FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolji izgledi za potražnjom podigli cijene nafte

LONDON, 1. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na londonskom tržištu prema 109 dolara za barel, nakon što su optimistični gospodarski podaci iz Kine i Europe ukazali na moguću veću potražnju, a nemiri u Libiji i Iraku potaknuli zabrinutost oko sigurnosti opskrbe.

Cijena sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 98 centi na 108,68 dolara za barel, dok je na američkom tržištu skočila za 1,17 dolara na 106,20 dolara za barel.

Kineski službeni indeks menadžera nabava porastao je više nego se očekivalo, a i proizvodna aktivnost u eurozoni ponovno je u srpnju porasla nakon dvije godine, ukazujući na to da će se regija možda u ovom tromjesečju izvući iz recesije.

"Glavni razlog rasta cijena nafte su bolji od očekivanja podaci iz Kine i činjenica da Fed nije najavio prestanak monetarnih poticaja", rekao je Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbanku.

Američka središnja banka u srijedu je objavila da se gospodarstvo oporavlja ali da još treba potporu, te nije signalizirala da planira na idućem sastanku u rujnu smanjiti kupnju obveznica.

Cijene nafte poduprla je također zabrinutost u vezi sigurnosti opskrbe iz Libije, Iraka i Nigerije. Daljnju potporu cijene nafte crpile su iz pada zaliha nafte u američkom skladištu Cushing.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 104,97 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙