FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,6 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji srpanj, više su za 2,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Srpanjska stopa inflacije na godišnjoj razini od 2,3 posto nešto je veća nego u lipnju kada je iznosila 2 posto, dok je u svibnju zabilježena najniža razina od veljače 2012., od 1,6 posto. Po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje na mjesečnoj razini, u srpnju u odnosu na lipanj, najviše su pale cijene odjeće i obuće, koje su uslijed sezonskih sniženja u prosjeku bile niže za 9,6 posto. Na godišnjoj razini, pak, od 12 glavnih skupina prema namjeni potrošnje zabilježen je rast cijena kod njih devet, a kod tri pad. Pritom su u srpnju ove prema istom mjesecu prošle godine najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 12,6 posto, čemu je najviše doprinijelo povećanje cijena duhana za 15,6 posto. Po porastu cijena na godišnjoj razini slijede prehrana i bezalkoholna pića s porastom od 4,3 posto, u čemu prehrane za 4,6 posto. Pritom je najveći rast u toj skupini zabilježen kod mlijeka, sira i jaja za 12,8 posto, cijene voća na godišnjoj su razini veća za 7,6 posto, ribe za 5 posto, ulja i masti za 4,9 posto, a kruha i žitarica za 3,6 posto.

VINKOVCI - Nezadovoljne poljoprivredne proizvođače koji s traktorima u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduju već osmi dan, vukovarsko-srijemska policija upozorila je danas opetovano kako blokiranjem cesta i alternativnih pravaca krše odredbe Zakona o cestama. Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivredni proizvođači traktorima su blokirali prilaz graničnom prijelazu Županja na državnoj cesti D55, dok se na preostalih deset prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj županiji traktorima nalaze na jednom kolničkom traku. Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislava Pokrovca, unatoč upozorenjima i prijetnjama policije, seljaci se neće maknuti s prometnica jer smatraju kako ne krše nikakav zakon i imaju pravo prosvjedovati. Najavio je kako će danas započeti i prosvjedi seljaka na punktovima u Starim Mikanovcima, na vinkovačkom, i Gunji, na županjskom području. Pokrovac je rekao i da će se predstavnici seljačkih udruga sastati danas u Virovitici radi daljih dogovora u vezi s prosvjedima koji traju već osam dana.

ZAGREB - U hrvatskom kampingu od otvaranja do sredine kolovoza ostvareno je otprilike jednak broj noćenja kao i lani, s time da je predsezona do 31. svibnja bila bolja, a dosadašnji glavni ljetni dio od 1. lipnja do 11. kolovoza nešto lošiji nego lani i to najviše zbog manje njemačkih kampista, ali se u Kamping udruženju Hrvatske (KUH) nadaju da će ostatak sezona ipak proteći sa zadovoljavajućim rezultatom. Doznaje se to iz KUH-a, čiji direktor ureda Adriano Palman za Hinu ističe da bi zadovoljavajući rezultat za kamping ove godine bio ponoviti rekordne lanjske rezultate. Analizirajući glavnu sezonu, lipanj i prvu polovicu srpnja, u KUH-u su utvrdili da su ukupno kampovi prošli relativno dobro zabilježivši tek blagi pad noćenja od 0,5 posto, da bi od sredine srpnja do 11. kolovoza sezona ipak, kako kaže Palman, podbacila te se minus noćenja procjenjuje od oko 2,5 posto. Najvažniji 'pad' u tome, i ujedno jedini među hrvatskim regijama, je u kampovima Istre, od 2 posto, i to zato što se u njima ostvaruje oko 54 posto ukupnih kamping noćenja u hrvatskom turizmu. Trenutni ukupni, ali i pad noćenja u kampovima Istre, u KUH-u temeljem razgovora s članovima najviše pripisuju znatnim padom broja inače najbrojnijih njemačkih kampista, i to od 5 do 8 posto.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,86 milijardi kuna, što je 5,8 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,37 milijardi kuna i porasla je za 12,4 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 494,1 milijun kuna, što je pad od devet posto. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine grubo obrađeno drvo sudjeluje s 20,3 posto, sirovo kravlje mlijeko 16 posto, žive svinje 15 posto, živa goveda 11,5 posto, žitarice s 8,2 posto itd.

ZAGREB - U vrlo oskudnom, predprazničkom trgovanju, danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi u blagom plusu, Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,09 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.028 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva tek 989,4 tisuće kuna, što je gotovo 2 milijuna kuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva, od 335.000 kuna, ostvaren je dionicom AD Plastika. Cijena joj je porasla 1,23 posto, na 123 kune. Slijedi dionica HT-a, sa svega 70.650 kuna prometa, Cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 173,32 kune. U oskudnom trgovanju među većim dobitnicama ističu se dionice Hotela Cavtat, s rastom cijene za gotovo 3 posto, i Diokija, nešto više od 2 posto. Veća gubitnica, pak, dionica je Turisthotela, s padom cijene za 2,86 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnicu, oslabila prema euru za 0,20 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,529486 kuna. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,71 posto i britanskoj funti za 0,74 posto, a ojačala je prema švicarskom franku za 0,34 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,066296 kuna, dolara 5,686064 kune te funte 8,797156 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙