije ja izjavila da su graničari koristili "sredstva za borbu protiv pobune" kako bi rastjerali približno 1500 Palestinaca koji su na njih bacali kamenje, ali nije neposredno spominjala poginule.

SARAJEVO

Umjesto rasprava o tome kako reformirati Federaciju Bosne i Hercegovine bolje bi bilo ukinuti taj entitet, ustvrdio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za sarajevski "Dnevni avaz" od ponedjeljka. "Spremni smo reorganizirati FBiH ali taj proces mora osigurati i njeno funkcioniranje ali i elemente ustavne jednakopravnosti. Jedan od puteva, ne i uvjet, je ukidanje Federacije", kazao je Čović. Čović je ovo izjavio u povodu prijedloga za reformu Federacije što ga je izradio stručni tim koji je djelovao pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH. Taj je tim donio 188 preporuka o reformama koje je potrebno provesti. Zamisao je i da se nakon provedene rasprave sve to obavi do kraja ove godine usvajanjem odgovarajućih amandmana na entitetski ustav.

SARAJEVO

Vojni pirotehničari uklonili su u ponedjeljak ujutro veliku zrakoplovnu bombu koja je prošlog tjedna slučajno pronađena u krugu jednog stambenog bloka u novom dijelu Sarajeva. Bomba teška oko 150 kilograma uz policijsku pratnju i pod jakim mjerama osiguranja utovarena je na kamion i odvezena na poligon izvan grada kako bi tamo bila uništena."Bomba je uklonjena prema planu, a policija je osiguravala cijelu operaciju koja je protekla bez poteškoća", izjavio je glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić. Dijelovi naselja Dolac Malta, u kojemu se bomba nalazila, u vrijeme evakuacije bili su blokirani, a stanovništvu u okolnim zgradama bila je dana preporuka da napuste stanove.

LJUBLJANA

Slovensku vladu premijerke Alenke Bratušek neuspješnom ocjenjuje 60,7 posto, a uspješnom 33,5 posto Slovenaca, a na novim bi izborima najviše glasova dali Socijalnim demokratima (SD), dok bi drugi najveći broj glasova pripao oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, pokazuju rezultati mjesečnog ispitivanja koje je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Za Socijalne demokrate (SD) glasovalo bi 15,3 posto sudionika ankete provedene prošlog tjedna na 700 ispitanika, za Slovensku demokratsku stranku (SDS) 12,3 posto, dok je na trećem mjestu sa 8 posto glasova stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi premijerka Alenka Bratušek.

SARAJEVO

Devet osoba uhićeno je u ponedjeljak na području Tuzle u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv organizirane kriminalne skupine čiji su pripadnici umiješani u carinske i porezne utaje, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH. U priopćenju objavljenom u Sarajevu navedeno je kako su uhićeni osumnjičeni za višemilijunski kriminal, a tijekom policijske akcije pretraženo je sedamnaest lokacija na širem tuzlanskom području. Izrijekom je spomenuto ime Sedineta Karića, koji je ranije već osuđen zbog šverca tekstilnom robom i trenutačno je na izdržavanju zatvorske kazne, a policija ga je privela u trenutku kada je boravio na dopustu.

LJUBLJANA

Ideja slovenske premijerke Alenke Bratušek o angažiranju stranih menadžera koji bi upravljali portfeljom imovine u većinskom vlasništvu države nema potporu u okviru njene koalicije, a protive joj se i stručnjaci. "Nijedna ozbiljna država ne bi dala vanjskom izvođaču da upravlja njenom cjelokupnom državnom imovinom, to je slično potpunoj privatizaciji i predstavljalo bi kapitulaciju" izjavio je za "Delo" od ponedjeljka stručnjak za korporativno pravo Gorazd Podbevšek. Bratušek je ideju o tome da se za upravljanje portfeljom državne imovine putem pozivnog natječaja angažira strana tvrtka iznijela kao jednu od mogućnosti kako bi se spriječilo da na izbor kadrova u državnim poduzećima odlučuje politika putem stranačkih kvota u nadzornim odborima.

VARŠAVA

Trojica radnika poginula su a četvrti je ozlijeđen u nesreći do koje je došlo u ponedjeljak ujutro u ugljenokopu u Poljskoj, u mjestu Myslowice-Wesola u Šleskoj, objavio je vlasnik rudnika holding KHW. "Četvorica radnika postavljala su električni kabel za dizalo kad je kabel pao na njih", istaknuo je glasnogovornik KHW-a Wojcieh Jaros na javnoj televiziji. Nakon nesreće 320 metara pod zemljom, "jedan je ozlijeđeni radnik evakuiran na površinu i hospitaliziran u stabilnom stanju", kazao je Jaros. Spasioci koji su se spustili u potrazi za njegovim kolegama otkrili su tri tijela na krovu dizala.

LJUBLJANA

U Sloveniji je u prvoj polovici ove godine ostvareno 1.379.000 turističkih dolazaka i 3.793.000 noćenja, objavio je u ponedjeljak slovenski zavod za statistiku. Broj turističkih dolazaka bio je na razini prošle godine, a broj noćenja za dva posto manji, što je posljedica manjeg broja domaćih gostiju. Oni su ostvarili 3 posto manje dolazaka i 6 posto manje noćenja nego u prvoj polovici prošle godine, dok su dolasci i noćenja stranih gostiju povećani za oko dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙