FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati.

RIO DE JANEIRO - Zbog posjeta pape Franje u sklopu Svjetskih dana mladih, kad se očekuje dolazak 1,5 milijuna hodočasnika, Rio de Janeiro će se pretvoriti u tvrđavu. Nakon nedavnih masovnih prosvjeda diljem zemlje, Brazil će za osiguranje događaja koji se održava od 22. do 28. srpnja angažirati više od 30.000 policajaca i vojnika, kojima će podršku pružati kamerama opremljeni helikopteri. "To će biti najveća policijska operacija u povijesti ovog grada", rekao je zamjenik tajnika službe državne sigurnosti Rio de Janeira Roberto Alzir Dias Chaves. "12.000 gradskih policajaca dobit će pojačanje od još sedam tisuća kolega, uz 1.700 pripadnika elitnih postrojbi, brojne pripadnike prometne policije i federalnih snaga te policajce u civilu", precizirao je Chaves. Policija će nadizirati turistička i hotelska područja, postaje podzemne željeznice i ostalog gradskog prijevoza te najozloglašenije favele. Ministarstvo obrane je isprva namjeravalo rasporediti 8.500 vojnika kao osiguranje Papinog posjeta, ali će ih u konačnici biti 10.266 zbog bojazni da se ne ponove situacije tijekom lipanjskih prosvjeda, rekao je glasnogovornik tog ministarstva.

MEXICO CITY - Miguel Angel Trevino, vođa zloglasnog narko kartela Zete, koji se smatra najbrutalnijom kriminalnom skupinom u Meksiku, uhićen je u ponedjeljak u zoru bez ijednog ispucanog metka, objavio je glasnogovornik meksičkog ministarstva unutarnjih poslova Eduardo Sanchez na konferenciji za novinare. Trevina (40), kojega zovu "Z-40", uhitili su meksički marinci zapriječivši svojim helikopterom prolaz automobilu u kojem se s još dvojicom muškaraca vozio cestom nedaleko od svojeg rodnog grada Nuevo Lareda, u blizini američko-meksičke granice, rekao je Sanchez. Marinci su u vozilu zaplijenili i dva milijuna američkih dolara, osam komada oružja i 500 komada streljiva. Ostali uhićeni su, pretpostavlja se, Trevinov tjelesni čuvar i financijski stručnjak kartela. Trevino je postao vođa Zeta nakon što su meksički marinci u listopadu 2012. ubili dotadašnjeg vođu Heriberta Lazcana, zvanog "Krvnik", čije su truplo potom iz mrtvačnice ukrali nepoznati naoružani počinitelji i nikad više nije pronađeno.

DAKA - Policija u Bangladešu u utorak je otvorila vatru na masu ljudi koja je prosvjedovala protiv osuđujuće presude islamističkom vođi Gulamu Azamu zbog ratnih zločina tijekom borbe za neovisnost zemlje od Pakistana 1971. i ubila najmanje dvije osobe, objavila je policija. Pristalice ili članovi stranke Džama Islamija, najveće bangladeške islamističke stranke, izazvali su nemire na ulicama okruga Satkira i okomili se na jednog policajca, precizirao je zamjenik načelnika lokalne policije Tadžul Islam i objasnio da su policajci zapucali kako bi spasili kolegu. "Tom su prilikom dvojica militantnih pripadnika Džama Islamije pogođena, nakon čega su i preminuli", rekao je Islam. Duhovog vođu najveće islamističke stranke u Bangladešu Gulama Azama (90) specijalni sud u Daki osudio je na 90 godina zatvora, proglasivši ga krivim za poticanje zloglasnih milicija koje su podržavale pakistansku vojsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙