FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

VARAŽDIN - Završeni su radovi na izgradnji Kapucinskog trga u Varaždinu, projekta vrijednog više od devet milijuna kuna, a službeno otvorenje za građane održat će se ovog četvrtka u večernjim satima, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prilikom obilaska novoizgrađenog trga. Riječ je o trgu površine oko osam tisuća metara četvornih, ispod kojeg se nalazi podzemna garaža u Varaždinu s oko petstotinjak parkirnih mjesta. U izgradnju trga utrošeno je nešto više od devet miljuna kuna a njime Varaždin dobiva multifunkcionalni otvoreni prostor predviđen za održavanje različitih manifestacija, ističe Habuš. Iako je na samom projektu „ušteđeno“ nekoliko milijuna kuna, budući da je umjesto predviđenih dvanaest utrošeno oko devet milijuna kuna, radovi nisu išli prema planu a rok za dovršetak radova odgađan je nekoliko puta. Kašnjenje na izgradnji Habuš je opravdao pojedinim izmjenama u samo projektu te lošim vremenskim prilikama i dugotrajnom zimom. U sklopu projekta izgrađena je podzemna garaža vrijedna oko 55 milijuna kuna, koja će nakon 25-godišnje koncesije postati vlasništvo grada Varaždina.

ZAGREB - Do konca dana procijenit će se šteta što ju je jučerašnje nevrijeme počinilo u Zagrebu, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, no materijalna šteta je velika, rekao je Bandić novinarima u zgradi Gradske uprave. Gradonačelnik kaže da je na posljedice nevremena noćas otklanjalo oko tisuću vatrogasaca - profesionalnih i dobrovoljnih, te ekipe Čistoće i Zrinjevca. Do ponoći, dok sam bio na terenu, vatrogasci su imali 130 interevencija, rekao je gradonačelnik, zadovoljan što Grad, unatoč nevremenu, danas normalno funkcionira. Zagreb je jučer poslijepodne pogodio snažan vjetar koji je rušio stabla i nadstrešnice, prevrtao kontejnere.

ZAGREB - Do polovice iduće godine na Bundeku će 'niknuti' skateboard park, nadležnima ću uputiti pismo da odgode (rušenje Skate Sculpture), a Grad će osigurati logistiku kod njenog premještanje, tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sažeo današnji dogovor s predstavnicima Skateboard kluba Shpaolin. U dvorištu Studentskoga centra (SC), bageri Zagrebačkog holdinga prošli su tjedan, po nalogu sanacijskog upravitelja Centra, srušili oko trećine Skate Sculpture - u daljnjem su ih rušenju spriječili skate aktivisti koji i dalje čuvaju skulpturu, te dobivaju brojne potpore. Ministricu graditeljstva i sanacijskog upravitelja SC-a pismom ću zamoliti da odgode (rušenje Sculpture), rekao je Bandić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Shpaolina, napominjući da nema ovlasti za Studentski centar.

ZAGREB - Gorske spašavatelje, čije akcije svakodnevno izazivaju divljenje javnosti, nadležni samo deklarativno uvažavaju, stvarno nedovoljno cijene, a ponekad i ucjenjuju, priznao je nevoljko u telefonskom razgovoru pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić vraćajući se s posljednje akcije na Biokovu. Dok su mediji isticali nesretnu sudbinu češkog turista, i opisivali helikoptersko izvlačenje njegova tijela, članovi posljednjih ekipa su se razilazili prema svojim domovima, čeznući za tušem, hladom i snom. Potraga je trajala četiri dana i, s obzirom na maksimalne vrućine i neprohodnost terena, bila iscrpljujuća. U njoj je dnevno tragalo po pedesetak gorskih spašavatelja s psima i svim ostalim resursima. Dva dana prije, potraga na Korčuli imala je znatno više sreće; spašavatelji su pronašli živog i zdravog mladića. HGSS je neprofitna organizacija čijih 700 aktivnih i više od 300 pričuvnih članova, organiziranih u 21 stanicu i još više podružnica, dobrovoljno i bez naknade spašava ljude u nevoljama na području cijele Hrvatske, kako vole istaknuti, 365 dana u godini, 24 sata na dan. U povijesti dužoj od 60 godina njezini članovi izveli su više od pet tisuća akcija i spasili više od 12 tisuća ljudi te postigli uspješnost koja ih je afirmirala u svijetu. HGSS je lani imao 1050 intervencija, dok je u prvih šest mjeseci ove godine brojka već narasla na 700. U cijelom svijetu je trend porasta broja nesreća, a Prizmić napominje da je za to najviše zaslužan avanturistički turizam koji u svijetu godišnje raste 20 posto, a u Hrvatskoj i više.

SPLIT - Poznati splitski liječnik u mirovini Joško Kalilić osmislio je projekt koji bi mogao pomoći u poboljšanju specijalističke zdravstvene zaštite za 125.000 stanovnika na 60 naseljenih otoka hrvatske morske obale, a riječ je o brodu poliklinici, prvom takve vrste u Europi. "Zbog odlaska na specijalističke preglede u bolnice u Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeku i Pulu otočani proživljavaju nepoželjne morske avanture gubeći vrijeme, novac i živce, a još se uz to izlažu brojnim prometnim i administrativnim neugodnostima. Projekt ima za cilj umanjiti sve te probleme, unaprijediti specijalističku zdravstvenu zaštitu otočana obavljanjem pregleda na otocima te istovremeno uštediti velika financijska sredstva HZZO- u koji sada plaća putne troškove otočanima“, objašnjava Kalilić.

KOPRIVNICA - Tijekom kupanja na Dravi jučer oko 13 sati, kod Molvi, nestala je 51-godišnjakinja iz Bjelovara, izvijestila je danas koprivničko-križevačka policija. Za nestalom osobom tragaju policijski službenici i ronioci interventne policije te članovi Udruge za spašavanje na vodama Županije koprivničko-križevačke. Policija je izvijestila i o jučerašnjem pronalasku leša 68-godišnjakinje, čiji je nestanak prijavljen 26. srpnja. Beživotno tijelo pronađeno je u 20.30 sati u Koprivnici, u šumarku, 500-tinjak metara od njene kuće. Za sada nemamo spoznaja koje bi upućivale na nasilnu smrt, rečeno je u policiji.

SPLIT - Maloljetni Nizozemac teže je ozlijeđen u padu sa zida na splitskim Mejama, dozanje se danas u policiji. Sedamnaestogodišnjak je prethodne noći u 3.20 sati pao sa zida u Marasovićevoj ulici, na području gradskog naselja Meje u Splitu, a identitet mu je utvrđen tek dan kasnije. U padu sa zida je zadobio teže ozljede lica zbog čega je zadržan u splitskoj bolnici na liječenju. Policija je izvijestila da je prilikom pada bio u alkoholiziranom stanju.

OMIŠ - Na oko 100.000 kuna procijenjena je materijalna šteta u požaru koji je u nedjelju buknuo u garaži u sklopu obiteljske kuće u mjestu Dolac Donji nedaleko Omiša, a u kojem je ozlijeđen maloljetnik, doznaje se u splitskoj policiji. Policija je na požarištu obavila očevid i utvrdila da je vatra buknula u trenutku kada su dvojica 15-godišnjaka, u garaži u sklopu obiteljske kuće, popravljali motocikl u koji su prethodno utočili gorivo. Vatra se proširila na ostale prostorije u prizemlju kuće, a izgorio je motocikl i pokućstvo.

DUBROVNIK - Uzorci mora na svih 108 plaža na području Dubrovačko-neretvanske županije i u petom redovnom isptivanju ove godine odgovarali su uredbama o kakvoći mora za kupanje. Zavod za javno zdravstvo te županije ističe kako su rezultati pokazali da je more na 104 plaže ocijenjeno kao more izvrsne kakvoće, na plažama Ušće u Pločama i kupalište VK Cavtat u Cavtatu more je bilo dobre kakvoće dok je na plažama Mali Zaton i Kobaš na Pelješcu kakvoća mora bila zadovoljavajuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙