FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

MARIJA BISTRICA

Deseci tisuća vjernika okupili su se danas na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke gdje će misno slavlje u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca i ove godine predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Hodočasnici iz cijele Hrvatske i inozemstva, mnogi tradicionalno pješice, od jučer pristižu u Mariju Bistricu, jedno od najposjećenijih i najpopularnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj gdje se i ove godine očekuje 50-ak tisuća vjernika. Nastavljajući višestoljetnu tradiciju štovanja Majke Božje na ovim prostorima, najvećem marijanskom blagdanu prethodile su višednevne duhovne pripreme vjernika i cjelonoćna bdjenja. U Mariju Bistricu, gdje se nalazi čuotvorni zavjetni kip Bogorodice s Isusom iz 15. stoljeća, katolici hodočaste dulje od 300 godina.

ALJMAŠ

Na misi na blagdan Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da katolici danas ponovno otkrivaju radost vjere i poručio kako stradanje kninske primalje Jage Stojić otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla. "Ispovijedamo svoju vjeru i obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje kako bismo - poput obične i skromne primalje, Jage Stojić koja je ovih dana u rodilištu u kninskoj bolnici, prizivajući se na svoju savjest, odbila asistirati jednom pobačaju i zato dobila otkaz - bili hrabri i sposobni živjeti i svjedočiti svoju vjeru te kršćanske stavove u modernom sekulariziranom pluralnom društvu", rekao je nadbiskup Hranić. Ocijenio je kako primjer ove sugrađanke i vjernice katolkinje te njezino aktualno stradanje zbog vjernosti Bogu "otkriva da se i našoj generaciji, i u našoj domovini, danas ponovno ostvaruje borba i neprijateljstvo između dobra i zla, u kojoj svoj udio uzima svaki čovjek i svaki naraštaj". Dodao je kako vjernici katolici danas ponovno otkrivaju radost i ljepotu vjere te se utvrđuju u uvjerenju da dobro koje je pobijedilo u Isusovom i Marijinom životu, "mora pobijediti i u našem osobnom životu, životu našega društva, politici, gospodarstvu, na svakom području ljudskoga života".

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 1. rujna uvodi novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje s ciljem rasterećenja bolnica, smanjivanja listi čekanja i ušteda proračunskog novca. Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, koji više neće biti administratori bolničkih liječnika, doznaje se od zamjenice ravnatelja HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec. Prijeoperativne pretrage bit će strogo definirane, a više ih neće obavljati bolnice, već domovi zdravlja. Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje, dok će obiteljski liječnici odlučivati o daljnjim koracima. Bolovanja, koja su isključivo u nadležnosti primarne zaštite, morat će biti potkrepljena nalazima, što je, po podacima HZZO-a, već sada smanjilo broj bolovanja u Hrvatskoj. U HZZO-u imaju rješenje i za dosadašnju neracionalnu potrošnju lijekova, jer će se ubuduće moći prepisivati samo najjeftiniji lijekovi određenog sastava. Pacijent koji želi skuplji lijek, morat će ga sam doplatiti, kaže zamjenica ravnatelja. Uputnice će pak imati novi način šifriranja, ovisno o tome šalje li se pacijenta na konzilijaran pregled u bolnicu (A), na bolničko liječenje (B), specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) ili ambulantno liječenje (D).

ZAGREB

Hrvatsku i ove godine posjećuju svjetski poznate i slavne osobe, od glazbenika, 'filmaša', biznismena i sportaša do raznih drugih 'celebrityja', a bilo da dolaze privatno ili radno, javno ili tajno, njihove 'korake' uvijek prate mediji zbog zainteresirane javnosti čime se skreće i pažnja na pojedinu zemlju kao turističku destinaciju te zasigurno pridonosi njenoj promociji i atraktivnosti. Dolasci poznatih i slavnih osoba na odmor ili zbog posla u Hrvatsku i na Jadran nisu novost ovog doba, dolazili su i prije, ali primjetno je da zadnjih godina sve češće dolaze i privatno, turistički, na kraći ili duži odmor, a ne samo na poziv iz Hrvatske. Često takve osobe, ovisno o 'jačini' slave i trenutne popularnosti, ne žele veliki pa ni ikakav publicitet. No, ma kako se javno pojavljivali, otkrivali ili skrivali, ipak se za njih i njihov boravak u Hrvatskoj čuje i to puno dalje od hrvatskih okvira, posebno putem internetskih portala i društvenih mreža na kojima imaju profile i nerijetko sami ili njihovi prijatelji fotografijama, video snimcima ili 'postovima' otkrivaju gdje su i što rade. Upravo takve objave direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić smatra neprocjenjivom i besplatnom reklamom za Hrvatsku i njen turizam jer dosežu do velikog broja čitatelja/gledatelja u svijetu.

ZADAR

Požar koji je jutros oko osam sati zahvatio gustu borovu šumu na Viru stavljen je pod nadzor, izvijestila je zadarska Javna vatrogasna postrojba. Vatrogasci ga dalje gase, a zračne snage su prestale djelovati. Iz zraka su u gašenju sudjelovali jedan kanader i dva air tractora. Požar je zahvatio oko 20 hektara šume. Vatru dalje gase vatrogasci JVP Zadar te DVD Vir, Privlaka i Vrsi s ukupno sedam vozila.

ŠIBENIK

Jutros oko 10,30 sati na predjelu Srime pored Vodica buknuo je požar otvorenog prostora, doznaje se u Centru 112. Na terenu je 50-ak pripadnika vazrogasnih postrojbi s područja Šibensko-kninske županije, a iz zraka podršku gasiteljima daju dva kanadera. Zbog vatre Jadranska magistrala kod Srime zatvorena je za sav promet, a policija promet preusmjerava na Benkovac.

SPLIT

Tradicionalna kostimirana kulturno-turistička menifestacija "Dani Dioklecijana" u Splitu otvaraju se u petak, 16. kolovoza navečer u 21 sat na Peristilu ispred Dioklecijanove palače u Splitu, gdje će se car i njegovi uzvanici "obratiti puku". Car Dioklecijan ove će godine biti mladi splitski glumac Goran Marković, a u ulozi carice Priske tijekom četiri dana manifestacije izmjenjivat će se poznate sportašice sestre Ana i Lucija Zaninović. Na svečanost otvaranja car će stići kočijama u povorci legionara, koja s Rive kreće u 20,30 sati. Na Peristilu će biti upriličeno postrojavanje Dioklecijanove legije, borbe gladijatora, glazbeni i plesni program. Carevi uzvanici su, kako je najavljeno, gradonačelnici nekoliko gradova, a Dane Dioklecijana otvorenima proglašava splitski gradonačelnik.

ZAGREB

Hrvatski autoklub poziva vozače da danas budu oprezni na prilaznim cestama marijanskim svetištima u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Pleternici, Sinju, Krasnom, Aljmašu i drugima zbog mnoštva hodočasnika pješaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙