FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niže cijene nafte zbog rastuće sigurnosti u vezi opskrbe

LONDON, 7. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u srijedu na londonskom tržištu ispod 108 dolara te su tako četvrti dan zaredom u padu, slijedom smanjene zabrinutosti za opskrbu i opreza zbog tjednog izvješća o stanju zaliha u najvećem svjetskom naftnom potrošaču, SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je danas 66 centi, na 107,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 105,16 dolara.

Cijena sirove nafte padala je u ovome tjednu zahvaljujući napretku u rješavanju prekida opskrbe u Libiji, na vrijeme završenih radova u redovitom održavanju u Sjevernom moru i naznaka spremnosti novog iranskog predsjednika za pregovore sa Zapadom oko nuklearnih programa u Iranu.

"Razlozi poremećaja u opskrbi trenutno su gurnuti u pozadinu. Čak i oštar pad američkih zaliha sirove nafte neće uspjeti poduprijeti cijenu", smatra Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Američki institut za naftu u utorak je objavio da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 3,66 milijuna barela, daleko više nego što se očekivalo. Ulagači će pozorno pratiti izvještaj američke vlade o stanju zaliha koji se očekuje kasnije popodne.

Naftna tržišta su u padu, kao i tržišta dionica, i temeljem naznaka da bi američka središnja banka Fed mogla već u sljedećem mjesecu smanjiti svoj program stimulativnih monetarnih mjera, koje su podupirale naftna i ostala robna tržištaa.

Cijene sirove nafte našle su se u utorak pod pritiskom nakon smirivanja napetosti vezanih uz opskrbu s Bliskog istoka. Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da je spreman ući u "ozbiljne i nezavisne" pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Zapadne sankcije zbog nuklearnog programa smanjile su iranski izvoz sirove nafte za oko milijun barela dnevno od početka 2012. godine, prema procjenama iz te industrije. Gubitak i zabrinutost za veće poremećaje u opskrbi s Bliskog istoka pomogli su cijeni nafte u Londonu da se održi iznad 100 dolara u većem dijelu 2012., kao i u ovoj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,56 dolara, što znači da je bila za 87 centa niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙