FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati:

SPLIT - Na početku današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća, pri utvrđivanju dnevnog reda, vijećnik HČSP-a Luka Podrug zatražio je da se povuku dvije točke što ih predložio gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP), a koje se odnose na Zapadnu obalu te na raspravu o izmjenama prostornog plana splitsk-dalmatinske županije, ali je glasovanjem odbijen taj Podrugov zahtjev. Glasovanju je prethodila polemika Podruga i Baldasara u kojoj je Podrug zamjerio splitskom gradonačelniku što materijal za ove točke dnevnog reda nije dosatvljen na vrijeme nego tek dva dana uoči sjednice. Podrug je također podsjetio kako su Baldasar i SDP-ovi zastupnici u ranijem sazivu Gradskog vijeća napuštali i sjednice zbog neblagovremnog dobijanja materijala za sjednice Gradskog vijeća.

ZAGREB - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice vojno–redarstvene operacije Oluja, izaslanstvo Grada Zagreba te izaslanstva braniteljskih udruga položili su jutros vijence i zapalili svijeće za sve poginule, kod Zida boli na Gradskom groblju Mirogoj. Izaslanstvo Grada predvodili su pročelniko Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, te Vesna Helfrih iz Gradskog ureda za branitelje koja je izjavila kako je Zid boli spomen na sve poginule, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile. "Na njega je upisano 13,5 tisuća imena, a još uvijek ih nadopisujemo", naglasila je Helfrich.

VARAŽDIN - Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti izaslanstva Varaždinske županije i grada Varaždina danas su kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Gradskom groblju položila vijence i zapalila svijeće. "Polaganje vijenaca prilika je za prisjećanje i odavanje počasti svima koji su dali život za domovinu, kako bismo mogli živjeti u slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Njihova žrtva posebno značenje ima ove godine kada smo postali članica Europske unije, ravnopravni član europske zajednice kojoj Hrvatska oduvijek pripada", kazala je predsjednica Skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić. Poginulim braniteljima počast su odali i izaslanstvo grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Goranom Habušem te predstavnici policije i vojske.

SINJ - Nadmetanjem alkara za pobjednika Bare, danas u 17,30 sati na Alkarskom trkalištu u Sinju počinju 298. alkarske svečanosti. Za pobjednika će se nadmetati 17 alkara kopljanika koje je odredio alkarski vojvoda Ante Vučić, među njima je ove godine i jedan debitant – Frano Ivković. Pobjedniku Bare vojvoda Vučić na koplje će privezati 200 centimetara zelenog sukna, koje simbolizira pravo alkara na košnju u sinjskom polju na nekadašnjoj njivi zvanoj alkarica. Viteško alkarsko društvo pobjednika će nagraditi brončanom plaketom Alke i nagradom od 20 tisuća kuna. Brončana plaketa pripast će i njegovom momku.

ŠIBENIK - Policijski djelatnici i ove će godine snimati i fotografirati proslavu Dana domovinske zahvalnosti u Čavoglavama najavila je šibensko-kninska policija pozivajući posjetitelje da ne nose transparenata uvredljivog i neprimjerenog sadržaja ili na bilo koji način potiču na mržnju. Na "fešti" u Čavoglavama koja će se u ponedjeljak održati od 10 sati do 3 ujutro idućeg dana najavljeni su koncerti Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate Bulića. Iz šibenske policije upozoravaju da se na događaju očekuje više desetaka tisuća posjetitelja koji će uglavnom dolaziti automobilima, zbog čega se očekuje gužva i zastoji na državnoj cesti D-56 između Drniša i Muća. Policija je stoga pozvala vozače da koriste druge, alternativne, prometne pravce, kao što su državna cesta D-1 ili ostale županijske ceste.

ZAGREB - Nakon što je pretrpio infarkt na brodu nedaleko Omišlja 44-godišnji slovenski državljanin brodom Lučke ispostave hitno je prebačen u bolnicu na Sušaku gdje je preminuo nakon neuspjele reanimacije, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Brodom Lučke ispostave Omišalj sinoć u 19.40 sati do ekipe hitne medicinske pomoći Rijeka organizirana je evakuacija bolesnika H.B. koji je pretrpio srčani infarkt na plovilu kod Tenke punte, blizu Omišlja, navodi se u priopćenju. Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o slučaju je obavijestila slovenska državljanka na čijem je plovilu slovenski državljanin pretrpio infarkt prilikom podizanja sidra teškog oko 40 kilograma na palubu plovila.

OMIŠ - Osamnaestogodišnji mladić s omiškog područja osumnjičen je za izazivanje nekoliko požara među kojima i velikog požara koji je u srijedu buknuo u Dućama te opožario 50 hektara šume i poljoprivrednog zemljišta, doznaje se danas u splitskoj policiji. Policija je potvrdila da su danas dovršili kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom s omiškog područja za kojeg sumnjaju da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 18-godišnjak u srijedu u namjeri izazivanja šumskog požara, svojim motociklom došao u Staro selo Duće te upaljačem zapalio suhu travu i nisko raslinje, na ukupno tri lokacije, nakon čega je napustio požarište.

KARLOVAC - U karlovačkom naselju Turanj nekoliko minuta prije ponoći teško je ozlijeđen biciklist koji je vozio pod utjecajem 1,8 promila alkohola u krvi, a vozač nepoznatog vozila koji je na njega naletio pobjegao je i za njim se traga. Karlovčanin je bicikl vozio nogostupom uz državnu cestu D1, te je u jednom trenutku sišao s nogostupa na cestu i po njoj krivudao. Iza njega je naišlo nepoznato vozilo koje se, nakon što je udarilo biciklista, udaljilo u nepoznatom smjeru.

SINJ - Čak 284 stabljike marihuane policija je zaplijenila od četrdesetogodišnjaka na sinjskom području, što je druga najveća zaplijena ilegalnih sadnica u Dalmaciji ove godine, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj policiji. Policija je do droge došla nakon što su u utorak popodne na dijelu planine Kamešnica, nedaleko Sinja, pripremili zasjedu u koju je "upao" 40- godišnjak. Otkriven je baš u trenutku kada je došao zalijevati stabljike marihuane, pa ga je policija uhitila. Na mjestu događaja pronađeno je ukupno zasađeno 284 komada stabljika marihuane visine od 30 do 270 centimetara. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je muškarac drogu zasadio na Kamešnici u ožujku ove godine te ju je nakon uzgoja i branja imao namjeru preprodati na ilegalnom tržištu.

SPLIT - Oko šest hektara guste borove šume i makije izgorjelo je u požaru koji je noćas buknuo nedaleko raketne baze u Žrnovnici pored Splita, doznaje se u Vatrogasnom operativnom centru. Vatra je buknula oko 1 sat poslije ponoći na predjelu Dvori pored raketne baze, a nošena burom koja je puhala proširila se na brdo Markovača. Zbog gašenja su isključena četiri dalekovoda koja su se nalazila na opožarenom terenu. Taj je požar gasilo 46 vatrogasaca JVP Split i DVD Žrnovnica, Split, Solin i Podstrana sa 12 vozila, te je oko 4 sata stavljen pod kontrolu.

KAŠTELA - Muškarac (34) iz Kaštela poginuo je na svom radnom mjestu u splitskoj željezari kada je sinoć na njega s veće visine pala kolotura teška dvije tone, doznaje se rano jutros u splitskoj policiji. Radna se nesreća dogodila u 23.25 sati u splitskoj željezari u Kaštel Sućurcu gdje je nesretni muškarac radio u hali. U jednom trenutku je došlo do pucanja čeličnih sajli te je kolotura pala na radnika i poklopila ga usmrtivši ga na mjestu događaja.

KARLOVAC - Jutros točno u 6 sati Seizmografi Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta zabilježili su umjeren potres 24 kilometra zapadno od Karlovca na granici Hrvatske i Slovenije, priopćio je karlovački centar 112. Podrhtavanje tla se osjetilo na karlovačkome području, no ono nije prouzročilo materijalnu štetu. Potres je bio magnitude 2.5 prema Richteru, intenziteta u epicentru III-IV stupnja, Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

ZAGREB - Svjetski kongres o povijesti znanosti, tehnologije i medicine „Znanje na djelu“, 24. po redu i najveći do sada na tom znanstveno–kulturnom području, održan je proteklog tjedna u Manchesteru, čija je jedna od 411 različitih sjednica bila organizirana iz Hrvatske i posvećen Ruđeru Boškoviću, priopćio je Hini predstavnik Hrvatske Tomislav Petković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Kongres se odvijao u 23 dvorane Sveučilišta u Manchesteru i na njemu je sudjelovalo 1758 registriranih delegata iz svih dijelova svijeta s 1400 radova. Pored toga, za sudionike je bilo organizirano još stotinjak društvenih i javnih događaja, među kojima i kongresna večera, priređena u prostorijama nogometnog kluba Manchester United, kojoj je prethodilo razgledavanje stadiona na Old Traffordu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙