FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako je kreditni rejting koje nam dodjeljuju agencije slika naše ekonomije i našeg stanja, dodajući kako je dug koji imamo posljedica svega onog što se godinama nije radilo, što nismo restrukturirali privredu i sređivali stanje u državi. "Vlada je opredjeljena za reforme i provodimo ih na način koji je moguć", poručio je danas ministar Mrsić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Dodao je i kako su reforme nužne za tržište rada najavivši da uz reformu radnog zakonodavstva, paralelno ide i reforma mirovinskog sustava. Ministar rada i mirovinskog sustava novinarima je govorio i o za jesen najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR). U prvo čitanje u saborsku proceduru zakon bi mogao krajem listopada, a, kako očekuje ministar, prihvaćen bi mogao biti do kraja godine. "Vlada je dužna objaviti iskaz o procjeni učinka postojećeg Zakona o radu čime se otvara rasprava o donošenju novog ZOR-a. Temeljem tog iskaza i rasprave sa socijalnim partnerima kreće se u izradu novog ZOR-a", pojasnio je resorni ministar izrazivši nadu kako će u tom iskazu uspjeti pobrojiti sve probleme s kojima se susreću u aktualnom ZOR-u. Temeljne postavke novog zakona, obećava Mrsić, bit će zaštita radnika jer, kako je kazao, radnik je u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Dodao je kako, s druge strane pak, moraju poslodavcima u vrijeme krize omogućiti da se restrukturiraju te da restrukturiranje tvrtki bude jednostavinje, brže i učinkovitije. "Promjene će se događati na području otpremnina. Razgovaramo i tražimo model po kojem ćemo riještiti to pitanje", rekao je Mrsić dodajući kako je jedan od modela i tzv. fond za otpremnine gdje bi svi radnici u Hrvatskoj izdvajali sredstva na svoj poseban račun.

ZAGREB

U povodu 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluje, Srpsko narodno vijeće (SNV) ističe da se s pijetetom prisjeća svih onih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, koji su do, tijekom i nakon Oluje izgubili živote ili postali prognanici odnosno izbjeglice, te osuđuje nastavljanje političke upotrebe rata. Srpsko narodno vijeće u današnjoj izjavi, koju je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac, podsjeća da su zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon „Oluje“ ostali do danas nekažnjeni. Također, poziva Vladu da još uvijek devastirana područja povratka, u interesu i Srba i Hrvata, od ratnih počnu pretvarati u razvojna. "Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata, jer način njegova tumačenja i njegova slavljenje obnavlja i produžuje ratnu atmosferu i ratnu retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele te sprečava javnost da se suoči s njegovom tamnom stranom i njegovim razornim posljedicama", kaže se u izjavi. SNV napominje i kako su predstavnici državnog vrha nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivali da će počinitelji zločina biti kažnjeni dodajući međutim kako se, na žalost, to nije dogodilo i zločinci su i dalje nekažnjeni. U tom smislu, ističu, očekuju da se međunarodno preuzete obaveze i dana obećanja ispune.

VUKOVAR

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna izjavio je danas da su članovi vukovarskog HDZ-a zgroženi pokušajem podmićivanja vijećnice HDZ-a u vukovarskom Gradskom Vijeću Marije Budimir kako bi podržala koaliciju SDP-a i SDSS-a. Prema njegovim riječima, gradonačelnik Željko Sabo tim je činom samo potvrdio ono što HDZ "neprestano govori, a to je da gradonačelnik Grad Vukovar vodi s pozicije moći i bahatosti". Vijećnica HDZ-a u Marija Budimir potvrdila je sinoć Hini kako joj je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) ponudio "sve što poželi" u zamjenu da kao vijećnica podrži koaliciju SDP-a i SDSS-a. Prema mišljenju predsjednika vukovarskog SDSS-a Srđana Milakovića, mora se prvo utvrditi vjerodostojnost "cijele priče, a onda njezino razriješenje prepusiti mjerodanim institucijama i pravnoj državi". "U svakom slučaju, cijeli slučaj ako se pokaže istinitim, nanijet će vjerojatno štetu SDP-u", kazao je Milaković dodajući kako se, "nažalost, još jednom potvrdilo da u Vukovaru pred stvarnim životom i problemima prednost imaju afere i skandali". Do gradonačelnika Željka Sabe bilo je nemoguće doći kako bi komentirao cijeli slučaj. Razgovor između Željka Sabe i Marije Budimir vođen je početkom srpnja, nakon što je prvi put propao pokušaj da se formira vukovarsko Gradsko vijeće u kojem HDZ i HSP dr. Ante Starčević, koji se međusobno podržavaju, imaju ukupno 12 vijećnika - koliko imaju i SDP i SDSS. Nedavno je propao i drugi pokušaj.

SPLIT

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci kažu da se do kraja dana očekuje promet blizu 65.000 putnika, što će biti najveća smjena turista u jednom danu tijekom ove godine. „Do ponoći imamo prijavljen dolazak 120 (komercijalnih) zrakoplova i 14 privatnih zrakoplova te očekujemo promet oko 25.500 putnika što je za nekoliko stotina više u odnosu na rekordnu jednodnevni promet ove godine prošle subote“, rekao je za Hinu šef prometa smjene u splitskoj zračnoj luci Hrvoje Andrijašević. Po njegovim riječima, danas je u splitskoj zračnoj luci podjednak broj putnika koji dolaze i onih koji odlaze, a najviše putnika dolazi iz Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja. „Očekujemo da će do ponoći kroz splitsku trajektnu luku proći blizu 40.000 putnika, što je za nekoliko tisuća više u odnosu na prošlu subotu, kada je bilo oko 35.000 putnika, a tomu pridonosi i produženi vikend", rekao je za Hinu koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica. Po njegovim riječima danas je najveća smjena turista u jednom danu ove godine na splitskom području. „I danas bilježimo veći broj dolazaka putnika trajektima na otoke nego povrataka sa otoka, a već iduće subote može se očekivati obrnuta situacija,“ pojasnio je Mrvica. Dodao je kako je danas primjetan povećan broj dolazaka talijanskih turista.

MAKARSKA

Na Makarskoj rivijeri vrhunac je turističke sezone, a produženi prvi vikend kolovoza obilježava očekivana i najveća ovoljetna smjena turista. Hotelijeri u čijim se kućama na području od Brela do općine Gradac odmara više od 11,5 tisuća gostiju imaju vrlo dobru popunjenost smještajnih kapaciteta, dobro su popunjene sobe i apartmani privatnog smještaj kao i autokampovi. Prema informacijama iz turističkih ureda te najavama i stanju bookinga u hotelskim kućama, na Makarskoj rivijeri nakon smjene gostiju i produženog vikenda ljetovanja će nastaviti više od 50.000 turista. U turističkim uredima se doznaje kako je, prema registriranim podacima o dolasku, turista više nego lani. Ujedno, za privatni smještaj gdje i dalje ima slobodnih mjesta prethodna rezervacija nije potrebna. Promet na cestama Makarskog primorja, s obzirom na smjenu gostiju, znatno je pojačan.

ZAGREB

Policija je uhitila trojicu razbijnika koje sumnjiči da su se od ožujka do lipnja ove godine u ukupno 11 razbojničkih akcija na zagrebačkom i karlovačkom području domogli plijena od čak 780 tisuća kuna. Uhićeni trojac, dobi 30, 43 i 48 godina, tereti se da su u samo tri mjeseca na zagrebačkom području opljačkali sedam pošta te po jedan automat klub i trgovinu. Još jedu poštu opljačkali su na karlovačkom području, gdje su orobili i jednu zlatarnicu, izvijestila je zagrebačka policija. U hvatanju razbojničke skupine zagrebačkim policajcima pomogle su i karlovačke kolege, a akciju je koordinirao USKOK. Policija u službenom priopćenju navodi da je sva razbojništva planirao i pripremao 48-godišnjak, dok je maskirani 30-godišnjak ulazio u objekte napada i uz prijetnju plinskim pištoljem od zaposlenika otuđivao nakit i novac. Za to vrijeme 48-godišnjak i 34-godišnjak su u blizini čekali u svojim ili iznajmljenim automobilima kojima su svi zajedno potom bježali s plijenom. Najstariji vođa skupine navodno je bio zadužen za i podjelu plijena te uklanjanje tragova. U policiji kažu da su 48-godišnjak i 30-godišnjak uhićeni u ponedjeljak i utorak (29. i 30. srpnja) te su predani pritvorskom nadzorniku, dok je 34-godišnjak u srijedu doveden u zatvor u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙