FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

LONDON - Izlazak Velike Britanije iz EU-a naštetio bi našem položaju u svijetu, otjerao ulagače i pogodio trgovinu, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague zauzimajući se za ostanak u reformiranom bloku 28 europskih država. Upozoravajući na štetne posljedice izlaska iz zajednice koja je najveći britanski trgovinski partner, Hague je rekao da je ostanak zemlje u reformiranoj Uniji najbolje rješenje za obje strane. Najava premijera Davida Camerona da će temeljito razmotriti 40-godišnje veze Velike Britanije s Unijom i organizirati referendum o ostanku u njoj razljutila je brojne europske saveznike. Njemačka i Francuska već su najavile da će se oduprijeti pokušajima Velike Britanije da kao s a la carte menija od EU-a uzima samo ono što joj odgovara. Talijanski premijer Enrico Letta rekao je da postoji "veliki rizik" od izlaska Velike Britanije iz EU-a te je pozvao ostale članice da ne dopuste da se to dogodi.

PRAG - Češki tužitelji povukli su zahtjev parlamentu za skidanje imuniteta bivšem premijeru Petru Nečasu, nakon što je sud poništio ključne dijelove njihova antikorupcijskog postupka zbog kojega je prošloga mjeseca pala Nečasova vlada. To je veliki udarac tužiteljima u slučaju u kojem je optuženo osam osoba, uključujući bliske Nečasove suradnike, za korupciju i neovlašteno nadziranje, među ostalim i premijerove supruge. Vrhovni sud je ranije u utorak odlučio da su trojica zastupnika, optužena prošle godine za korupciju jer su prihvatili visoke položaje u državnim tvrtkama u zamjenu za političku suradnju s Nečasom, bila "pokrivena" zastupničkim imunitetom. Tužitelji su od parlamenta tražili da skine imunitet i Nečasu, ali su nakon sudske odluke od toga odustali.

PRAG - Nova češka vlada premijera ljevičara Jirija Rusnoka povisila je minimalnu plaću: to joj je jedna od prvih odluka od prošlotjednog imenovanja, objavila je novinska agencija ČTK. Prethodna vlada desnoga centra godinama se opirala sindikalnim zahtjevima i nije je povisivala. Vlada je glasala o povišenju bruto iznosa minimalne plaće za petsto kruna, na 8500 (što je oko 2400 kuna), što je prva povišica od 2007. Minimalnu plaću prima oko 120 tisuća ljudi u zemlji od deset i pol milijuna.

BRUXELLES - Europska komisija razmatra smanjenje visokih naknada na transakcije debitnim i kreditnim karticama koje su izdašan prihod kartičarskih tvrtki poput Vise i MasterCarda, prenosi list Financial Times. Planom se ne predviđa potpuno ukidanje naknada, o čemu se ranije također razmišljalo, ali će ipak zadati udarac kartičarkoj industriji, piše list. Komisija je razmatrala načine kako smanjiti te naknade nakon što je 2007. ocijenila da se naknadama na kartice izdane u Europi krše pravila o konkurentnosti i povećavaju troškovi i kupcima i trgovcima. Prema procjeni, predviđeno ograničenje smanjit će ukupan iznos naknada za debitne kartice u EU-u s 4,8 milijardi eura na 2,5 milijardi eura. Naknade za kreditne kartice past će na 3,5 milijardi eura s 5,7 milijardi eura kad ograničenje stupi na snagu, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙