FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Uslijed istjecanja amonijaka do kojega je došlo danas u jutarnjim satima u pogonu varaždinske peradarsko-prehrambene industrije Koka dvije su osobe ozlijeđene te su zbog trovanja zatražile medicinsku pomoć. "Jutros oko 9 sati došlo je do istjecanja amonijaka u pogonu u Jankovečkoj ulici. Ozlijeđene su dvije osobe, kojima je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin", potvrdio je za Hinu glasnogovornik PU Varaždinske Matko Murić. Ozlijede nisu okvalificirane, a ozlijeđeni se nalaze na promatranju, dodao je. Okolnosti nesreće još se utvrđuju a više pojedinosti znat će se nakon što bude proveden očevid, koji je u tijeku, kazao je Murić.

ZAGREB

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako izlaz Hrvatske iz krize vidi u privatnim investicijama i privatnom kapitalu te ustrajavanju na fiskalnoj konsolidaciji, komentirajući tako prognoze američke agencije za kreditni rejting Standard&Poor's prema kojima je kreditni rejting Hrvatske snižen sa 'stabilnog' na 'negativni'. "Ono što je poruka Standard&Poor'sa, a osobno sam s njima razgovarao, je da su zadržali rejting s negativnom prognozom, a na nama je u sljedećih pola godine da pokažemo kako prognozu možemo vratiti u pozitivnu", rekao je Vrdoljak novinarima nakon polaganja vijenaca na grob Savke Dabčević-Kučar. Po njegovom mišljenju spasiti nas mogu samo privatni kapital, privatne investicije i fiskalna konsolidacija na kojoj se mora ustrajati i sa smanjivanja troškovne strane i s povećanjem prihodovne strane. "Kada to pokažemo do kraja godine onda se više ne bojim za naš rejting", ustvrdio je ministar gospodarstva dodavši međutim kako će vrijeme pokazati hoćemo li u tim ciljevima uspjeti. Priznao je i kako investicija nema dovoljno, posebno onih privatnih. "Na nama je da povećamo konkurentnost zemlje i da pokažemo privatnom kapitalu da su sigurni kad dođu u Hrvatsku te da smo mi stabilna zemlja koja zna kojim putem ide. Kada to učinimo i količina i iznos investicija bit će veći", zaključio je Vrdoljak.

ZAGREB

Nešto više od pola milijuna kuna odobrila je Vlada četirima općinama Gornjeg Međimurja da ublaže štete što su ih u poljoprivredi te na kućama i gospodarskim objektima ovoga proljeća prouzročila klizišta. Riječ je o tzv. žurnoj pomoći, koja ukupno iznosi 537.104 kuna, a 'podijelit' će se općinama Štrigova, kojoj ide glavnina sredstava (500.402 kuna), Svetom Juraju na Bregu (16. 432 kuna) , Selnici (15. 270 kuna) te Gornjem Mihaljevcu (pet tisuća kuna). Pomoć se daje za štete nastale na poljoprivrednim nasadima, poljoprivrednom zemljištu i stambeno-građevinskim objektima te za zaštitu kuća na klizištima nastalim u ožujku i travnju ove godine. Sredstva žurne pomoći osigurana su u Državnom proračunu, a doznačit će se izravno na račune spomenutih lokalnih jedinica. Nadležna tijela u tim jedinicama imaju pak 'zadaću' rasporediti odobrena sredstva krajnjim korisnicima, dakle oštećenim fizičkim osobama. Lokalne jedinice dužne su žurnu pomoć isplatiti odmah i koristiti ju strogo namjenski. U Gornjem Međimurju posljednjih su se godina aktivirala brojna klizišta. Zahvati u okolišu, obilne kiše od veljače do travnja aktivirale su klizišta na više lokacija u općinama Štrigova, Selnica, Gornji Mihaljevac i Sveti Juraj na Bregu. Zabilježene su štete na vinogradima, pašnjacima, livadama, ali i na stambenim i gospodarskim objetima te na komunalnoj infrastrukturi i lokalnim cestama. Nadležno županijsko povjerenstvo potvrdilo je da ukupne štete u četiri općine iznose gotovo 2, 9 milijuna kuna. No, kao i kod drugih elementarnih nepogoda, država ne može pokriti cjelokupni iznos.

ZAGREB

U povodu četvrte obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, jedne od najznačajnihih hrvatskih političarki, osnivačice i prve, a potom i počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke, izaslanstvo stranke na čelu s potpredsjednikom i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, te predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a Jozom Radošem položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću na njezin grob na Mirogoju. Savka Dabčević-Kučar ostavila je dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za hrvatsku državnost 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća. "Došli smo se sjetiti Savke i tim sjećanjem odati priznanjem za sve što je učinila za uspostavu hrvatske demokracije i borbu za hrvatsku samostalnost i samobitnost u vrijeme prije uspostave demokracije te zahvaliti za sve što je učinila za stvaranje i jačanje HNS-a", izjavio je Jozo Radoš. Prisjetio se i kako je, iako su je zvali 'čelična lady', u privatnim kontaktima bila topla ali i vrlo jasna, ne podilazeći nikome. Po riječima Ivana Vrdoljaka Savka je bila žena ispred svog vremena, a svojim je životom i političkim radom pokazala da politika može biti časna profesija. "Bila je žena koja je otvorila pandorinu kutiju hrvatske slobode koja se više nikada nije mogla zatvoriti i koju i danas živimo", poručio je Vrdoljak.

ŠIBENIK

U kninsku Policijsku postaju dovedena je jedna osoba protiv koje slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Kninu u vezi s remećenjem javnog reda i mira na jučerašnjoj proslavi državnog praznika, kad je govor premijera Zorana Milanovića prekidan zviždanjem i galamom, a kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja drugih počinitelja nastavlja se, izvijestila je danas šibensko-kninska policija. Tijekom održavanja javnog okupljanja povodom proslave i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu gdje je jučer, 5. kolovoza bilo nazočno oko 5000 posjetitelja, na Trgu Ante Starčevića je oko 11,30 sati zabilježeno narušavanje javnog reda i mira kad je više osoba za vrijeme govora visokih državnih dužnosnika zvižducima i vikom i galamom remetili javni red i mir, kaže se u priopćenju. U Policijsku postaju Knin dovedena jedna osoba protiv koje slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Kninu, dok se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja drugih počinitelja nastavlja, navodi policija.

ZAGREB

Na koncertu i zabavi u Čavoglavama, na kojoj se okupilo oko 100 tisuća ljudi, tri su osobe prijavljene zbog nedozvoljenog znakovlja kojim se poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, a još četiri zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje se u šibensko-kninskoj policiji. U policiji kažu da je jedan 26-godišnjak s prebivalištem u Austriji uhićen zbog "ručno sašinjene cigarete" u kojoj je uz duhan bilo i marihuane, zbog čega je doveden na Prekršajni sud u Kninu. U jednom prekršaju protiv javnog reda i mira jedna je osoba lakše ozlijeđena, dok je 43-godišnji motociklist iz Koške teško ozlijeđen pri padu s motocikla koji nije bio u pokretu, izvijestila je policija ne pojašnjavajući podrobnije kako je došlo do navedenih ozljeda.

ZAGREB

Dva čarter plovila, motorna jahta i jedrilica, sudarili su se u blizini otoka Žirja jučer rano poslijepodne pri čemu su dva člana posade jedrilice lakše ozlijeđena, priopćeno je danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Naciolanlna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je jučer u 13,55 sati dojavu s 12-metarske motorne jahte "Kardo", u vlasništvu hrvatske čarter tvrtke, kako su se u blizini otoka Žirja sudarili s 13-metarskom jedrilicom "Marijana", također u vlasništvu hrvatskog čartera. Na jedrilici je bilo pet članova posade, švicarskih državljana, od kojih su dvoje zadobili lakše tjelesne ozljede. I na motornoj jahti je bilo pet članova posade, hrvatskih državljana, među kojima nema ozlijeđenih, a to je plovilo znatno oštećeno i u trup je prodrlo more. No nastavili su plovidbu do Biograda na moru gdje je plovilo izvučeno na kopno. Posada jedrilice sa švicarskom posadom nakon obavljenog očevida na moru nastavila je plovidbu uz pratnju plovila Lučke kapetanije Šibenik i Pomorske policije do Šibenika, gdje su po dolasku dvoje ozlijeđenih članova posade zatražili liječnički pregled i pomoć. Na mjestu sudara nije primjećeno onečišćenje mora. Istražne radnje o uzrocima te pomorske nesreće su u tijeku, kao i postupak utvrđivanja oštećenja oba plovila. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jučer još niz prijava nezgoda na moru.

ČAKOVEC

U Murskom Središću na lijevoj obali rijeke Mure nađeno je jučer tijelo muškarca, za kojega je utvrđeno da je 77-godišnji državljaninu Republike Slovenije, koji je nestao 29. srpnja prilikom kupanja u rijeci Muri u Sloveniji, izvijestila je daans međimurska policija. Tijelo su našli policijski djelatnici jučer, 5. kolovoza oko 14,15 sati i izvukli iz vode, a mrtvozornik je utvrdio kako je smrt nastupila uslijed utapljanja. Prepoznavanjem od strane člana obitelji utvrđeno je da se radi o 77-godišnjem muškarcu, državljaninu Republike Slovenije, koji je nestao 29. srpnja oko 16 sati prilikom kupanja u rijeci Muri, na području Republike Slovenije na potezu između Radgone i Petanjaca. Posebno izvješće o događaju podnijet će se Županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu.

ZAGREB

Hrvatski keramičar svjetskog glasa Hanibal Salvaro sudjelovat će u Međunarodnom bijenalu keramike koji se od 9. listopada do 3. studenoga održava u rumunjskom gradu Cluj Napoca, gdje će izložiti dvije svoje porculansko-silikatne skulpture. Salvara je za sudjelovanje u novoosnovanom bijenalu odabrao međunarodni žiri sastavljen od devetero renomiranih umjetnika, kustosa, galerista i povjesničara umjetnosti. Kipar i keramičar Hanibal Salvaro (1935.) keramikom se bavi od 1958. Od prve izložbe 1961., održao je više od 400 samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radove mu objavljuju u brojnim monografijama i stručnim časopisima diljem svijeta. Utemeljitelj je Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu, jedne od najznačajnijih likovnih izložbi u Hrvatskoj. Skuplture su realizirane uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Međunarodni bijenale keramike u Cluju (CICB 2013) prvi je bijenale suvremene keramike u Rumunjskoj a ima za cilj na jednome mjestu okupiti keramičke umjetnike iz čitavog svijeta te postati mjesto susreta i platforma promjene s posebnim naglaskom na suvremenost.

ZAGREB

Međunarodna ljetna škola arhitekture, koja se u Motovunu održava već 32. put, počela je s radom, a predavanja, izložbe, diskusije i stručni obilasci u okviru stalnog ciklusa "Tradicija, kreativnost i održivost" trajat će do 12. kolovoza. Teme predavanja u Motovunu i radionice vezane su uz obnovu istarskih gradova i projekte značajne za Istarsku županiju. Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, naglasio je kako su od 2007. izrazito usmjereni na koncept održive arhitekture i razvoja. Tako će se u ovogodišnjem programu održati i 6. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskog projekta PASS-NET (IEE) i 3. IDES-EDU seminar. U Studijskom centru u Motovunu zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, uz brojne predavače i studente iz Hrvatske, ove će godine, prema dosadašnjim najavama i programu, sudjelovati predavači i studenti iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, SAD-a, Italije, Slovenije i drugih zemalja, a održat će se i stručne prezentacije sponzora - proizvođača raznih građevinskih materijala, sustava i opreme. U mnogim je aktivnostima program trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti. Tu je i 8. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture te 8. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom "Naša djeca" iz Motovuna.

ZAGREB

Nepovoljne biometeorološke prilike i visoke temperature nastavit će se i u iduća tri dana, od 7. do 9. kolovoza, treba izbjegavati nepotrebne napore, uzimati laganu hranu i dovoljno tekućine, uz obaveznu zaštitu od UV zračenja, upozorava se u današnjoj Biometeorološkoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Zbog vrlo visokih temperatura zraka kod meteoropata i starijih ljudi moguće se omaglica, manjak energije i slabost. Srčanim bolesnicima, starijim ljudima i meteoropatima savjetuje da ne izlaze na sunce u najtoplijem dijelu dana, da borave u klimatiziranim prostorima i izbjegavaju suvišne napore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙