FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

NOVA GRADIŠKA - Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik virovitičko-podravske Poljoprivredne komore nakon današnjeg sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija. Uz odluku o prekidu prosvjeda koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu zbog diskriminacije pri isplati poticaja. "Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede", izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. Predstavnici seljačkih udruga traže, uz ostalo, traže sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te proglašenje elementarne nepogoda zbog suše.

SALI - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u obilasku zadarskih otoka, a u mjestu Sali na Dugom otoku sudjelovao je na sjednici proširenog vijeća Otočnoga sabora, udruge koja skrbi o razvoju hrvatskih otoka, dok ce poslijepodne posjetiti otok Iž. Poslušavši konkretne prijedloge otočana kako unaprijediti otočni život, u prvom redu gospodarstvo, te razviti znanost, turizam i ostale otočke potencijale, Josipović je ocijenio da hrvatska država dosada nije najbolje koristila sve mogućnosti koje pružaju hrvatski otoci. Pohvalio je rad Otočnoga sabora koji pokušavaju pokrenuti stvari s mrtve točke. Govoreći o depopulaciji, odnosno smanjivanju broja stanovnika i 'nestanku života' na hrvatskim otocima, Josipović je kazao kako nije moguće jednostavno riješiti taj problem, a da se ne rješavaju istodobno i pitanje gospodarstva, kulture i općenito života na otocima.

SLAVONSKI BROD - U skladu s neslužbenim najavama, slavonski poljoprivrednici koji su prije dva tjedna počeli prosvjedovati zbog neisplaćenih poticaja, počeli su danas u većem broju uklanjati traktore s prometnica. "Danas oko 11 sati sa svih prometnica na području Policijske uprave brodsko-posavske povukli poljoprivredni traktori koji su sudjelovali u prosvjedima poljoprivrednika, te se na cijelom području promet odvija normalno", priopćila je brodsko-posavska policija. Slavonski poljoprivrednici već su jutros prekinuli blokadu ulaza i izlaza na autocesti A3 kod čvorišta Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica. Neslužbeno se doznaje da će udruge poljoprivrednika na današnjem sastanku u Novoj Gradiški odlučiti o prekidu dvotjednoga prosvjeda, te borbu nastaviti pravnim putem.

VELIKO TRGOVIŠĆE - Nezadovoljni poljoprivrednici iz Krapinsko-zagorske županije koji su od jučer prosvjedovali s desetak traktora uz magistralnu cestu Zagreb-Macelj u Velikom Trgovišću, oko 13,30 sati prekinuli su prosvjed i vratili su se svojim gospodarstvima, najavljujući nastavak borbe pravnim sredstvima. Cilj nam je bio na kulturan i civiliziran način iskazati nezadovoljstvo načinom isplate državnih potpora poljoprivrednicima i u tome smo uspjeli, izjavio je za Hinu predstavnik zagorskih poljoprivrednika Nedjeljko Babić. Babić kaže da slijedi nastavak borbe poljoprivrednika i to pravnim sredstvima i dijalogom. No, ostavio je mogućnost i za druge oblike iskazivanja nezadovoljstvo, aludirajući na moguću „vruću jesen“.

OSIJEK - Hrvatsko selo i poljopriveda ne mogu bez potpora i ako se potpore budu smanjivale doći će do napuštanja poljoprivrede, ali i do napuštanja sela, pa su potpore i demografsko pitanje, istaknuo je danas u Osijeku HSS-ovac Josip Kraljičković. Na konferenciji za novinare ravnatelj HSS-a za poljoprivredu Kraljičković je rekao kako je fizički obujam poljoprivredne proizvodnje pao 10 posto u odnosu na 2011. godinu, a ukupna vrijednost te proizvodnje manja je za tri posto. Dodao je da je ove godine isplaćeno 1,7 milijardi kuna poljopvirednicima za potporu dohotku, iako je zakonom omogućen iznos od 2,5 milijarde kuna, što znači da je isplaćeno 33 posto manje od predviđenog iznosa.

ZAGREB - Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je danas vladu da putem Ministarstva poljoprivede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju omogući zainteresiranoj javnosti uvid u to kome su se i u kojem iznosu davali poljoprivredni poticaji u proteklom razdoblju. Reagirajući na zahtjeve seljačkih udruga za smjenom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zbog netransparentne dodjele poljoprivrednih poticaja, TIH je u priopćenju ocijenio kako jedino potpunom transparentnošću i javnom objavom svih novčanih tokova poljoprivrednih poticaja moguće povratiti povjerenje između svih sudionika tog pitanja te otkloniti nedoumice oko toga tko je, kada, od koga i u kojem iznosu dobio poljoprivredne poticaje za proizvodnju.

ZAGREB - Imunološki zavod i indijska tvrtka HLL Biotech Limited potpisali su danas u Ministarstvu gospodarstva ugovor o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv ospica, koji bi Imunološkom zavodu u prvih pet godina trebao donijeti pet milijuna dolara. Direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik rekao je kako se ugovorom, uz prijenos tehnologije, osigurava dugoročna suradnja dviju tvrtki koja će se odvijati u tri faze. "Ugovorom nije predviđen vremenski rok a očekujemo da će trajati od sedam do 10 godina. U prvih pet godina očekujemo prihod od pet milijuna dolara, a nakon toga, ovisno o mogućnostima i širenju na tržištu, anuiteti bi mogli donijeti pet do 10 milijuna dolara", kazao je Gajnik. Na novinarsko pitanje o stanju u Imunološkom zavodu, za koji se nedavno nagađalo da bi mogao završiti u stečaju, Gajnik je napomenuo kako imaju proizvodnu dozvolu za virusna cjepiva još dvije godine. Trenutni problemi vezani su uz krvne derivate, a Gajnik je izrazio nadu da će uz pomoć Vlade Zavod naći novčana sredstva kako bi preuredili pogone i nastavili s proizvodnjom.

ZAGREB - Nakon pojave virusa Zapadnog Nila u susjednim zemljama, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) poručuju da u Hrvatskoj ove godine nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja od toga virusa, kojega s divljih ptica prenose komarci, i koji u najtežim oblicima bolesti može izazvati meningitis i encefalitis. U našem sustavu praćenja ptica, konja i komaraca, odnosno u koordinaciji s veterinarskom i epidemiološkom službom, nemamo zabilježen niti jedan slučaj oboljenja, ali s obzirom da se virus pojavio u susjednim državama stalno smo na oprezu i upućujemo na mjere prevencije i zaštite od uboda komoraca koji mogu prenijeti virus, izjavila je Hini dr. Iva Pem Novosel iz epidemiološke službe HZJZ-a.

ZAGREB - U povodu smrti književnika Mirka Kovača, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas sućut njegovoj obitelji. S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti gospodina Mirka Kovača, velikog književnika, dramatičara, esejista i scenarista. Svojim se djelima i životnim izborima potvrdio kao čovjek koji je jasno znao podvući razliku između zla i dobra, moralnog i nečovječnog, domoljublja i nacionalizma. Jasno je i precizno opisivao osobne i društvene tragedije uzrokovane nepoštivanjem drugog, zamagljivanjem istine, razlikama koje ljude razjedinjuju i manipulacijama koje dovode do ratova bez pobjednika, ističe se uz ostalo u sućuti predsjednika Josipovića.

PAZIN - Istarski Savez antifašističkih boraca i antifašista dogovorio je danas, u suradnji s Istarskom županijom, program obilježavanja 70. obljetnice Rujanskih odluka te najavio izlazak zbornika "Istra u Titovo vrijeme". Župan Istarske županije Valter Flego, koji je bio na sjednici predsjedništva, istaknuo je veliko značenje koje Rujanske odluke o priključenju Istre matici domovini imaju u novijoj povijesti Istre, te će se 70. obljetnica njihovog donošenja obilježiti na dostojanstven način. Predložio je da se, tim povodom, održi zajednička sjednica Skupštine Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, što su članovi Predsjedništva i prihvatili.

SPLIT - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) spasila je 22-godišnjeg francuskog turista koji je zalutao na brdu Perun iznad Stobreča, u blizini Splita, izvijestio je dnas HGSS. Mladi Francuz se sam iz kampa u Stobreču gdje boravi, jučer uputio na izlet na brdo Perun. Na povratku s vrha ga je uhvatio mrak, nije imao rasvjete te je skrenuo s planinarskog puta, zalutavši u teško prohodnom gustišu. Poziv za pomoć uputio je sinoć oko 20,40 sati preko Županijskog centra 112 Split. Dvadeset pripadnika HGSS-a iz Splita i Karlovca s jednim potražnim psom brzo su ga locirali i oko 22,05 spustili u podnožje planine. Mladi Francuz bio je dehidriran, uplašen, ali bez ozljeda. Najbolji komentar situacije u kojoj se našao dao je sam mladić kazavši, netom što su spašavatelji došli do njega: „Never again alone to the mountain“ – „Nikada više sam u planinu“, istaknuo je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

GOLUBIĆ - U Golubiću pokraj Obrovca počeo je danas 6. međunarodni skup "Prava nacionalnih manjina - borba protiv diskriminacije", na kojem predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, zajedno s političarima razgovaraju o povratku izbjeglica i rješavanju ostalih manjinskih pitanja Hrvata i Srba. Organizatori skupa su Centar za historiju, demokraciju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

VRBOVEC - U okviru ovogodišnje manifestacije "Kaj su jeli naši stari" domaćice iz 15 udruga žena pripremit će čak 93 jela iz "bakine kuhinje", koja je oduvijek oduševljavala posjetitelje te tradicionalne kulinarske manifestacije koja se održava ovog vikenda u Vrbovcu. Vrbovec se čitavu godinu priprema za ovu priredbu i uvjeren sam da smo sačinili dobar program, rekao je gradonačelnik Vladimir Bregović na današnjoj konferenciji za tisak.

SPLIT - Ovogodišnji Splitski filmskom festivalu/Međunarodni festival novog filma održat će se od 14. do 21. rujna, a bit će prikazana ukupno 82 filma od kojih su 34 dugometražna a 48 kratkometražnih. Moto festivala koji se održava 18. godinu zaredom i nastariji je Međunarodni festival u Hrvatskoj, je Odgovornost-Optimizam-Tolerancija, a program je sastavljen od filmova koji su prikazani i nagrađivani na mnogim svjetskim festivalima, izvijestila je Služba za informiranje ovog festivala. Na festivalu će biti prikazana i tri hrvatska filma: „Šuti“ Lukasa Nole, „Visoka narodna napetost“ Fabijana Šovagovića i „Oproštaj“ Dana Okija. Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika dobiva Peter Kubelka, jedan od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika u svijetu. Gledatelji će imati priliku vidjeti prigodnu projekciju njegovih filmskih uradaka. Središnji dio programa čini konkurencija od devet dugometražnih filmova.

ŠIBENIK - U sklopu 'Tribute to 80's Summerfesta' u hotelskom naselju Solaris pored Šibenika danas je održan okrugli stol s Tonijem Volarićem, glazbenim novinarom i publicistom, na kojem je istaknuta važnost funkcije kulture u turizmu. Govoreći o sadržajima koje nudimo gostima, Katarina Lilić, direktorica marketinga hotelskog naselja Solaris, kazala je kako moramo ponuditi više od sunca i mora. Naša ponuda mora uključivati i kvalitetne sadržaje i događanja, kazala je Lilić, dodavši kako u nastojanju da obogatimo ponudu ipak dolazi do nereda. Ispada da svako selo ima neki događaj, no treba znati ocijeniti kako sve to skupiti pod isti nazivnik i ponuditi kao veliko događanje zbog kojeg će gosti doći u naš kraj ciljano, umjesto da događaji animiraju goste koji su već u destinaciji, zaključila je Lilić. Glazbeni kritičar Zlatko Gall je, komentirajući utjecaj glazbe na suvremene trendove, kazao kako je svako razdoblje dosad uvelike utjecalo na daljnji glazbeni razvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙