FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

U godinu dana broj dužnika na listi poreznih dužnika koju objavljuje Ministarstvo financija smanjen je za 10.275 obveznika, a ukupni je dug smanjen za 7,5 milijardi kuna, odgovorili su iz Porezne uprave na upit o najnovijoj listi poreznih dužnika. Na najnovijoj listi, objavljenoj na internet stranicama Porezne uprave, je 92.095 dužnika s ukupnim iznosom duga od 22,45 milijardi kuna, dok je na prvoj listi dužnika, objavljenoj zadnjeg dana srpnja prošle godine, bilo ukupno 102.370 pravnih osoba, obrtnika i građana koji su državi za poreze i doprinose dugovali 29,97 milijardi kuna. Nakon prve liste, Ministarstvo svaka tri mjeseca objavljuje novu listu, a na njoj se nalaze obveznici čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, pri čemu je kriterij za objavu za pravne osobe da su im dugovanja veća od 300 tisuća kuna, obrtnici čiji dug premašuje 100 tisuća kuna te građani s dugom iznad 15 tisuća kuna. Na najnovijem popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 5.248 poduzeća, čija su ukupna dugovanja oko 8,76 milijardi kuna. U odnosu na listu od prije godinu dana, na najnovijoj je listi tako 1.876 poduzeća manje, a ukupni je dug pravnih osoba smanjen za 6,86 milijardi kuna.

JASENOVAC

Na romskom groblju Uštica u spomen području Jasenovac Romsko nacionalno vijeće organizira danas komemoraciju povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Romi su bili zatočeni i zatvarani u logorima nacističke Njemačke kao i u logorima nacističkih saveznika, a Međunarodni dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa obilježava se u znak sjećanja na 2. kolovoza 1944. kada je u jednoj noći u logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma. Dosad je evidentirano 16.173 Roma koji su ubijeni u Jasenovcu, među kojima je bilo 5.608 djece. Komemoracija započinje u 10 sati obraćanjem predsjednika romskog nacionalnog vijeća Veljka Kajtazija, a nazočit će joj i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN

Koncertom i show programom sinoć je službeno otvoren novouređeni Kapucinski trg u Varaždinu. Uređenje trga površine oko osam tisuća metara četvornih Grad Varaždin je stajalo nešto više od devet milijuna kuna, a trg će biti otvoren nakon više od godinu dana radova. Iako je bilo predviđeno da radovi, koji su počeli u srpnju prošle godine, budu završeni prije zime, zbog izmjena u projektu te lošeg vremena i duge zime rok je nekoliko puta produžavan, a tehnički je pregled obavljen 10. srpnja 2013. Novouređeni Kapucinski trg s novom gradskom fontanom i ugostiteljskim objektom bit će prostor za različite manifestacije i događanja, a prvi je večerašnji koncert ExZodiac banda i show program varaždinskog Lutkarskog studija Krpe i konci.

DUBROVNIK

Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku sinoć je, sudjelujući prvi put u programu Dubrovačkih ljetnih igara, izvela nagrađivanu predstavu "Unterstadt". Predstava s podnaslovom "Roman jedne osječke obitelji" nastala je prema istoimenom djelu Ivane Šojat-Kuči, a govori o građanskoj obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri. Predstava je dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje 2012., kao i Nagradu publike za predstavu godine portala Teatar.hr. Redatelj je Zlatko Sviben, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, a ansambl osječkog Hrvatskog narodnog kazališta predvode Branka Cvitković i Sandra Lončarić Tankosić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙